Son Dakika
Kendi geliştirdiği güvenli ve akıllı şehir sistemleri ile şehirlerde güvenliği üst seviyeye taşıyan Proline, 2022 FIFA Dünya Kupası’na ev sahipliği yapacak olan Katar’ın başkenti Doha’nın güvenlik altyapısını kurmasının ardından bu kez de çok önemli bir Avrupa Birliği (AB) projesine imza atıyor. AB ülkelerinin tüm havalimanlarında hayata geçirilmesi planlanan yeni otomatik geçiş kontrol sistemini geliştiren uluslararası konsorsiyumun Türkiye lideri olarak projede Proline yer alıyor.
2030 yılında yaklaşık 720 milyon kişinin havalimanlarından geçiş yapacağını öngören AB, hem sınır güvenliğini artırmak hem de havalimanlarındaki yolcu kontrol sürecini hızlandırmak amacıyla IDEA4SWIFT projesini hayata geçiriyor.
2017 yılında hayata geçmesi planlanan projeyi ise üçü Türk, altısı Fransız olmak üzere toplam dokuz şirketten oluşan bir konsorsiyum üstlendi. Biyometrik güvenlik alanında kendi Ar-Ge merkezinde geliştirdiği ürün ve çözümler ile yurtdışında birçok başarılı projeye imza atan Proline, konsorsiyumun Türkiye’deki liderliğini de yürütüyor, projeye biyometri çözümleri ile katkıda bulunuyor.
Dünyada bir ilk
Proline İcra Kurulu Başkanı Mehmet Doğanyiğit “Bu proje ile hayata geçirilecek otomatik geçiş kontrol sistemlerinde dört ayrı biyometri çözümünü bir araya getiriyoruz. Dünyada dört farklı biyometriyi bir araya getiren başka bir çözüm yok. Bu yeni güvenlik sisteminde kullanılacak 3. nesil pasaportlar ve biyometrik kişi tanımlaması sayesinde yolcular mevcut yapıdan çok daha hızlı geçecektir” dedi. “AB havalimanlarında insan trafiği her gün artmaya devam etmektedir. Şu anki artış hızı dikkate alındığında geçiş kontrollerinin, mevcut kontrol sistemleri ve klasik kontrol mekanizmalarıyla sağlanması mümkün değildir” diyen Doğanyiğit, bu sebeple otomatik geçiş kontrol sistemlerine geçilmesinin kaçınılmaz olduğunu vurguladı.
Havalimanlarında uygulanmakta olan sadece insan kaynaklı güvenlik işlemlerinin yerini alacak otomatik geçiş kontrol sistemleri sayesinde geçişlerde bekleme süreleri azalacak. Güvenlik seviyesi, insan faktöründen kaynaklanabilecek hatalar minimuma indirilerek, daha da artırılmış olacak. 4 farklı biyometrik güvenlik verisi sayesinde sistemin kırılması ise neredeyse imkansız hale gelecek.
Yeni güvenlik sistemi Türkiye’de de hayata geçecek
AB ülkeleri ile eş zamanlı olarak Türkiye’de de otomatik geçiş kontrol sistemlerinin devreye alınacağını ifade eden Doğanyiğit “2014 yılında 10,7 milyar Amerikan doları paya ve %28 yıllık büyüme oranına sahip olan e-Pasaport ve e-Vize pazarına katma değer sağlamak isteyen Türk şirketlerinin bu projede yer alıyor olması oldukça önemli bir gelişmedir. Bu, AB ülkeleri ile eş zamanlı olarak aynı seviyede teknoloji birikimine sahip olmamız anlamına gelmektedir. IDEA4SWIFT projesi kapsamında hayata geçireceğimiz güvenlik sisteminin küresel anlamda yaygınlaşması ile birlikte teknoloji ihracatı, proje ortağı firmalar üzerinden sağlanacağından bunun Türkiye ekonomisine de katma değeri yüksek olacaktır” dedi.
Türkiye ve bölgede ciddi büyüme hedeflerine sahip olan Proline; 2015 yılı içerisinde çok önemli atılımlar gerçekleştirdi. Kendi geliştirdiği sistemler ile 2022 FIFA Dünya Kupası’na ev sahipliği yapacak Katar’ın başkenti Doha’nın güvenlik altyapısını geliştiren şirket, İstanbul’daki Ar-Ge merkezinde geliştirdiği ürün ve çözümleri ile Türkiye’ye, Katar ofisi üzerinden Orta Doğu ve Kuzey Afrika’ya, Pakistan ofisi üzerinden de Asya pazarına “Güvenli ve Akıllı Şehirler” çözümleri sunuyor.
Etiketler: IDEA4SWIFT projesi » Mehmet Doğanyiğit » ProlineBENZER HABERLER