logo

100 Kadın Girişimci İstanbul’da Buluştu

mh_girisimci_kadinlar_zirvesi

9. Uluslararası Girişimci Kadınlar Zirvesi (IWEC 2015) bu yıl İstanbul Ticaret Odası’nın ev sahipliğinde İstanbul’da yapıldı. Zirve’nin 2015 yılı teması “Kadın girişimlerinin küresel ölçekte buluşması: Büyümeyi kadınların ekonomiye katılımıyla sürdürme” olarak belirlendi. Toplantıya katılan kadınların yönettiği ekonomik ciro toplam 700 milyon dolar.

2006 yılında Barcelona ve Manhattan Ticaret Odaları tarafından kurulan ve ABD Dış İşleri Bakanlığı tarafından desteklenen IWEC, küresel ölçekte kadın girişimciliğine katkıda bulunuyor. Her yıl düzenlenen ödül töreniyle uluslararası pazarda faaliyet gösteren veya göstermek isteyen kadınları uluslararası ortamda birleştirmeyi amaçlıyor.

Kadınların Ekonomiye Katkısı 12 Trilyon Dolar

İstanbul Ticaret Odası Başkanı İbrahim Çağlar, bu yıl kazananlarla birlikte beş Türk kadın girişimcinin ödül almış olmasından duyduğu mutluluğu dile getirdi. Çağlar “Türkiye nüfusunun yüzde 49’u kadın. Buna rağmen 1.1 milyon erkek girişimci varken, kadın girişimci sayımız 100 binin biraz üzerinde. Ülke geneline oransal olarak baktığımızda, ne yazık ki yüzde 7 gibi bir rakamda kalıyor. İTO olarak en önemli hedefimiz bu oranı yükseltmek. Hükümetimizin kadın istihdamı ve kadın girişimciliğinin artırılmasına yönelik çok önemli çalışmaları var. Kadın girişimci sayısının 2009-2014 yılları arasında yüzde 42 artış göstermesi, bu durumu kanıtlar nitelikte. Kadın girişimci adayları için kamu ve özel sektör bir arada çalışarak çok daha iyi oranlar yakalayabilir” dedi.

İstanbul Ticaret Odası Yönetim Kurulu Üyesi İlhan Soylu, girişimci kadınların önemine değinerek Türkiye’de son yıllarda yaşanan ekonomik gelişmelerde Türkiye’deki girişimci kadınların katkılarının yadsınamayacak düzeyde olduğunu söyledi. Dünyadaki işgücünün yüzde 40’ını kadınların oluşturduğunu belirten Soylu “Ancak kadınların girişimcilik düzeyi yüzde 2 azaldı. Bizler ekonomide de kadın erkek eşitliğine ulaşmak gerektiğini düşünüyoruz. Bunun 2025 yılında gerçekleşmesi halinde dünya ekonomisine katkısı 12 trilyon dolar olacaktır. Türkiye’deki kadınların işgücüne katılımı yüzde 30.8 düzeyinde. İstihdam oranı ise yüzde 27.2 seviyesinde. İşgücü açısından kadın erkek uçurumundan kaynaklanan ekonomik kayıp Gayrı Safi Yurtiçi Hasıla’nın yüzde 25’ine denk geliyor” dedi.

İstanbul Heyecan Verici

9. Uluslararası Girişimci Kadınlar Zirvesi’nin (IWEC) Kurucu Başkanı Ruth Davis ise İstanbul’un eşsiz konumu dolayısıyla bütün dünyanın tüm ekonomi alanlarına ulaşma imkanı sunduğunu belirtti. Kadın girişimcilerin bu zirve ile birbirlerine ulaşabildiğini de anlatan Davis “İstanbul ticari potansiyeli itibariyle dünyanın en heyecan verici şehirlerinden birisi. Dünyadaki kadın girişimci oranı yeterli düzeyde değil. Ancak yaşanan gelişmeler umut verici. Kadının ekonomik özgürlüğü en önemli kilit noktadır. Bunun başarılabilmesi için bütüncül bir yaklaşıma ihtiyacımız var. Kadınların her alanda gerçek potansiyelini ortaya koyabileceği ortamın oluşması için IWEC olarak çaba göstermeye devam edeceğiz” dedi

Bu yıl dünyadan 27 başarılı kadının ödül aldığı törende Türkiye’den Zehra Taşkesenlioğlu ve Hatice Güner Kal ödüle layık görüldü.

Annesinden Ofisini Sakladı

Zehra Taşkesenlioğlu, (IWEC 2015 Ödülü)

Bu yıl Türkiye’den IWEC 2015 ödülü alan Zehra Taşkesenlioğlu, ilk işini kurduğunda “kadınlar akşam beşten geç çalışmamalı” yaklaşımıyla karşılaştığını hatta ofisine annesini ilk götürdüğünde, ofisin kendi ofisi olduğunu saklamak zorunda kaldığına anlattı. Bugün ise, hem uluslararası proje danışmanlığı yapan hem de milletvekili olarak TBMM’de siyaset yapan Taşkesenlioğlu, “Hayatın her alanında ekonomik, sosyal, kültürel ve bir çok alandaki kalkınma başarısının arkasında mutlaka bir kadının bulunduğunu görüyoruz. İş hayatından aile hayatımıza kadar bütün alanlarda rol alan kadınların destek görmemesi üzüntü verici bir durumdur. Kadın girişimcilerin desteklenerek her geçen gün sayılarını artırarak ülkemizin ekonomisine bir çok katma değer katacağını bir gerçek olarak göreceğiz” dedi.

Başarının Anahtarı Pes Etmemek      

Hatice Güner Kal (IWEC 2015 Ödülü)

Üniversiteyi bitirdikten sonra yüksek lisans ve doktorasını yapmasına rağmen çalışmasına izin verilmeyen Kal, ısrarları sayesinde çalışmaya öğretmen olarak başlamış. Daha sonra aile şirketinde satış temsilcisi olarak çalışmaya başlayan Kal, burada kariyer basamaklarını azmi ve çalışkanlığı sayesinde teker teker aşarak önce koordinatör, ardından Genel Müdür olmuş. Gençlerin önünü açmanın önemine inanan Kal, Silikon Valley firmasını kurduğunda bu konuda Türkiye’de önemli bir çalışmaya imza attığını belirtiyor. Dünyanın çeşitli üniversitelerinde öğrencileri olduğunu gururla anlatan Kal, “Başarının anahtarı azim, pes etmemek ve çalışmaya devam etmekte” diye konuştu.

Türkiye’den 2012 yılında Ruhsar Pekcan, 2013 yılında Zuhal Mensfield ve 2014 yılında Emine Şahinkaya ödüle layık görülmüşlerdi.

Etiketler: » » » » » »
Share
2927 Kez Görüntülendi.