Son Dakika
Gençlerin yeteneklerini eğitimle desteklemek, öğrenmenin yaşı olmadığına inanan yetişkinlere ise müzik eğitimi konusunda destek vermeyi amaçlayan Fatih Belediyesi Sulukule Sanat Akademisi’ni kurdu.
Akademi’de verilen eğitimler kapsamında 7-14 yaş arasındaki çocuklar ve yetişkinler, usta eğitmenler tarafından konservatuar düzeyinde müzik eğitimi alma şansı yakalıyor. 2014 yılı sonunda hayata geçen projeyle başta Sulukule olmak üzere İstanbul’un dört bir yanında yaşayan çocuklara usta eğitmenlerle müzik eğitimi verilmesi amaçlanıyor. Bu yıl 200 çocuğun akademik eğitim alacağı Akademi’de başvuran öğrenci sayısı 350 olurken, eğitim kalitesini düşürmemek ve sistemi bozmamak adına seçilen öğrenci sayısı ise 165’te kaldı.
Sulukule Sanat Akademisi’nin kuruluş amacıyla ilgili olarak Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir “Sulukule Sanat Akademisi, belediyemizin öz kaynaklarıyla hayata geçirdiği çok önemsediğimiz bir proje. Burası, sadece müziğe meraklı gençlerimizin değil; müzik eğitimi almak isteyen yetişkinlere de hizmet verdiğimiz bir akademi. Amacımız yetenekli gençlerimize destek vererek, çocuklarımızın hayalini gerçekleştirmek ve sanat sevgisini genç yaşta olabildiğince yaymak. Gelecekte Türk müzik dünyasına önemli insanlar yetiştiren bir akademi haline getirmek istiyoruz” dedi.
Akademiye İstanbul dışından da talep var
Hemen hemen tüm ailelerin “Keşke çocuğumuz bir müzik aleti çalabilse” dediğini söyleyen Demir “Muasır medeniyetler seviyesine ulaşabilmek için sanat olmadan olmaz. Medeniyetin taşıyıcı unsuru sanattır. O yüzden Fatih Belediyesi olarak müziği çok önemsedik. Çünkü müzik sadece kulağa hoş geldiği için zaman harcanan bir uğraş değil. Aynı zamanda büyük bir disiplin de gerektiriyor ve bunu erken yaşlarda çocuklara aşılıyor” dedi.
Avusturyalı piyano hocası, Akademi’de eğitim veriyor
Akademi için İstanbul dışından bile talep geldiği bilgisini paylaşan Demir “Yoğun ilgi üzerine Akademi’yi daha da büyütmek istiyoruz. Plastik sanatlar ve heykel gibi sanat dallarında da eğitim vermeyi amaçlıyoruz. Atölyelere çok rahatlıkla dönüşebilecek alanlarımız var. Sulukule Sanat Akademisi için, ‘Sulukule’yi sanatın merkezi haline dönüştürme’ hayalimizi gerçekleştirdiğimizi söylemek yanlış olmaz” dedi.
Sulukule Sanat Akademisi’nde 58 değerli hoca eğitim verirken, bu yıl kadroya Avusturyalı bir piyano hocası da eklendi. Akademi’nin yabancı kadrosu sadece eğitmenlerle kalmıyor. Öğrenciler arasında da İran’dan Endonezya’ya kadar çok sayıda öğrenci de eğitim alıyor.
Bu yıl 200 çocuğa daha eğitim verilecek
Geçtiğimiz yıl 105 çocuk akademide eğitim görmeye başlarken, derslerde 58 öğretici tarafından keman, viyola, çello, piyano, flüt, gitar, müzik teorisi, solfej, toplu çalma dersleri verildi. Bu yıl da 200 öğrenciye verilecek derslerin yarı zamanlı konservatuar eğitimi şeklinde 2 yıllık dönemde 4 aylık 2 kur halinde düzenlenmesi planlanıyor. Konservatuar seçmelerindeki gibi zorlu bir sürecin ardından sınavı başarıyla tamamlayan çocuklar, 2 saati müzik teorisi ve 1 saati çalgı olmak üzere haftada 3 saat gerçekleştirilecek derslere katılacak. Çocuklar, bu derslere ek olarak önümüzdeki dönemde 3 saat de orkestra dersleri alacak.
Roman çocuklarına özel eğitim imkanı
Sulukule ve müzik denince akla gelen Romanlar için de Sulukule Sanat Akademisi kapsamında özel bir atölye oluşturuldu. 9/8 adlı bu müzik atölyesi kapsamında Roman çocukların yapmış oldukları müzikler ile ilgili profesyonel hale gelebilmeleri için, eğitmenler tarafından müzik hamiliği yapılacak. Bu eğitimi alan Roman çocukları, ilerde girmeyi planladıkları konservatuar sınav ve mülakatları öncesinde gereken tüm müzik teorisi altyapısını kazanmış olacak.
Yetişkin kurslarından mezun olan akademik kariyer yapıyor
Sulukule Sanat Akademisi’nde bugün, bin 500 öğrenci hali hazırda eğitim görüyor. Topluma sunulan en iyi hizmetin eğitim olduğu anlayışıyla hareket eden Fatih Belediyesi, yüzlerce yıllık müzik geleneğini sürdürmek için çıktığı bu yolda geleceğin müzisyenleriyle değil; aynı zamanda “Yetişkinlere Yönelik Kurslar”la da eğitime verdiği desteği sürdürüyor.
Sadece müzik çalışmalarına yer verilen yetişkin kurslarında Türk Sanat Müziği ve Türk Halk Müziği koroları ile şan, ney, ud eğitimleri veriliyor. Amatörlere yönelik hobi amaçlı kurslarda gelişim gösterenler daha sonra akademik eğitime de yönlendirilebiliyor.
“Akademik Sınıflar”da eğitim 2 yıla kadar çıkıyor
Müziği ileri seviyede öğrenmek isteyenlere yönelik “Akademik Sınıflar”da ise eğitim süresi 2 yıl olarak belirlenmiş durumda. Eğitim 3’er aylık 4 dönem halinde yapılıyor. Her dönem sonunda öğrenciler yeterlilik sınavına giriyor. Sınavlarda iki kez başarısız olanların kursla ilişiği kesiliyor. İki yıllık eğitim sonunda, tüm sınavları başarıyla tamamlayanlara Fatih Belediyesi tarafından “Başarı Sertifikası” veriliyor. Akademik sınıflarda eğitim alabilmek için kurul önünde yapılacak sınavda başarılı olmak gerekiyor.
“Her Okula Bir Orkestra” öğrencilerine Ozan Çolakoğlu desteği
Fatih Belediyesi’nin müziği temel alan projelerinde “Sulukule Sanat Akademisi” tek değil. “Her Okula Bir Orkestra” Projesi ile şimdiye kadar 5 okulda 25’er kişilik müzik odaları kuran ve gerekli enstrümanları tedarik eden Fatih Belediyesi, gelecek sömestr için okul sayısını 10’a çıkarmayı ve yakın gelecekte tüm okullara projeyi yaymayı hedefliyor.
Okulların içinde oluşturulan sınıflarda hem İstanbul hem de çevre illerden gelen akademisyenler eğitim verirken; eğitmenler de Fatih Belediyesi tarafından istihdam ediliyor. Müzik Direktörü olarak Ozan Çolakoğlu ile anlaşılan proje kapsamında, Nisan ayında, okullarda müzik eğitimi alan bu çocuklardan oluşturulacak “Çocuk Senfoni Orkestrası”nın bir konser vermesi planlanıyor. Bu proje için özellikle ihtiyaç sahibi ailelerin yoğun olduğu okullar seçiliyor. Buradan mezun olan öğrencilerin yakın gelecekte konservatuara direkt akredite edilmesi amaçlanıyor.
Fatih Belediyesi, festivaller ve yarışmalarla ezber bozuyor
Kültür ve sanat alanında yaptıklarıyla klasik belediyecilik anlayışının dışına çıkan Fatih Belediyesi, sadece bağlı bulunduğu bölgenin tarihsel geçmişine değil; kültürel değerlere ve sanata da sahip çıkıyor. Fatih Belediyesi’nin katkılarıyla hazırlanan ve geçtiğimiz yıl büyük ilgi gören “3. Sihirli Mikrofon Radyo Ödülleri” kapsamında da radyoda ‘yılın en’leri’ ödülleri dağıtıldı. Her yıl belirli dönemlerde Tarihi Yarımada’da 12 farklı festival gerçekleştirilirken; geçtiğimiz yıl yapılan ve 2 gün boyunca devam eden 11. Tarihi Yarımada Balık Festivalinde, on binlerce kişi ağırlandı. Yine aynı yıl, “Tarihi Yarımada Baklava Festivali”nin dokuzuncusunu gerçekleştirildi. Fatih Belediyesi sınırları içinde yer alan İstanbul Fotoğraf Müzesi’nde 2011 yılından bu yana 22 sergi gerçekleştirildi, ulusal ve uluslararası anlamda pek çok sanatçının eserleri binlerce ziyaretçinin beğenisine sunuldu.
Etiketler: Fatih Belediyesi » Her Okula Bir Orkestra Projesi » Mustafa Demir » Sulukule Sanat AkademisiBENZER HABERLER
Siber Saldırılarda Sisteme Sızan Kötü Amaçlı Yazılımların Kullanımı Yüzde 168 Arttı