Son Dakika
2023 yılı hedeflerine ulaşmak, kaldıraç etkisi yaratacak Yazılım Sektörü’yle olacaktır
Yeni Arayışlar Girişimi Platformu Derneği (Yap-Der)’in organize ettiği, Ekonomi Gazetecileri Derneği (EGD) Başkanı Celal Toprak’ın moderatörlüğünü yaptığı, “2014 yılı Bilişim ve Teknoloji Değerlendirme Toplantısı” 6 Aralık 2014 tarihinde Point Hotel Taksim’de gerçekleşti. Sektör temsilcilerinin katıldığı toplantıda 2023 yılı hedeflerinde yazılım sektörünün rolünden devletin yazılım üretmekten çıkmasına, siyasetin sosyal medya algısından yılda 10 bin mühendis yetiştirilirken 70 bin mühendise olan ihtiyacın nasıl karşılanacağına kadar, çeşitli konular masaya yatırıldı.
EGD Başkanı Celal Toprak “Bilişimi, herkes kafaya taktı. Şimdi dillerde, sonra kalplerde olacak, ardından da ceplere girecektir” dedi. Örneğin teknolojiyi kullanarak banka araçlarının yarı yarıya tasarruf etmekte olduğunu anlatan Toprak, böylece petrol için daha az dövizin ödenebileceğini belirtti. Cebit 2015’de önemli değişimlerin olacağını anlatan Toprak, sözü Hannover Fair Turkey Fuarcılık’ın temsilcilerine bıraktı.
Hannover Messe Türkiye Genel Müdür Yardımcısı Murat Özer “Bilişim sektörü koşmazsa, diğer sektörler koşamaz”
Hannover Messe Türkiye Genel Müdür Yardımcısı Murat Özer “Bilişim sektöründe ilerleyen ülkelere baktığımızda, mesela Hollanda’da inovasyon bakanlığı bulunuyor. Bir başka örnek vermek gerekirse, Cebit Hannover Almanya, 35 yıldır yapılıyor. Almanya Başbakanı Angela Merkel, Cebit fuarı sırasında, 2,5 tam gününü fuarda geçiriyor, firmalara destek veriyor. Teknolojideki son gelişmeleri yakından izlerken, toplantılar yapıyor. Biz de Cebit Türkiye olarak, bulunduğumuz bölge coğrafyasının merkezi olmayı hedefliyoruz. Eğer, biz de Devletin desteğini alırsak, daha başarılı olabiliriz. Bilişim sektörü koşmazsa, diğer sektörler koşamaz. Bilişim, teknoloji, haberleşme, bir ülkenin kaldıraç sektörleridir” dedi.
YASAD Başkanı Doğan Ufuk Güneş “Yılda 10 bin mühendis mezun olurken, yılda 70 bin mühendise ihtiyaç duyuluyor”
Yazılım Sanayicileri Derneği (YASAD) Başkanı Doğan Ufuk Güneş “2023 yılı hedefimiz, 500 milyar dolar ihracat. Bunun için yılda %8’in üzerinde büyümemiz gerekirken, ihracattaki kilo fiyatımızı 1,8 dolardan; 5 doların üzerine çıkartmalıyız. Bu planlar, klasik yoldan olmaz. Teknoloji ve inovasyon ile hedeflerimizi tutturabiliriz. Diğer önemli bir konuda, sektörün ciddi bir mühendis açığı bulunuyor. Yılda 70 bin mühendise ihtiyaç duyulurken, üniversitelerden 10 bine yakın mühendis mezun oluyor. Bir diğer konu da, meslek liselerinde verilen eğitim yeterli gelmiyor, bu nedenle eğitimcilerin eğitilmesi çok önemli bir konu olmaktadır” dedi.
T.C. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı İnternet Geliştirme Kurulu Başkanı Serhat Özeren “Devlet yazılım üretmekten çıkarak, denetim ve düzenleme yapmalıdır”
T.C. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı İnternet Geliştirme Kurulu Başkanı Serhat Özeren “Türkiye’nin kalkınmasının, bilişimle olacağını herkes biliyor. Bilişim dönüşümünü de, kültürel bir dönüşüm haline getirerek, çocuk örgütleri, kadın örgütleri vb gibi herkesi kucaklamak gerekiyor. Diğer bir konu da, devlet yazılımı ve hizmeti kendisi üreterek; özel sektöre rakip olmaktadır. Devletin, yazılım üretmekten çıkarak, denetim ve düzenleme yapması gerekmektedir. Bu arada, Kamu İhale Kanunu’nda yerli katkı payı bulunuyor, ancak bir bürokrat daha yüksek bir rakama yerli bir firmaya işi verdiğinde, hakkında soruşturma açılabiliyor ve kimseden bu risk alınmak istenmiyor” dedi.
Türkiye Bilişim Derneği Üyesi Levent Karadağ “Gelişmiş ülkeler, giydirebilir teknolojileri masaya yatırdı”
Türkiye Bilişim Derneği Üyesi Levent Karadağ “Türkiye Bilişim Derneği, 1971 yılında kuruldu. 1976 yılından itibaren de, yazılım sektörünün stratejik bir sektör olduğunu söylemeye devam ediyoruz. Nitekim ülkemizde, çeşitli kurum ve kuruluşlar, bilişimle ilgili toplantılar yapıyor. Bu toplantıların, önümüzdeki dönemlerde güçleri birleştirerek, daha etkin ve global çaplarda yapılmaya devam etmesi önemlidir. Biz ülkemizde halen interneti konuşurken, gelişmiş ülkeler giydirilebilir teknolojileri masaya yatırdı” dedi.
Progress Software Türkiye’nin Genel Müdürü ve Kal-Der Yönetim Kurulu Üyesi Cem Haydar Bektaş “Bilişim sektöründe global çapta 10’a yakın firma çıkartmalıyız”
Progress Software Türkiye’nin Genel Müdürü ve Türkiye Kalite Derneği (Kal-Der) Yönetim Kurulu Üyesi Cem Haydar Bektaş “2023 hedeflerine ulaşabilme noktasında, tüm sektörlere kaldıraç etkisi oluşturacak sektör, bilişim sektörüdür. Sektöre kalifiye insan kaynağı yetiştirmeye devam etmeliyiz, aynı zamanda ülkemizden global çapta 10’a yakın lider firma çıkartmalıyız. Bir diğer önemli konu olarak da yazılım korsanlığına değinmek istiyorum. Korsanlığın oranı hemen hemen yüzde 50 civarında, bu çok yüksek bir orandır, olabildiğince korsanlığın önüne geçilmesi lazımdır” dedi.
İnternet Temelli Televizyon Teknolojileri Derneği (IPTV Der) Başkanı Atıf Ünaldı “Devlet şöyle yapsın demekten kurtulup, bilgi birikimi ve tecrübemizi aktarmalıyız”
İnternet Temelli Televizyon Teknolojileri Derneği (IPTV Der) Başkanı Atıf Ünaldı “Bilişimle, iyi işler yapılır. Zira, kötü niyetli olanlar da cezalandırılabilir. Kişisel verilerin korunması çok önemlidir, bu konuda gerekli tedbirler alınmalıdır. Ülkemizdeki kurumlar çok devletçi oldu. Ülkemizde yasa ve mevzuatlar konusunda, devlet şöyle yapsın demekten kurtulmamız lazımdır. Benim gönlümde yatan, sorunlara çözüm önerileri bulunurken veya hedefler belirlenirken, biraz da ilgili tüm kişilerin bir arada olduğu, bilgi birikimi ve tecrübesini aktardığı platformlarla yapılabilir” dedi.
Bilişim Muhabirleri Derneği Başkanı Musa Savaş “Bilişim muhabiri sayısında, geçen 5 yılda ciddi kayıplar yaşadık”
Bilişim Muhabirleri Derneği Başkanı Musa Savaş “Bilişim muhabirliğinde 25 yıla yaklaşan bir geçmişim var. Bilişim sektörünün; şirketleri, dernekleri, kurumları gibi, bir ayağı da medya mensuplarıdır. Son 5 yılda, bilişim muhabirleri çok ciddi kan kaybı verdi. Buradaki herkesin ve sektörün bilişim muhabirlerine ihtiyacı var. Bilişim muhabirleri, bilgi birikimi gerektirirken, derinliği olan yazılar hazırlıyorlar. Gazetelerimizde, kaç tane bilişim ve teknoloji üzerine yazılar yazılıyor, tablo ortadadır” dedi.
Etiketler: Celal Toprak » Ekonomi Gazetecileri Derneği » Yeni Arayışlar Girişimi Platformu DerneğiBENZER HABERLER