logo

TBD, İşsiz Kadınları Bilişimle Ekonomiye Kazandıracak

TBD Genel Başkanı Rahmi Aktepe

Türkiye’nin teknolojide ve bilişimde 46 yıldır amiral gemisi olan Türkiye Bilişim Derneği (TBD), işinden uzak kalmış kadınları yeniden ekonomiye kazandırmak için harekete geçti. “Engelleri aşıyorum, bilişimle kendi işimde evimden çalışıyorum” sloganıyla Ankara Şubesi tarafından başlatılan “Bilişimle Girişimci Kadınlar Projesi” (BGK) ile ilk etapta 500 kadına ulaşılması hedefleniyor. TBD Genel Başkanı Rahmi Aktepe, kadınların toplumun şekillenmesinde ve gelişmesinde çok önemli bir role sahip olduğuna dikkat çekerek “Kadın zirveyi hedeflerse onu kimse durduramaz” dedi.

Kadınların yaşam kalitesinin, sosyal statünün yükseltilmesini, işgücüne katılımının ve istihdamının arttırılması amacıyla başlatılan proje ile Türkiye genelinde internet tabanlı “e-öğrenme” sistemiyle 29 milyon kadının yeniden ekonomiye katkı vermesi hedefleniyor. Proje kapsamında kadınlar, internet erişiminin olduğu her noktadan e-ticaret, girişimcilik, satış ve pazarlama teknikleri, sayısal pazarlama, hukuki mevzuat, siber güvenlik, iletişim teknolojileri eğitimleri alarak sertifika sahibi olacak. TBD’nin, Türk Üniversiteli Kadınlar Derneği’ni işbirliği ve Ankara Kalkınma Ajansı’nın “Sosyal Sorunların Çözümünde Yenilikçi Yöntemler Mali Destek Programı” çerçevesinde desteklenmeye değer görülen “Bilişimle Girişimci Kadın” Projesi’ne Altındağ Belediyesi, Yenimahalle Belediyesi ile TOSYÖV de destek verecek. “Bilişimle Girişimci Kadınlar” projesinin tanıtım toplantısı yaklaşık 200 kadının katılımıyla Neva Palas Otel’de yapıldı. Tanıtım toplantısına Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nı temsilen Kadın Statüsü Genel Müdürü Gülser Ustaoğlu, TBD Genel Başkanı Rahmi Aktepe, Yönetim Kurulu Üyeleri, TBD Ankara Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Nurcan Özyazıcı Sunay, TUSİAV Kadın Platformu Başkanı Işıl Saraçoğlu, ODTÜ Enformatik Müdürü Prof. Dr. Deniz Zeyrek Bozşahin, BİLTEN Genel Müdürü Sevilay İmre, Girişimcilik ve Bilişim üzerine AB Uzmanı Shirley Martin, Atılım Üniversitesi İşletme Bölümü’nden Yrd. Doç. Neslihan Topbaş, İsrail Büyükelçiliği’nden Sefire Cheryl Na’eh, Girişimci Lütfiye Yurdum Hasgül Çağatay katıldı.

Mesleklerin Cinsiyeti Yoktur”

Projenin tanıtım toplantısında konuşan TBD Genel Başkanı Rahmi Aktepe “Kadınlar, erkekle aynı şartlara sahip olursa Türkiye’nin geleceği çok daha güçlü olur. Mesleklerin cinsiyeti yoktur. 2023 hedeflerinin tutturulabilmesi için kadın istihdamının artması şart. Biz de TBD olarak neler yapabileceğimiz üzerinde çalışıyor ve çözümler arıyoruz. Kadınlarımızın azmi ve çalışkanlığına inanıyoruz. Şu bir gerçek ki kadın zirveyi hedeflerse onu kimse durduramaz” dedi. Kadınların toplumun şekillenmesi ve evrilmesinde çok önemli role sahip olduğunu vurgulayan Aktepe “Kadınları iyi eğitim almış ve girişimci rolünde olan ülkeler daha hızlı gelişiyor. Ülkemizde istihdam edilen kadınların yüzde 56’sı ücretli veya yevmiyeli çalışıyor. OECD’nin raporuna göre Türkiye’deki 15-29 yaş arası kadınların yüzde 52’si ne okuyor ne de çalışıyor. TÜİK verilerine göre ise, 15 yaş üstü iş gücüne dahil olmayan kadınların yüzde 58.7’si ev kadını, yüzde 11.4’ü de öğrencilerden oluşuyor. Bu alanda OECD ülkeleri içinde Türkiye birinci sırada bulunuyor. Dünya kadın istihdam oranı yüzde 49.1, OECD ülkeleri yüzde 62.3 iken Türkiye’de yüzde 29.5. Türkiye’de her 100 girişimciden yalnızca yüzde 7.5’i kadın. Aslında Türkiye’deki çalışma hayatında ‘kadının hiç yeri yok’ diyemeyiz ama hak ettiği yeri alamıyor. Kadınımızın hak ettiği yeri almasının önündeki en önemli engeli eğitimsizlik olarak görüyorum. Kadınların istihdam katılımını engelleyen ve sosyal dışlanmaya sebep olan genel eğitim ile mesleki eğitimin yetersizliğidir” dedi.

Ustaoğlu: “TBD’nin Projesi Heyecan ve Umut Verici”

TBD’nin ilham verici projesinin kendisine heyecan ve umut verdiğini dile getiren Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Kadın Statüsü Genel Müdürü Gülser Ustaoğlu “Günümüzde internet ve bilişim teknolojileri, bilgiye erişimi kolaylaştırıp, iş yaşamında ve sosyal hayatta gelişim konusunda önemli araçlar sunmakta. İnternet ve bilişim teknolojilerinin bize kazandırdığı güçten her bireyin eşit oranda faydalanmadığı ortada. TÜİK’in yaptığı ‘Hanehalkı Bilişim Teknolojileri Kullanım Araştırması’na göre, 2004 yılında ülkemizde bilgisayar kullanan 16-74 yaş arası kadın oranı yüzde 16.2 iken, 2016 yılında bu oran yaklaşık yüzde 46’ya yükseldi. Erkeklerde ise bu oran yüzde 31’den yüzde 64’e yükseldiği görülüyor. İnternet kullanımında da benzer durum söz konusu. 2004 yılında kadınlar yüzde 12 oranında erişim sağlarken 2016’da bu oran yüzde 52’ye yükseliyor. Erkeklerde ise aynı oran 2004 yılında yüzde 25.7 iken 2016 yılında yüzde 70.5 oranına yükseliyor. İnsan kaynağı açısından potansiyel işgücünü oluşturan kadın nüfusunun bilgi, yetenek ve tecrübelerinden yeteri kadar yararlanmamak ise dünya için ciddi bir kayıptır. Bu bağlamda kadınların ekonomik hayatta gerek çalışan, gerekse işveren ve girişimci statüsünde yer almaları ülkelerin ekonomik refahına sunacağı katkılar noktasında son derece değerli” dedi.

Kadınların Bilgi ve Becerileri Katma Değere Dönüşmeli”

TBD Ankara Şube Yönetim Kurulu Başkanı Nurcan Özyazıcı Sunay, dernek bünyesinde Kadın Topluluğu oluşturulduklarını hatırlatarak, bu topluluğun teknolojiyi kullanan ve kullanamayan kadınların sorunlarına çözüm arayan çalışmalar yürüttüğünü kaydetti. Sunay, Bilişimle Girişimci Kadınlar Projesi kadın istihdamının ülkemizdeki çalışma hayatındaki olumsuz durumu nedeniyle oluşturulduğuna dikkat çekerek “Araştırmalar ülkemizde 26.9 milyon kadının iş alanında olmadığını gösteriyor. Yapılan araştırmalar kadın girişimcilerin önündeki en önemli engellerin bürokratik engeller, cesaret, sermaye, iş sahasının olmaması, kültürel baskılar-etkiler ve kapasite üstü taleplerle baş edememe olduğunu gösteriyor. Araştırmalar kadın girişimciliğinde ekosistemin önemli bir parçası olan sivil toplum kuruluşlarının faaliyetlerinin önemini de ortaya koyuyor. Çeşitli nedenlerle iş hayatından uzaklaşmış olan kadınların, sahip oldukları mesleki bilgilerini katma değere dönüştürmek için bilişim teknolojilerini kullanarak eğitilmesi ve desteklenmesi amacıyla başlatılan proje ile kadınların eğitilmesi, bilinçlendirilmesi, bilgi ve becerilerini katma değere dönüştürebilmelerine destek sağlanması hedefleniyor” dedi.

Proje Nasıl İşleyecek?

BGK projesi, üniversiteyi bitirmiş, çalışmayan, ev kadını veya emekli kadınlara proje çizimi, danışmanlık, eğitim, yazılım geliştirme gibi konularda bilgiye yönelik beşeri sermayelerini pazarlayabilecekleri ve evlerinden çalışabilecekleri bir ortam hazırlamayı hedefliyor. Böylece projeye dahil olan kadınlar, bilgiye dayalı sermayelerini değerlendirebilmeleri, ticari kazanca çevirmeleri, aile ve ülke ekonomisine katkıda bulunmaları mümkün olacak ve bilgi birikimlerini e-ticaret ortamı üzerinden duyurarak, pazarlayacak ve ticari kazanç elde edecekler. Kadınlar, www.bgk.org.tr adresinden hizmet veren Bilişimle Girişimci Kadın Projesi kapsamında ihtiyaç duyacağı gerekli eğitimleri e-öğrenme sistemi üzerinden alacaklar. Sonrasında da pazar yeri ve e-ticaret sistemleri aracılığıyla ticari girişimlerini gerçekleştirecekler.

Etiketler: » » » » » »
Share
2160 Kez Görüntülendi.