Son Dakika
İç ve dış hat uçuşlarında yolcuların el bagajlarındaki sıvılara 1 Mart 2009’dan itibaren sınırlama geliyor. Ulaştırma Bakanlığına bağlı Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’nün (SHGM) hava meydanlarına gönderdiği genelgeye göre 1 Marttan itibaren Uluslararası Sivil Havacılık Teşkilatı (ICAO) ve Avrupa Sivil Havacılık Konferansı (ECAC) kuralları gereğince hava yolu ile seyahat edecek yolcuların uçak içinde yanlarında bulunduracakları el veya kabin çantalarında taşıyabilecekleri sıvılarda kısıtlamaya gidilecek. Yolcuların seyahatleri sırasında yanlarında sıvı ürünler bulundurmaları yasaklanmayacak fakat sıvıların miktarı kısıtlanacak. Her yolcu, 20×20 santimetre boyutlarında ağzı kilitli şeffaf plastik poşet içerisinde, her birinin hacmi 100 mililitreyi geçmemek üzere sıvı, jel veya aerosol bulundurabilecek.
1 Mart tarihinden itibaren başlatılacak uygulama şöyle olacak:
* Her yolcu 1 adet plastik poşet taşıyabilecek. Poşet içerisinde konulan her bir ürün maksimum 100 mililitre olacak.
* Miktara bakılmaksızın kabı 100 mililitreden büyük ürünlerin güvenlik noktasından geçirilmesine izin verilmeyecek.
* Yolcuların el çantalarındaki sıvı ürünleri son güvenlik kontrol noktasında göstermeleri ve x-ray cihazına ayrı olarak koymaları gerekecek.
* Uçak altı bagajlarda herhangi bir sıvı kısıtlaması uygulanmayacak.
* Bebekli yolcuların yanlarında seyahat süresince yetecek miktarda mama veya süt bulundurmalarına ve ilaç kullanımı zorunlu olan yolcuların seyahat süresince yeterli olacak miktarda ve orijinal ambalajında olmak kaydıyla ilaç bulundurmalarına izin verilecek.
* Su, şurup, içki dahil her türlü sıvı, krem, losyon, yağ (kozmetik yağlar dahil), parfüm, maskara dahil her türlü makyaj malzemesi (katı halde olan rujlar hariç), tıraş köpüğü, deodorant, diş macunu dahil her türlü macun kıvamındaki madde, reçel, bal, yoğurt, pekmez ve salça gibi tam katı halinde olmayan yiyecekler, kontak lens sıvıları, şampuanlar ile bu maddelere benzeyen diğer maddeler kısıtlamaya dahil.
Gümrüksüz mağazadan veya uçuş esnasında satın alınan sıvı ürünler görevli tarafından faturası ile birlikte özel poşete konulacak ve poşetin ağzı yapıştırılacak. Poşetin uçağa alınmasına faturası kontrol edildikten sonra izin verilecek.
Yukarıda yazılan kısıtlamaların tümü 1 Mart tarihinden itibaren iç hatlarda da hayatımıza girecek. Yani anlayacağınız uçak yolculukları artık keyif alınan yolculuk biçimi olmaktan emekli oluyor. Bütün bu yasaklar yüzünden güvenlik kontrolleri saatler sürecek ve çok daha erken saatlerde havaalanlarına girmek zorunda kalacağız. Daha şimdiden büyük tartışmalar yaşanacağa benziyor.
Bu kuralların uygulamaya geçişinden sonra gazete ve dergiler uçak yolculuğuna hazırlanma ekleri verebilirler. Yolculukta yanınıza alacağınız çantayı bile hazırlamak artık neredeyse mühendislik eğitimi gerektirecek. Çantanın eni, boyu ve yüksekliği kaç santim olacak? Parfüm kaç mililitre? vs.
İşler bu derece sıkı tutulmaya devam ederse yakında uçakta gaz çıkarmak da “zehirli gaz saldırısı olarak kabul edilebilir mi?” diye düşünmekten kendimi alamıyorum. Eğer uçağa binmeden önce kuru fasulye veya benzeri gaz yapan bir yemek yedinizse ve bir de kazayla uçakta yellendiyseniz hayatınız kaydı demektir. Terörist muamelesi bile görebilirsiniz. Geçenlerde yine bir gazete haberinde uçakta tiyatrocular aralarında konuşurken laf arasında “Bomba” kelimesi geçti diye başlarına gelmeyen iş kalmamıştı.
İş artık o hale geldi ki; uçağa binen her yolcu potansiyel terörist muamelesi görüyor. Yakında yolculardan savcılıktan alınan ‘temiz kağıdı’ da isterlerse hiç şaşırmamak lazım. Aslında o da yetmez! Yolculara kelepçe takarak, domuz bağı ile bağlamak en hayırlısı. Uçağa binmeden de her yolcunun ağız bölümüne özel bir maske takılsın ki pilotu ve hostesleri ısırmasınlar. Hatta daha ileriye giderek uçakta tüm bağırsak hareketlerini de yasaklansın. Çok zorda kalanlara hostesler özel hazırlanmış şeffaf alt bezi dağıtırlar olur biter. Çünkü yaptıktan sonra da görmeleri lazım. Malum miktar önemli… 100 mililitreyi geçmeyecek ya!
Yazımı bir Rus atasözü ile tamamlıyorum. “Olumsuz düşünen kişi, çiğ bir yumurtayı bütün halde kabuğuyla yutmuş bir adama benzer. Yumurtanın kırılacağı korkusuyla hareket edemez, civciv çıkacağı korkusuyla da hareketsiz duramaz.”
Aykut Altındağ
Genel Yayın Yönetmeni
www.maxihaber.net – “Online Sektörel Gazete”
Aykut Altındağ Kimdir?
http://www.maxionline.net/aykut/aykutaltindag1.htm
İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KÖŞE YAZILARI
01 Ekim 2024 Köşe Yazıları
01 Aralık 2023 Köşe Yazıları
01 Ağustos 2023 Köşe Yazıları
01 Ekim 2022 Köşe Yazıları