logo

Doktorlara e-İmza Zorunluluğu Geliyor

jenerik_imza

E-Tuğra EBG A.Ş. Kurumsal Satış ve Pazarlama Yöneticisi Zeliha Arkcı, E-Devlet Kapısı’ndan verilen hizmet sayısının artmasıyla birlikte elektronik imzanın zorunlu ihtiyaç haline geldiğini söyledi. “Türkiye e-dönüşüm sürecini hızla tamamlıyor” diyen Arkcı, SGK Kurumsal Hekim Şifresi ile düzenlenen reçetelerin yerini 1 Ocak 2016’dan itibaren e-imza ile imzalanmış reçetelerin alacağını belirtti. Arkcı “Yılbaşından itibaren Türkiye genelinde yaklaşık 150 bin hekim elektronik imza kullanarak reçete yazacak. Türkiye e-dönüşüm sürecini büyük adımlarla aşıyor. Bilindiği üzere Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) 1 Temmuz 2012 tarihinde e-reçete uygulamasını başlatmıştı. Halen hekimler tarafından SGK Kurumsal Hekim Şifresi alınarak devam eden e-reçete düzenlenmesi 1 Ocak 2016 tarihinde yerini “Güvenli Elektronik İmza” uygulamasına bırakacak. 1 Ocak 2016 tarihi itibariyle Türkiye’de görev yapan yaklaşık 150 bin hekim, elektronik ortamda yazacakları reçetelerini 5070 sayılı Elektronik İmza Kanunu ile yapılan düzenleme kapsamında, ıslak imzaya eşdeğer hukuki geçerliliği olan e-imza ile imzalayacaklar. Elektronik imza ile imzalanan reçeteler, başkaları tarafından izinsiz veya yanlışlıkla değiştirilemeyeceği veya kullanılamayacağı için doktor, hasta ve devlet açısından da fayda sağlayacak” dedi.

Sağlık kuruluşlarının e-reçete sistemine entegrasyonunu Avrupa Telekomünikasyon Standartlar Komitesi ve Bilişim Telekomünikasyon Kurulu (BTK)’nun yayınladığı profillere uygun 8 farklı E-İmza Entegrasyon Kütüphaneleri ürünleriyle kolaylaştırdıklarını söyleyen Arkcı “Bu ürün paketleri ile SGK(Sosyal Güvenlik Kurumu) e-reçete gönderimi, her türlü dosya formatı imzalama, elektronik imza ile login işlemleri kolaylıkla yapılabiliyor. Sağlık Bakanlığı ve bağlı sosyal güvenlik kuruluşları yıllardır e-imza uygulamasına geçilmesi için çalışmalarını sürdürüyorlar. 2016’dan itibaren bu çalışmaların sonucu olarak e-imzasız doktor kalmayacak” dedi.

e-imza kullanıcı sayısı 2.5 milyonu aşacak

Arkcı, E-Devlet Kapısı üzerinden Adli Sicil ve İstatistik Genel Müdürlüğü, UYAP, Gelir İdaresi Başkanlığı, Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü hizmetleri gibi 600’ün üzerinde e-hizmet verildiğine dikkat çekerek “bu hizmetlere erişebilmek için öncelikle e-imzaya sahip olunması gerekiyor. İnternete erişen ve e-imza sahibi olan herkes E-Devlet Kapısı’ndan verilen hizmetlere de kolaylıkla ulaşabiliyor. Sadece kurumlar değil, bireyler de e-imzayı hayatlarına aldı. E-imza kullanıcı sayısı 2 milyona yaklaştı. 2016 yılında bu sayının 2,5 milyonu aşacağını öngörüyoruz. Türkiye e-dönüşüm sürecini hızla tamamlıyor. Biz de e-devlet uygulamalarına erişim için zorunlu olan e-imzanın üretiminde süreci hızlandırdık. Bireylere ve kurumlara özel e-imza paketlerimizle Türkiye genelindeki 40’ı aşkın üretim merkezlerimizden yarım günde e-imza üretimi geçekleştiriyoruz” dedi.

www.e-tugra.com.tr

Etiketler: » »
Share
3354 Kez Görüntülendi.