Son Dakika
Üsküdar Üniversitesi Sağlık, Kültür ve Spor Direktörlüğü ve Bilişim Kulübü tarafından düzenlenen Bilişim Güvenliği ve Bilişim Suçları Konferansı’nın katılımcıları Üsküdar Üniversitesi Bağımlılık ve Adli Bilimler Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Sevil Atasoy, Sızma Testi Uzmanı Mert Sarıca ve Siber Güvenlik Araştırmacısı Halit Alptekin’di.
Üç oturum şeklinde üç saatten fazla süren konferansta hacker’lık, siber dünyanın güvenliği, sanal alemin yeraltı dünyası, siber suçlar, bilişim delilleri konularında üzerinde bilgi ve tecrübe paylaşımı yapıldı. Üsküdar Üniversitesi Merkez Yerleşke Nermin Tarhan Konferans Salonu’nda düzenlenen konferansa, Üsküdar Üniversiteli öğrencilerin ilgisi büyük oldu.
Bilgisayar korsanlığında kariyer şansı
Konferansta ilk sözü alan Bilişim Güvenliği ve Sızman Testi Uzmanı Mert Sarıca, Ethical Hacking yani Ahlaki Bilgisayar Korsanlığı kavramını ele aldı ve iyi bir hacker’ın suçu karışmadan bu bilgi ve yeteneğini çok faydalı işlerde kullanabileceğini söyledi. Sarıca “Ethical Hacker yani ahlaklı bilgisayar korsanı tüm kurumların ihtiyaç duyduğu bir kişi. Eğer sizin yazılımlar konusunda bilginiz varsa bunu kanuna aykırı işler yaparak değil geliştirilen yazılımları denetlemek ve sistem açıklarını bularak kurumlara yardımcı olma yönünde kullanabilirsiniz. Artık bu iş bir kariyer hedefine geldi ve bu işi yapanlar çok iyi paralar kazanıyor. Kanuna aykırı olarak sistemleri hack’leyenler; bankalara, hastanelere ve benzeri kurumlara zarar verenlerin sonu cezaevi oluyor. Eğer bu konuda bir yetkinliğiniz varsa alacağız eğitimlerle bu konuda da daha gelişip, kariyerinizi daha üst seviyeye taşıyabilirsiniz” dedi. Ahlaklı bilgisayar korsanı yani etik hacker olmak isteyenlere iyi derecede İngilizce bilmelerini gerektiğini hatırlatan Sarıca “sık sık pratik yapın ve gündemi yakından takip edin” önerisinde bulundu.
Yeraltı dünyasının sonu cezaevi
Konferansta ikinci sırada söz alan Siber Güvenlik Araştırmacısı Halit Alptekin de siber güvenlik aleminin yeraltı dünyası olarak nitelenen underground’a dair bilgiler verdi. Hacker’ların zaman zaman farkında bile olmadan çok büyük suç örgütlerine yardımcı olduğunu işler yaptığını söyleyen Alptekin “İnternetin yeraltında dünyasında işler yapan hacker’lar silah satışı ve uyuşturucu ticareti yapılan platformların kurucusu ya da üyesi olabiliyor. Ancak bu faaliyetlerin içinde yaralan bilgisayar korsanları er ya da geç yakalanıp cezaevine giriyor. Bu bilgi ve yeteneğin insanlığa yararlı şekilde kullanmasın çok önemli” dedi.
“21. yüzyıl dijital deliller devri olacak”
Konferansta son olarak söz alan Üsküdar Üniversitesi Rektör Yardımcısı, Bağımlılık ve Adli Bilimler Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Sevil Atasoy, son dönemde hayatımızın her evresine giren internet ve teknolojinin artık suçun da merkezi olduğu belirterek “21. Yüzyıl parmak izinin değil dijital delillerin devri olacak. Çünkü parmak izi ve DNA’da hata ihtimali halen olsa da dijital delillerde hata ihtimali çok az oluyor. Bununla beraber artan teknolojiyle beraber çok ciddi bir suç örgütlenmesi olmasına rağmen bilişim suçlarını araştıran emniyet güçleri sayısında yetersizlik var, personel ihtiyacı bulunuyor. İnternet ve teknolojisi sayesinde insan kaçakçılığı, uyuşturucu tacirliği, çocuk pornografisi gibi suçlarda çok ciddi artış oldu çünkü terör örgütleri siber dünyayı kullanıyor, iletişim kanalı haline getiriyor” dedi. “Dijital deliller iki tarafı da keskin bıçak gibidir” diyen Atasoy, çok çabuk yok edilen ya da tahrip edilen dijital delillerin takibi için çok iyi yetiştirilmiş uzman güvenlik güçlerine ihtiyaç olduğunun altını çizdi. Konferansın sonunda Prof. Dr. Sevil Atasoy, Mert Sarıca ve Halit Alptekin’e birer teşekkür belgesi takdim etti.
Etiketler: Bilişim Güvenliği ve Bilişim Suçları Konferansı » Halit Alptekin » Kültür ve Spor Direktörlüğü » Mert Sarıca » Prof. Dr. Sevil Atasoy » Üsküdar Üniversitesi SağlıkBENZER HABERLER