logo

Beyrut Zamanları

Aykut Altındağ

Aykut Altındağ
aykut@maxihaber.net
Beyrut Zamanları

Bir zamanlar “doğunun Paris”i dendiğinde ilk aklımıza gelen şehir Beyrut olurdu. Uzun yıllar Ortadoğu’nun ekonomi ve kültür merkezi olan Beyrut, 1970’lerden sonra başlayan siyasal karışıklıklar ve bu yüzden ortaya çıkan Lübnan İç Savaşı (1975-1991) sonucu bu özelliğini kaybetmişti. Şimdilerde ise o eski ihtişamlı günlerine kavuşmak için çaba harcıyor.

Beyrut, Osmanlı döneminde planlı bir gelişme gösterdikten sonra 1943’te bağımsızlığını kazandı ve hızlı bir büyüme dönemine girdi. İç savaştan önce Beyrut nüfusu içinde Hıristiyan ve Müslümanların sayısı hemen hemen eşitti. Şimdi Müslümanlar çoğunlukta. Halkın büyük çoğunluğunu meydana getiren Araplar, Lübnanlıları, Filistinli mültecileri, Suriyelileri ve başka göçmen Arap cemiyetleri de içine alıyor.

Beyrut, dünyayı gezmeyi seven herkesin hayatında en az bir kere ziyaret etmesi gereken bir şehir. Hem doğal ve tarihi güzelliklere sahip.

Hakkında bu kadar övgüyle bahsedilen Beyrut’u yerinde görmek için bayram tatiline denk gelen zaman diliminde ETS Tur organizasyonu ile 3 gece 4 günlük Beyrut (Lübnan) turuna eşimle birlikte katıldım. T.C. vatandaşlarına Lübnan’da vize uygulaması yok, yalnızca 6 ay geçerli pasaport yeterli.

Beyrut’a İstanbul’dan yaklaşık 1,5 saatlik bir uçuş mesafesinde ulaşabiliyorsunuz. Küçük ama modern sayılabilecek bir havaalanı var. Havaalanında ücretsiz internet hizmeti bile veriliyor.

Şehre ilk geldiğinizde hemen panaromik şehir turu başlıyor. İlginç bir coğrafi oluşum ve kentin sembollerinden olan Raouché’deki Güvercin Kayalıkları’nın çevresi oldukça nezih ve aynı caddede birçok kafe ve restoran bulunuyor. Özellikle geceleri bu cadde oldukça keyifli ve hareketli.

Osmanlı Saat Kulesi, Sultan Abdülmecit tarafından yaptırılan, savaş sırasında yerle bir olup çok kısa zamanda Beyrut’un yeniden yapılanmasında büyük rolü olan eski Başbakan Rafik Hariri’nin girişimleriyle eskisini aratmayacak şekilde yenilenen tarihi Mecidiye Camii, Ömer Camii, Birleşmiş Milletler Binası, Başbakanlık, Parlamento Binası, tarihi Yunan Ortodoks ve Katolik kiliseleri görülmesi gereken diğer yerlerin başında geliyor.

Beyrut gecelerini çok farklı

Beyrut, geceleri yaşayan bir kent. Bu şehrin gece yaşantısı, tüm dünyaya nam salmış. Beyrut, Ortadoğu’da bir şehir olmasına rağmen birçok batılı şehre göre çok daha renkli bir gece hayatına sahip. Gece eğlenceleri burada saat 23.00 sonrası başlıyor ve neredeyse sabaha kadar sürüyor. Özellikle geceleri yüksek topuklu ayakkabılarıyla dolaşan zarif hanımlar çok fazla. Lübnan mutfağının lezzetli mezelerini, Orta Doğu müzikleri eşliğinde tadına varacağınız çok fazla eğlence mekanı var. Bunların en meşhuru ise Musichall. Bizim eski Maksim Gazinosu’nun bir benzeri mekan diyebiliriz.

Jeita, Harissa, Byblos Gezisi

Beyrut’a gittiğinizde mutlaka Jeita, Harissa, Byblos Gezisi’ne katılın. Özellikle Jeita Mağarası görülmesi gereken eşi benzeri olmayan bir doğa güzelliği. Lübnan’ın başkenti Beyrut’un 18 km kuzeyindeki Nahr al-Kalb vadisinde bulunuyor. 1836 yılında Rahip William Thomson tarafından keşfedilmiş. Harissa ise Rio de Jenerio’daki Hz. İsa heykeli gibi şehre yukarıdan bakan Meryem Ana Heykeli’nin olduğu tepeye teleferikle çıkılan bir yer. Antik Fenike liman şehri Byblos da Lübnan’da Beyrut kentinin kuzeyinde yer alan sevimli bir yer. Bugünkü modern Latin Alfabesinin temelini de Bibloslular oluşturmuş. Ayrıca Piramitlerin de yapımında kullanılan sedir ağaçlarını Mısır’a satan Bybloslular olarak biliniyor.

Beiteddine Sarayı ve Deir El Kamar Gezisi

Beyrut’tan 50 km mesafede Dürziler’in yaşadığı, Velid Canbolat adlı Dürzi Lideri’nin ailesine ait olan Osmanlı yapısı Beiteddine Sarayı da görülmesi gereken bir tarihi yapı. 19. yüzyıl başında inşa edilen ve İtalyan mimarlar tarafından yapılmış olan saray, bahçesi ve avluları ile Bizans mozaiklerinin sergilendiği bir müze olarak düzenlenmiş.

Antik Roma kenti Baalbek

Lübnan’a gidip de dünyanın en iyi korunmuş antik Roma kentlerinden birini görmeden dönmek olmaz. Beyrut’a yaklaşık 85 km uzaklıkta Bekaa Vadisi’nde bulunan Baalbek’i de mutlaka görmelisiniz. Baalbeck’de bulunan Jüpiter Tapınakları, Bacchus, Venüs, Adalet Sarayı ve altıgen avlu oldukça etkileyici. Oralara kadar gitmişken de Anjar’da tarihi Emevi kalıntılarını da görün derim.

Herkese hayatında bir defa dahi olsa mutlaka Beyrut’a gitmesini tavsiye ediyorum. Bu geziyi bir an önce yapmanızı öneririm, zira Ortadoğu’nun ne olacağı belli değil. Ama şu an itibariyle Beyrut birçok yerden çok daha güvenli.

ETS Tur ile çıktığımız bu gezide bizimle birlikte ilk defa Beyrut’a rehber olarak gelen rehberimizin tecrübesizliği, daha sonra ekstra turlarda bizimle olan rehberlerimizin ilgisizliği ve son olarak da ETS Tur’da şu ana kadar gördüğüm en fazla saygı sınırlarını aşan rehber olan ve misafirlerine ya ukala tavırlarıyla ya da külhanbeyi edalarıyla hitap eden Tunç Evginer dışında ciddi bir sıkıntı yaşamadık.

Son bir hatırlatma da iletişim konusunda. Beyrut’ta havaalanında, şehirde otellerde ve Starbucks gibi kafelerde ücretsiz internet bulunuyor. Fakat Turkcell abonesiyseniz Lübnan Dünya Tarifesi paketlerine giren bir ülke. Yani konuşma ve veri kullanım paketleri anormal pahalı. Ayrıca tek paket seçeneğiniz dışında alternatifiniz yok. Fakat eminim Turkcell bu konuya el atarak Lübnan’a gidecek abonelerine daha uygun bütçeli çözümler geliştirecektir.

Bu ayki yazımı Goethe’ye ait bir deyiş ile noktalıyorum. “İster kral, ister köylü olsun, dünyada en mutlu insan evinde huzur olandır.”

Aykut Altındağ
Genel Yayın Yönetmeni
www.maxihaber.net

Etiketler: » » »
2178 Kez Görüntülendi.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KÖŞE YAZILARI

  • Cep Telefonunuzu Şarj Ederken Nelere Dikkat Etmelisiniz ?

    01 Ekim 2024 Köşe Yazıları

    Cep telefonunuzu şarj ederken telefonunuzdan daha fazla verim alabilmek için bazı konulara dikkat etmelisiniz. Çünkü günümüzde cep telefonları modern yaşamın bir parçası haline geldi. Telefonların doğru bir biçimde şekilde şarj edilmesi cihazın performansını arttırır. Dahası ekonomik ömürlerini de uzatır. Telefonunuzu Şarj Ederken İşte size şarj ederken dikkat etmeniz gereken bazı temel bilgiler Güvenli Bir Yerde Şarj Edin Telefonunuzu şarj ederken ıslak alanlardan ve çevresinde su bulunan yerlerden uzak durun. Özellikle kablonuzda hasa...
  • Sosyal Medyada Dunning-Kruger Etkisi

    01 Aralık 2023 Köşe Yazıları

    Sosyal medya, günümüzde bireylerin düşüncelerini, duygularını ve bilgilerini paylaşmaları için popüler bir platform haline geldi. Fakat bazen sosyal medya üzerindeki tartışmalar ve bilgi paylaşımları Dunning-Kruger etkisi ile açıklanabiliyor. Sosyal psikologlar David Dunning ve Justin Kruger’ın ortaya çıkardığı bu önyargı ile kişiler bir hayalî üstünlüğün bilişsel önyargısı ile ilişkilendiriyorlar. İnsanların yetersiz olduğu durumları fark edememesi hali olarak da açıklanabilir. Bu durumda olan insanların yeterlilik düzeylerini nesnel olarak de...
  • DJI Air 3: İki Ana Kamera İle Geldi

    01 Ağustos 2023 Köşe Yazıları

    Yeni DJI Air 3, çığır açan ikili ana kamera sistemiyle dikkat çeken bir drone. DJI Air 3, 46 dakikaya varan uzun pil ömrü ile de öne çıkıyor. Gelişmiş pil teknolojisi sayesinde tek bir şarjla uzun süreli uçuşlar mümkün olurken, pilin hızlı bir şekilde şarj olabilmesi de özel bir ayrıntı. Bu gelişmeler sayesinde DJI Air 3'ü uzun uçuşlar yapmak isteyenler için ideal bir seçenek haline getiriyor. Ayrıca Air 3, her yöndeki engelleri hem algılıyor hem de bunlardan kaçabiliyor. Kullanılan çift kamera, daha uzun uçuş süreleri ve gelişmiş güvenlik gibi...
  • YouTube’da Herkese Açık Kullanıcı Adı Nedir?

    01 Ekim 2022 Köşe Yazıları

    YouTube’un herkese açık kullanıcı adı, kullanıcıların sizi bulmasına ve sizinle bağlantı kurmasına yardımcı olan yeni bir özellik olarak dikkat çekiyor. Kanal adından farklı olarak, herkese açık kullanıcı adı her içerik üretici için benzersiz olacak. Böylece YouTube'da kişiye özgü kimliğinizi daha kolay oluşturursunuz. Kullanıcı Adları ve Kanal URL'leri Herkese Açık Olacak Herkese açık durumda olan kullanıcı adınız kanal URL'lerinde görünecek. Kişiselleştirilmiş olan URL, herkese açık kullanıcı adı için genel olarak belirleyici olacak. Herk...