Son Dakika
Bildiğiniz üzere 3G (3. Nesil GSM Hizmetleri) üçüncü nesil kablosuz telefon teknolojisine verilen genel bir isimdir. 3G teknolojisi ile sunulan görüntülü görüşme, görüntülü haber, cep telefonunda televizyon / canlı yayın seyredilmesine izin verirken mobil ödeme kartı, daha gelişmiş mobil ofis hizmetleri, hastalıkların uzaktan teşhis edilmesini sağlayacak, hastayı uzaktan izleme ve erken müdahaleye olanak tanıyacak sağlık servisleri, mobil eğitim hizmetleri, gelişmiş m-devlet hizmetleri, akıllı ev gibi uygulamaların da hayata geçmesini sağlayacaktır.
2009 yaz aylarında hayatımıza girmesi beklenen 3G teknolojisine geçişle birlikte mobil internette ulaşılacak yüksek hız bireylerin ve kurumların her yerde kablosuz internet kullanımının yaygınlaşmasını sağlayacak atılmış en önemli adımlardan birisi olacak. 3G’nin uygulamaya başlamasıyla birlikte uluslararası rekabette Türkiye’nin önü açılacak. Hızlı mobil internet özellikle yazılım alanında yerli firmalara önemli fırsatlar yaratacak, yerli yazılım ve altyapı sektörünü büyütecek, gençlerimize yazılım sektöründe istihdam yaratacak, içerik üreten yerli şirketleri yepyeni pazarlara kavuşturacak.
Peki 3G hayatımıza bu kadar yenilikleri getirirken halkımızın bu konudan ne kadar haberdar olduğunu hep merak ediyordum. Konuyla ilgili olarak Turkcell’den gelen bir basın bültenindeki bilgileri de burada paylaşmak istiyorum. 1987 yılından bu yana pazar araştırmaları konusunda faaliyet gösteren GFK Türkiye’nin Ocak, Şubat ve Mart aylarında 16 ilde yaptığı 3G geniş bant teknolojisi Omnibus araştırmasına göre Türk halkının 3G ile ilgili bilgi düzeyinde bir artış gözlemleniyor. 1312 kişilik bir denek grubu ile yapılan araştırmanın sonucuna göre; 3G’nin bilinirliği yılın ilk üç ayında artış trendini sürdürerek Mart ayında yüzde 77’ye ulaşmış durumda.
İstanbul, Ankara, İzmir, Konya, Kayseri, Bursa, Balıkesir, Adana, Samsun, Gaziantep, Erzurum, Denizli, Diyarbakır, Trabzon, Antalya ve Malatya’da Turkcell için yapılan araştırmada; yüzde 50 kadın, yüzde 50 erkek denek kullanılmış ve yaş ortalaması 34 olmuş.
Araştırmanın sonuçları şöyle sıralanıyor:
Bilinirlik yüzde 77: Büyük şehirlerin dışında yaşayan nüfusun 3G konusunda bilgi sahibi olma oranı iki ay içinde yüzde 6 arttı. Aynı artış büyük şehirlerde yüzde 10 oldu ve 3G bilinirliği yüzde 77’e ulaştı.
Algı, görüntülü görüşme: Tüketiciler 3G’yi açık ara görüntülü görüşme servisi ile hatırlıyor. Görüntülü görüşmeyi takiben Mart döneminde cepten hızlı internet ve mobil internet bağlantısı Şubat ayına kıyasla daha yüksek oranla hatırlandı. 3G ile birlikte kullanılacak tüm servislerin bilinirliği Mart döneminde artış gösterdi.
3G’yi TV ve Turkcell reklamları öğretti: 3G hakkında bilgi alma / fikir edinme konusunda en önemli kaynak televizyon oldu. 3G ile ilgili bilgilerin kaynağı olarak ikinci sırada Turkcell reklamları gösterildi
3G’de akla gelen ilk marka, Turkcell: Kent genelinde 3G dile getirildiğinde ilk akla gelen marka yüzde 63 oranıyla Turkcell oldu.
Kent nüfusunun yüzde 61’i 3G kullanmak istiyor: Türkiye kent genelini temsil eden tüketicilerin yüzde 61’i 3G’yi kullanmayı düşündüklerini belirtti.
Herkesin aklına araştırmanın nasıl yapıldığı sorusu geliyordur. Onu da açıklayalım: Araştırma GFK Türkiye TR BUS Omnibus Araştırması kapsamında, Türkiye kent genelini temsil eden biçimde, Ocak ayında 1303, Şubat ayında 1324 ve Mart ayında 1312 kişi ile görüşülerek gerçekleştirilmiş. Araştırmada, pazar araştırmalarının en köklü yöntemlerinden biri olan, birden fazla müşterinin katılımıyla ve düzenli aralıklarla gerçekleştirilen Omnibus araştırma modeli kullanılmış. Araştırmada Kentsel Türkiye’yi temsil eden 16 ilde 15 yaş ve üzeri tüketicilerle yüzyüze görüşülmüş.
Sonuç olarak diyebiliriz ki Türkiye çok yakın bir zamanda 3G ve onun hayatımıza getireceği yenilikleri konuşacak. Benim kişisel tahminime göre, 3G alanında çok ciddi yatırımlar yapan Turkcell yeni katma değerli servisleri ve hizmetleriyle yine gündemi oldukça meşgul edecek gibi görünüyor. Bakalım GSM operatörleri arasındaki rekabet en çok kime yarayacak? Kendilerine mi yoksa tüketicilere mi?
Bu ayki yazımı Nietzsche’nin bir sözü ile noktalıyorum. ‘İnsanoğlu hayatta o kadar acı çeker ki, canlılar arasında yalnız o, gülmeyi icat etmek zorunda kalmıştır.’
Aykut Altındağ
Genel Yayın Yönetmeni
www.maxihaber.net – “Online Sektörel Gazete”
Aykut Altındağ Kimdir?
www.maxionline.net/aykut/aykutaltindag1.htm
İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KÖŞE YAZILARI
01 Ekim 2024 Köşe Yazıları
01 Aralık 2023 Köşe Yazıları
01 Ağustos 2023 Köşe Yazıları
01 Ekim 2022 Köşe Yazıları