Son Dakika
Nedir bu Bulut (Cloud) teknolojisi? Son günlerde her yerde karşımıza çıkan bu isim bize ne anlam ifade ediyor? Install veya setup olarak adlandırdığımız yükleme aşamalarına, yani herhangi bir yazılımın kurulumuna gerek kalmadan, tüm programların internet üzerinden çalıştırılması bu teknolojinin çekirdek özelliğidir. Fiziksel bir depolama alanına gerek olmadan bir bilgisayar kullanıcısının her türlü işlemini internete bağlıyken gerçekleştirebilmesi, bilgilerine internete bağlı olan herhangi bir bilgisayardan ulaşabilmesi teknolojinin geldiği son nokta olarak dikkat çekiyor. Aslında yeni bir altyapı kurmadan, yüksek maliyetli bir yatırım yapmadan öyle bir avantaj sağlamak her şirketin arzuladığı bir rekabet üstünlüğü olduğu için kısa zamanda bulut teknolojisine yoğun bir talep geldi. Bir çok dünya devi bilişim şirketi ise bulut teknolojisi için çok yüksek bütçeler ayırmaya başladılar. Daha ilk yılında 100’den fazla firma bu teknolojiye yatırım yaptığını açıkladı. Microsoft ve HP gibi lider firmalar da geleceğin teknolojisi olarak adlandırdıkları bu yeni nesil bilişim tekniğine gelecek ümitlerini bağlamış durumdalar.
Bulut teknolojisini bu kadar değerli kılan özelliklerin başında maliyet avantajı geliyor. Cihaz ve lokasyon bağımsızlığı ise firma çalışanlarının görevlerini yerine getirmesi bakımından büyük esneklik sağlayan bir özellik. Performans daha rahat ölçülebiliyor ve veriler üst düzey yöneticilere hemen aktarılıyor. Yine kesintisiz sağlanan bakım faaliyetleri sayesinde sistem hiçbir zaman çöküntüye uğramıyor, virüs saldırılarından etkilenmiyor. Kısaca özetlemek gerekirse, gittiğimiz herhangi bir yerde sağlayacağımız internet bağlantısı ile tüm bilgilerimize ulaşabilecek, her türlü programı kullanabileceğiz. Tüm bu özellikleri ile bulut teknolojisi kulağa ne kadar hoş geliyor değil mi?
Biraz da bu rüya teknolojinin arka planında neler yer alıyor inceleyelim: Her bilginiz sanal ortamda muhafaza edilecek, aynı zamanda kişiye ait mahrem bilgilerin gizliliği diye bir durum kalmayacak. Tüm fotoğraflarımız, videolarımız, önemli belgelerimiz dünya üzerindeki başka kullanıcıların da hizmetine sunulacak. Bilgisayar yazılımlarında yaptığımız her işlem kayıt altına alınacak ve gözetlenecek. Ülkemizde bir internet filtresinden bahsedildiği anda herkes karşı çıktı, sansüre hayır diye çeşitli gösteriler ve yürüyüşler yapıldı. Acaba bu aktivitelerin parçası olan insanlar, bulut teknolojisinin getirdiği takip sisteminin farkına varırlarsa nasıl bir tepki gösterecekler? Evet, aslında kimse bu durumun farkında değil, çünkü kullanım amacı olarak çok masum bir teknoloji olarak lanse ediliyor. Aslında insanoğlu olarak tarih sayfalarına baktığımızda nükleer enerjinin atom bombası imalatında kullanıldığını da göreceğiz, savaş sanayisinin ne kadar gelişmiş olduğunu da…
Evet, Bulut Teknolojisi bize yeni imkânlar sağlayacak, hayatımızdaki birçok faaliyeti kolaylaştıracak. Kullandığımız her bilgisayarı, evimizdeki bilgisayarda yer alan tüm bilgilerin olduğu bir depo olarak kullanabileceğiz. İnsanlığın sahip olduğu tüm bilgi birikimini internet üzerinde saklayabileceğiz. Tüm bunları yaparken, bulutlar kadar özgür olduğumuzu düşündüğümüz bir dünyada, kafesteki bir kuş kadar da hür olabileceğiz…
Yrd. Doç. Dr. Erkut Altındağ
İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi
Beykent Üniversitesi
İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KÖŞE YAZILARI
01 Ekim 2024 Köşe Yazıları
01 Aralık 2023 Köşe Yazıları
01 Ağustos 2023 Köşe Yazıları
01 Ekim 2022 Köşe Yazıları