Son Dakika
Ekonominin vites küçülttüğü bir yılı geride bıraktık. Şimdi hesap zamanı… 2009’dan bir ders çıkartabilmemiz için şöyle bir geriye dönüp neler yaptığımıza bakmamız gerekiyor. Gelin birlikte bakalım 2009’da BT (Bilişim Teknolojileri) sektöründe neler olmuş neler?
Öncelikle 2009 açılımlar yılı oldu. Nasıl siyasette Kürt Açılımı tartışıldıysa BT sektöründe ise 3G, IPTV, Sosyal Ağlar (Facebook, Friendfeed, Twitter vs.), GSM operatörleri, numara taşınabilirliği, web sitelerine getirilen sansür, e-dönüşüm, e-devlet konuları gündemi bir hayli meşgul etti.
Geçen yılın en dikkat çeken ve gündemde en çok yer bulan konusu hiç kuşkusuz 3G oldu. İlk 7 ay gelmesini bekledik. Son 5 ay verilen hizmetin kalitesini tartıştık. Bir de üzerine numara taşınabilirliğindeki kıyasıya rekabet eklenince kafamız oldukça karıştı. Bütün bunlar yetmiyormuş gibi GSM operatörleri çeşitlendirdikleri ve yeni duyurdukları sınırsız ama sonradan “sınırsız ama sınırlı” tarifeleriyle bizleri resmen “tarife manyağına” döndürdüler.
2009, GSM operatörleri için de yoğun geçen bir yıl oldu. Keşke birbirlerine çamur atmakla ve dava açmakla geçirecekleri zamanı hizmet kalitelerinin arttırılması için harcamış olsalardı müşterilerinin memnuniyeti sanırım çok daha fazla olurdu. Etrafım GSM operatöründen aldığı hizmetin kalitesinden ve tarifelerde yaşadığı sıkıntılardan yaka silken insanlarla dolu.
2009’da bilgisayar ve internet kullanıcıları sosyal ağları ve özellikle de Facebook’u çok sevdiler. Sürekli bir paylaşım telaşı içinde yaptıkları her şeyi ve gittikleri her yeri paylaşır oldular. Sanırım bunun en iyi örneklerinden birisi de benim. 2009’da Facebook’a yüklediğim fotoğraf sayısı 500’ü geçmiş durumda. Bir de işi abartanlar vardı. Onlar tuvalete gitse tuvaletin resmini paylaştılar. Hatta hiçbir yere gitmeseler bile durdukları yerde cep telefonları ile kendi fotoğraflarını çekip çekip üstelik aynı pozun onlarcasını sosyal ağlarına yüklediler.
2009 online haber siteleri için bir patlama yılı oldu. Etkileri ve izlenirlikleri ciddi artışlar gösterdi. Basın toplantılarına davet edilen haber sitesi ve blog sayısında ciddi bir artış oldu. Güncel ve kaliteli içerik sağlayan haber sitelerinin reklam gelirleri yükselmeye başladı. Hatta online haber siteleri yaptıkları haberlerle gündem oluşturmaya başladılar.
2009, halkla ilişkiler ve iletişim hizmeti veren firmalar açısından da oldukça olumlu geçti. Belki maddi olarak fazla bir kazançları olmadı, fakat aralarındaki rekabet inanılmaz yoğun ve çetin geçti. Fakat kriz ortamında iş yapmak isteyen firmalar çok net olarak anladılar ki; eğer iyi işler yapmak ve kalıcı olmak, hepsinden önemlisi marka olmak istiyorlarsa profesyonel olarak halkla ilişkiler ve iletişim hizmeti almaları gerekiyor.
Geçtiğimiz yıl çok fazla iletişim kazası yaşandı. Aynı gün ve aynı saate çakışan lansman ve basın toplantıları gördük. Düzenledikleri etkinliğe davet etmeyip arkasından basın bülteni gönderen iletişim firmaları oldu. Daha önemlisi iletişim kurmaya çalışıp iletişim isteğimize cevap bile vermeyen iletişim firmaları oldu. Biz haberi yayına girdiğimizde ilgili iletişim firmasına e-posta ile geri bildirim yaparız. Belki inanmayacaksınız ama öyle iletişim firmaları var ki; 3 yıldır onlarca haberine yer verdiğimiz ve geri bildirim yapmamıza rağmen bir teşekkürü bile çok görüyorlar. Komik ama gerçek. Onlar aslında “İletişim özürlü iletişim firmaları”.
Bu arada işini çok iyi yapan, krizleri çok iyi yöneten iletişim firmaları da elbette var. Zaten onların başarısı iletişim kurmalarında gösterdikleri özen ve saygı ile ilgili. Çünkü gazetecilerle sağlıklı iletişime geçmeden veya sadece seçilmiş birkaç yayında çalışan gazetecilerle iletişime geçerek sağlıklı bir iletişim firması olamazsınız. Mesela 2009 yılında bazı iletişim firmaları var ki onların 2009’daki ekonomik krizi çok iyi yönettiklerini ve 2010’da ciddi çıkış yakalayacaklarını düşünüyorum. Bunların başında Mese İletişim geliyor. Sevgili Nedim Özkan’ın yönetiminde güzel işlere imza atıyorlar. 2010’da Mese’yi ben de yakından takip edeceğim. Çünkü başarısının altında “İletişimin Gücü” yatıyor. Buna bir gazeteci olarak yıllardır şahidim. Şimdiye kadar Mese İletişim, gönderdiğim bir e-posta’ya veya açtığım bir telefona konu ne kadar önemsiz olursa olsun geri dönmemezlik yapmadı ve büyük bir hızla geri döndü. Çağırmadığı bir etkinliğin bültenini göndermeyecek kadar saygılıydı. Hepsinden önemlisi “bu haber niye yayınlanmadı veya yayınlanacak mı?” diye bizi hiç aramadılar. 2009’da belirli bir büyüklükte müşteri portföyüne sahip olan Zarakol, Marjinal ve Contactplus’ın iyi işler yaptığını ve 2010’da da başarılı çalışmalara imza atacaklarını düşünüyorum.
Gelelim 2010 beklentilerime
Önümüzdeki yılda ekonominin tekrar büyümeye başlayacağını ve Türkiye’nin büyüme oranının tahmini olarak %3.8 ila %4 arasında olacağını düşünüyorum. Eğer bir erken seçim veya olağanüstü bir durum olmazsa 2010’da enflasyon oranı % 8’ler seviyesini geçmeyecektir. 2010’un ilk çeyreğinde şirket evliliklerinde ciddi bir artış olacağı görüşündeyim. 4-5 tane büyük satın almaya hazır olun derim. Fakat 2010’da erken seçim olma ihtimali bir hayli yüksek. Kürt açılımı, Ermenistan ve Kıbrıs sorunu Türkiye’nin önünde duran sorunlardan sadece birkaçı. Eğer 2010’da uluslararası faktörler finans desteği sağlamazsa erken seçim ihtimali bir hayli yüksek görünüyor.
2010’da yine en büyük rekabet GSM operatörleri arasında yaşanacak. Yeni yıl ile birlikte yeni kampanya, tarife ve servislerin kıyasıya rekabetine tanık olacağız. Türk Telekom’dan da çeşitli fiyat ve hizmet sürprizleri bekliyorum. IPTV için biraz daha beklememiz gerekecek. Sosyal ağlara olan ilgi tavan yapacak ve mobil internet kullanımda ciddi bir artış görülecek.
Umarım yeni gelen yıl gideni aratmaz ve 2010’da tüm insanlık daha mutlu ve huzurlu bir yıl geçirir. Mutlu Yıllar…
Son 15 yıldır yazdığım tüm makaleleri ünlü bir düşünürün deyişi ile bitirmek geleneğine 2010’da da devam ediyorum. Yılın ilk deyişi Lao Tzu’ya ait. “İyi bir gezginin amacı bir yere varmak değildir.”
Aykut Altındağ Kimdir?
http://www.maxionline.net/aykut/aykutaltindag1.htm
İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KÖŞE YAZILARI
01 Ekim 2024 Köşe Yazıları
01 Aralık 2023 Köşe Yazıları
01 Ağustos 2023 Köşe Yazıları
01 Ekim 2022 Köşe Yazıları