logo

Türkiye’nin Kadın Girişimcisi Yarışması’nı Kazananlar Ödüllerini Aldı

mh_garanti_kadin_girsiimci_yarismasi

Garanti Bankası, Ekonomist Dergisi ve Türkiye Kadın Girişimciler Derneği’nin (KAGİDER) işbirliğiyle bu yıl 9.su düzenlenen Türkiye’nin Kadın Girişimcisi Yarışması sonuçlandı. 18 Kasım 2015 tarihinde düzenlenen ödül töreninde 4 kategorinin birincileri açıklandı. İdil Bebe’nin kurucusu Mevlüde Uygun’un “Türkiye’nin Kadın Girişimcisi” olduğu yarışmada “Yaşayan Müze” projesini hayata geçiren Zehra Sema Demir “Türkiye’nin Kadın Sosyal Girişimcisi” seçildi. Nuran Özyılmaz “Kars Kaz Evi” girişimiyle “Türkiye’nin Yöresinde Fark Yaratan Kadın Girişimcisi”; “Medlis Engelli Yaşam Çözümleri”nin kurucusu Melis Tasacı ise “Türkiye’nin Gelecek Vaat Eden Kadın Girişimcisi” kategorisinde birinci oldu.

Garanti Bankası Genel Müdür Yardımcısı Nafiz Karadere “Garanti Bankası’nın kadın girişimciliği çalışmalarının odağında, ekonomik büyüme, kalkınma ve sürdürülebilirlik yer alıyor. Pozitif ayrımcılığı gündeme getiren ilk banka olarak, kadınların toplumdaki ve ekonomideki yerinin daha da güçlenmesi için çalışıyor. Bugün G20 ülkelerinde, kadının işgücüne katılımı %58 iken erkeklerinki %86 seviyesinde… Türkiye’de ise işgücüne katılım, TÜİK verilerine göre kadınlarda %32,3 iken erkeklerde %71,5. Dünya genelinde 2025 yılına kadar kadın ve erkeklerin işgücüne katılımı arasındaki farkı %25 azaltma hedefi var. Türkiye’nin de benimsediği bu hedef doğrultusunda özellikle kadın girişimci sayısının artırılması önem taşıyor. Kadınların işgücüne katılımının teşvik edilmesinin; Türkiye’nin büyümesine, refahına ve girişimci nesillerin yetişmesine pozitif katkıda bulunacağını biliyoruz. Yarışma sayesinde her yıl, birbirinden değerli başarı hikâyelerini öğreniyoruz. Bu yılki değerlendirme sürecinde yine bizi derinden etkileyen inanılmaz hikâyelerle karşılaştık. Çok değerli projeler arasından birincileri seçmekte zorlandık. Tüm yarışmacılara ufkumuzu açtıkları için yürekten teşekkür ediyor, cesaretlerinden dolayı kutluyorum” dedi.

KAGİDER Yönetim Kurulu Başkanı Sanem Oktar “113 kadın girişimcinin katılımıyla başladığımız “Türkiye’nin Kadın Girişimcisi Yarışması”na bugüne kadar 30.983 cesur kadın başvurdu. Artan sayımızla her yıl daha da güçleniyoruz. Ben de Türkiye’deki 100.000 kadın girişimciden bir tanesi olarak girişimci olmanın ne kadar zor bir süreç olduğunu biliyorum. Bir finalistimizin dediği gibi “düşü olmayanın işi de olmaz.” Bu yüzden girişimci, önce hayal kurar, tutkuyla ister ve çok çalışır. Türkiye’de girişimci bir kadınsanız önce ailenizi ikna etmek, olmazları oldurmak için en yaratıcı çözümleri bulmak zorundasınız. Sermayeye ulaşmak ve işinizi büyütmek için doğru kaynakları bulmalısınız. Tüm bunları yaparken de motivasyonunuzu kaybetmeden her sabah umut ve heyecanla uyanıp işinizin başında olmanız gerekir” dedi.

Capital ve Ekonomist Dergisi Yayın Direktörü Rauf Ateş “Türkiye’de sınırlı olsa da üniversiteli genç ve kadınların girişimciliğe atılma oranlarında artış var. Girişimcilerde üniversiteli oranı son 8 yılda  yüzde 15’lerden 44’lere ulaştı. Her 3 erkek girişimciye 1 kadın düzeyinden, 2.13 erkeğe karşılık 1 kadın düzeyi yakalandı. Ancak yeni dönemde sadece şirket kurmak yetmiyor. Yeni ve büyük şirketler yaratmamız gerekiyor. Türkiye’deki şirketlerin %99.9’u KOBİ’ler oluşturuyor. Büyük şirket yaratırken, bir bölümünün de kadınların kurmasını sağlamamız gerekiyor. Çünkü, Türkiye’de yeterince büyük şirket yok ve bunlar arasında kadın patron oranı bir elin parmaklarını geçmiyor. Girişimciliğin çok yaygın olduğu Amerika’da, Avrupa’da büyük şirket yaratmada kadınların oranı çok yüksek değil. 1 milyar dolarlık değere ulaşan ve UNICORN diye tanımlanan 84 startup’dan sadece 2’si kadınlara ait. 23’ünün ise yönetim kurulunda 1 kadın bile yok. Yeni dönemde kadın girişimciliği konuşurken, odağa büyük şirket yaratmayı da koyacağız” dedi.

Birinciler hakkında

Mevlüde Uygun / “Türkiye’nin Kadın Girişimcisi”

İdil Bebe

Akşam Kız Sanat Okulu mezunu Mevlüde Uygun, 1984 yılında ailesinin yardımıyla 3 makine aldı ve İstanbul’da 50 metrekarelik bir dükkân kiraladı. 1998’e kadar fason iş yaptıktan sonra, bebek giyimi üzerine kendi markasını yarattı, kumaşlarını da kendisi üretti. 2005 yılında, aracılara toptan mal vermeme kararı alan Uygun, mağazalarla doğrudan çalışmaya başladı. Bu sayede her yıl ortalama %40 ve üzeri büyüme sağladı. 2010 yılındaysa kendi mağazalarını açtı. 2005 yılında, 4.500 m2’lik kapalı alana sahip kendi fabrikasına taşınan İdil Bebe, ayda 100.000 adedin üzerinde üretim yapıyor. Günümüzde 16 olan mağaza sayısını, 2020’ye kadar 60’a çıkarmayı hedefliyor. Çalışan kadınların sorunlarına çözüm yaratabilmek amacıyla, şirketinde her ay ihtiyacı olan bir kişiye maddi destek sağlayan Uygun, eski sezon ürünlerini de bağışlıyor.

Zehra Sema Demir / “Türkiye’nin Kadın Sosyal Girişimcisi”

Yaşayan Müze

Zehra Sema Demir’in Yaşayan Müze fikri, Hacettepe Üniversitesi Türk Halkbilimi bölümünde öğrenim gördüğü sırada, İsveç’in Stocholm kentinde bulunan Skansen Açık Hava Müzesi’yle tanışması sonucunda ortaya çıktı. Yaşayan Müze, yok olmaya yüz tutmuş zengin ve kadim Türk kültürünü koruyup günümüzün insanlarıyla buluşturmak amacıyla, 23 Nisan 2007 tarihinde açıldı. İlk yıl ücretsiz hizmet veren Yaşayan Müze’yi, bugüne kadar 10.000 kişi ziyaret etti. Yaşayan Müze’nin çalışmaları, aralarında JCI’nın da bulunduğu iki önemli kuruluşun ödülüne layık görüldü. Zehra Sema Demir, 2012 Yılı Turizm Potansiyelinin Harekete Geçirilmesi Mali Destek Programı kapsamında “Sürdürülebilir Bir Turizm İçin Uygulamalı Hamam Müzesi” projesiyle, Türkiye’nin ilk, dünyanın 3. hamam müzesini kurdu. Ayrıca, Tarımsal ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu tarafından Ankara’da desteklenmeye değer tek kırsal turizm projesi olarak kabul edilen “Anadolu Açık Hava Rekreasyon Alanı”nın ilk etabı tamamlandı, müzenin Nisan 2016’da açılması planlanıyor.

Nuran Özyılmaz / “Türkiye’nin Yöresinde Fark Yaratan Kadın Girişimcisi”

Kars Kaz Evi

Kars’ın ilk kadın girişimcisi Nuran Özyılmaz, 18 yıl boyunca örgü atölyesi çalıştırdı. Daha sonra Kars’ta yöresel yemekler yapan turistik bir restoran olmadığını fark edip, kendisi açmaya karar verdi. Kars’ta, yöresel yemekler yapan ve kaz eti satışı yapan “Kars Kaz Evi” adlı ilk restoranı 2008 yılında açtı. Ayrıca, “Kaz Yetiştiriciliği ve Irkını Devam Ettirme Derneği”ni kurarak, 40 kadınla birlikte projeler geliştirdi. Kargoyla kaz eti satışı yapan Nuran Özyılmaz, büyük şehirlerde şube açmayı planlıyor.

Melis Tasacı / “Türkiye’nin Gelecek Vaat Eden Kadın Girişimcisi”

Medlis Engelli Yaşam Çözümleri

Hacettepe Üniversitesi İstatistik Bölümü mezunu olan Melis Tasacı, çalışmakta olduğu engelli ürünleri sektöründeki eksiklikleri tespit ederek, bunları Türkiye pazarına sunmayı amaçladı. Kurduğu şahıs şirketiyle, 2008 yılında Almanya’ya, 2011 yılında ise İsveç, Amerika ve Fransa’ya ürünlerin ihracatını yaptı. 2011 yılında Türkiye’de ilk kez portatif engelli rampasını üreterek, pazar liderliğini üstlendi. Ürünleriyle, bugüne dek 800’den fazla kurum ve kuruluşun binasına engellilerin erişimini kolaylaştırdı. ABD ve Avrupa ülkelerinden engelli erişimi eğitimi alan Tasacı, Türkiye’de bu sertifikalara sahip tek kişi oldu. 2015 yılında engelli erişim ürünleri markası “Medlis” ile Türkiye’nin ilk kez Avrupa pazarında yer almasını sağladı. Gelecek yıllarda Türkiye’de daha fazla noktada engelli erişimi sağlamayı ve ihracatı artırarak daha çok ülke pazarına erişebilmeyi hedefliyor.

Etiketler: » » » » » »
Share
2702 Kez Görüntülendi.