Son Dakika
Köşe yazarları, dergi editörleri ve birçok uzman sürekli olarak teknolojinin getirdiği yenilikleri, kolaylıkları yazıp duruyorlar. Bir kısım yazarlar ise teknolojinin faydalı olduğunu ancak dikkatli kullanılırsa insanlık için faydalı olabileceğini belirtiyorlar. Hangi görüşe sahip olursanız olun, teknolojinin karanlık yüzüyle de tanışmaya başladığımız gerçeğini aklımızdan çıkarmayalım.
Sağlık ve güvenlik! Teknolojinin tehdit ettiği en önemli unsurlar! Tıp teknolojisindeki ilerlemelerin verdiği mutluluk yerini elektronik cihazların barındırdığı gizli potansiyel tehlikelerin kaygısına bırakıyor. Örneğin cep telefonlarının dikkatli kullanılması gerektiği artık tüm kanallarda duyuruluyor. Aynı şekilde bilgisayarların da insan fizyolojisi üzerinde çeşitli rahatsızlıklar oluşturduğu biliniyor. Ulaşım araçlarının sağladığı faydalar ve zaman avantajına karşın riskleri de var. Acaba teknolojinin kazançlarını değerlendirirken her şeye objektif bakabiliyor muyuz? Teknolojinin erozyona uğrattığı alanlardan birisi de sosyal yaşantımız. Her birimizin iki cep telefonu, bir dizüstü bilgisayarı, bir masaüstü bilgisayarı, bir arabası, bir LCD televizyonu ve binbir çeşit elektronik zımbırtısı var. Bu cihazların her birinin kullanımı günlük hayatımızdan çok ciddi bir zaman diliminin bu eşyalara ayrılması demek. Örneğin cep telefonu ile uğraşırken gün içerisinde belki 1 saatimiz gidiyor. Bilgisayar ekranına bakmaktan ahbaplarımızla sohbet sekteye uğruyor, arkadaşlarımızın suratını görmez olduk. Bayramlarda akrabalarımızı ziyaret etmek yerine cep telefonuyla aramayı veya video konferans yapmayı tercih ediyoruz. Haftasonu sahilde birkaç kilometre yürümek yerine arabayla alışveriş merkezlerine gitmeyi tercih ediyoruz. Büyük ekran televizyonda film seyretmek en önemli sosyal aktivitemiz haline geldi. Peki biz bu alışkanlıkları ne zaman kazandık? Teknoloji hayatımıza ne zaman bu denli entegre oldu da biz fark edemedik?
Japonya’da bir telekomünikasyon şirketi 2 yıllık sözleşme imzalayan herkese 16 GB’lık Apple iPhone’u ücretsiz hediye ediyor. Artık hizmetler değer olarak ürünlerin önüne geçmeye başladı. 1957 yılında Amerika’da yapılan araştırmalarda Amerikan ekonomisinde hizmet sektöründe çalışan sayısı sanayi sektöründe çalışan sayısını ilk defa geçtiği ortaya çıkmıştı. Bu örnek tüm dünya için geçerli bir model olmaya başladı. Küreselleşmenin de etkisiyle hizmet sektöründeki hızlı yükseliş halen devam ediyor. Özellikle teknolojik tabanlı hizmet kuruluşları kendi ülkelerinde devleşiyor ve küresel bir oyuncu haline geliyor. Ancak bu yönelim de yakın zamanda değişime uğrayacak gibi gözüküyor. Teknolojiyle beraber ortaya çıkan bir başka kavram ise “otomasyon”. Endüstrideki makineleşme düzeyi olarak da bilinen otomasyon o kadar arttı ki, onlarca insanın yaptığı bir işi tek bir makine saatlerce yorulmak ve durmak bilmeden yapabiliyor. Bu durum bir kriz nedeni, çünkü işsizliğe yol açıyor. Aynı zamanda bu makinelerin çalıştırılması için gereken enerji nedeniyle doğal kaynaklar tüketiliyor. Bu da beraberinde küresel ısınma ve çevre kirliliği gibi çeşitli sorunları getiriyor.
Teknoloji insanların hayatında yapılan işleri kolaylaştırmak ve hızlandırmak için kullanılan tekniklerin toplamıdır. İnsan hayatına zarar vermeye başladığı anda sahip olduğu amacı terk etmiş olur. Teknolojik öğeleri ne düzeyde kullanmamız gerektiğini ayarlayamıyoruz. Bazen elektronik cihazları insanlara tercih ediyoruz, daha fazla zaman ayırıyoruz. Evden çıkarken cep telefonumuzu unutmuşsak tüm günümüz moral bozukluğu içerisinde geçiyor. Kolumuza taktığımız mekanik bir gösterge olan saatler bile işlevsiz kaldı, çünkü artık cep telefonunun ekranında saat, tarih ve benzeri bilgiler zaten yazıyor. Saate bakmaya ne gerek var ki, o bir aksesuar! Tüm bunlara rağmen yüksek teknolojinin hala bir faydası var! Bu yazıyı okuduktan sonra, yani tam şimdi, çoktandır aramadığınız bir arkadaşınızı telefonunuzla arayıp onu yemeğe davet edebilir ve hasret giderebilirsiniz. Hadi ne duruyorsunuz, sosyal yaşantımızı tekrar inşa edelim; hem de teknolojiyi kullanarak!
Etiketler: Erkut Altındağ » Otomasyon » TeknolojiİLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KÖŞE YAZILARI
01 Ekim 2024 Köşe Yazıları
01 Aralık 2023 Köşe Yazıları
01 Ağustos 2023 Köşe Yazıları
01 Ekim 2022 Köşe Yazıları