Son Dakika
Her yeni yıla artık hayal gücünün bile ötesindeki teknolojik gelişmeler ile başlıyoruz. Birçok önemli tarihi içeren bir yılı geride bıraktık. Teknoloji ise her geçen yıl katlanarak hızlanıyor. Eğer bu yüzyıl içerisinde dünya üzerindeki teknolojiyi sıfırlayacak bir doğa olayı veya savaş olmazsa, insanoğlu bilimin sınırlarını aşmaya çalışacak; belki de evrenle ilgili birçok soruya cevap bulmuş olacak. Tekrar günümüze dönecek olursak, çok çarpıcı gelişmelere tanıklık edeceğiz. İşte 2013’de gerçekleşmesini beklediğimiz bazı gelişmeler:
– Sosyal medya hayatımıza daha fazla entegre olacak. Mobil iletişim ve internet artık her an çevrimiçi olma imkânı sağlıyor. Önemli bir konu da okulların bu gelişen teknolojiye ne kadar adapte olabileceği; öğrencilerin neredeyse tamamı akıllı telefon kullanıcısı haline gelecek. Peki, bu cihazlar okullarda yasaklanacak mı? Derslerde kullanılmasına ne ölçüde izin verilecek? Bir öğrencinin ders sırasında internete girmesi, çeşitli bilgilere ulaşması eğitimin kalitesini yükseltebilir mi, yoksa öğretmenin zor durumda kalmasınamı yol açar? Pedagojik olarak incelenmesi gerekli o kadar çok detay var ki, küresel anlamda bu soruların henüz net bir çözümü bulunmuyor.
– Bilgisayar oyunları daha fazla karşımıza çıkacak, hem de daha ucuza! Steam ve Gamersgate gibi internet sitelerinden oyunları dijital olarak yükleyebilir, Türkiye’deki satış fiyatlarına oranla yaklaşık 10’a biri kadar ücrete satın alabilirsiniz. Örneğin Türkiye’de halen 80 lira civarında satılan bir oyun olan L.A. Noire Steam üzerinden 4 dolar (yaklaşık 8 lira) gibi bir rakama yüklenebiliyor. Yine aynı şekilde 100 liraya yakın satış fiyatıyla raflarda yerini alan Max Payne 3’ü indirim günlerini takip ederek 15 dolara (yaklaşık 27 lira) satın alabilirsiniz. Her ay düzenlenen çeşitli kampanyalar ile ülkemizde çok yüksek fiyatlarla satılan oyunları artık çok ucuza almanız mümkün. Bunu 2013’de bolca yapın, çünkü yakında internet ortamından satışlara da vergi geleceğini düşünürsek bu hevesimiz çok uzun sürmeyebilir.
– Falcon Heavy adlı roketin test uçuşu bu yıl içerisinde gerçekleştirilecek; Satürn 5’den sonraki en önemli mekik ve uydu taşıyıcı olacak. Hatta roketin gücünün Mars’a insan göndermek için bile yeterli olacağı düşünülüyor. 2020 yılı için düşünülen insanlı Mars seyahati için atılması gereken bir adım olan Falcon, özel bir uzay kargoculuğu şirketi olan SpaceX tarafından tasarlanması ile de dikkatleri üzerine çekiyor. SpaceX, Nasa’nın uzay taşımacılığı konusunda anlaşması olduğu iki firmadan bir tanesi.
– Katlanabilir dokunmatik ekranlar bu sene içerisinde tüketici ürünlerinde kullanılmaya başlanacak. Tasarım konusundaki sınırları zorlayacak teknoloji şirketleri de ürün tasarımlarında oldukça yenilikçi davranacaklar. Artık ekranların tek bir tarafta olması gerekmiyor; cihazın bir yüzünde başlayan ekran kıvrılarak cihazın arkasında da devam edebilecek. Bunun sonu nereye gidecek bilinmiyor ancak çok kısa bir süre sonra neredeyse her cihaz dokunma ile çalışacak ve çok geniş ekranlara sahip olacak.
– Gıda fiyatları ciddi şekilde artış gösterecek, bu da hem ürün üretimini hem de hizmet sektörünü direkt olarak etkileyecek. Zaten bir süredir çikolataya gelecek zamlardan bahsediliyor, buna yakında tüm sebze ve meyveler de eklenmeye başlayacak. Artan nüfus ve bununla paralel gitmeyen üretim, küresel iklim koşullarının elverişsizliği ve çevrenin aşırı kirlenmesi gibi etmenler buna sebep oluyor.
– Bilimsel araştırmalarda Çin Amerika’yı geçecek; 2004 yılında İngiltere de Çin’in gerisinde kalmıştı. Şimdi sıra Amerika’ya geldi ve bu sadece Amerika için değil, birçok ülke için hem fırsatlar hem de tehlikeler içeren bir gelişme. Her ne kadar yabancı firmaların teknolojilerini Çin’de kurdukları, stratejik üsler ile yön verdikleri ve patent çalışmalarını buradan yürüttükleri bilinse de böyle bir atılım sadece yabancı yatırım ile gerçekleşebilecek bir durum değil. Çin’in önceden detaylı tasarlanmış ve vizyonu ile bağlantılı stratejiler geliştirdiğinin de bir kanıtı.
2013’de teknoloji alanında Türkiye’nin artık bir sıçrama ile devler liginde oynadığını görmek çok güzel bir sürpriz olurdu. Her ne kadar Erketürk’den artık ümidi kessek de birçok firmamız küresel oyuncu olma yolunda ilerliyor. Burada bize düşen ulusal şirketlerimizin ürün ve hizmetlerinin tüketimine ağırlık vermek olmalıdır. Sadece Apple firmasının yıllık cirosu eğer ülkemizin tüm dış borcundan daha fazla ise, şirketlerin ulusların kalkınmasında ne kadar önemli bir rol oynadığını da görmüş oluruz. Bütün bunlar bir yana, tüm dileğimiz yeni yılın mutlu ve sağlıklı bir şekilde geçmesi olacaktır. Hem mutluluğumuzda hem de sağlığımızda teknolojinin daha fazla rol oynaması dileğiyle…
Yrd. Doç. Dr. Erkut Altındağ
İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi
Beykent Üniversitesi
İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KÖŞE YAZILARI
01 Ekim 2024 Köşe Yazıları
01 Aralık 2023 Köşe Yazıları
01 Ağustos 2023 Köşe Yazıları
01 Ekim 2022 Köşe Yazıları