logo

2019’da Çok Şeyler İstiyorum

Aykut Altındağ

Aykut Altındağ
aykut@maxihaber.net
2019’da Çok Şeyler İstiyorum

2019’a sayılı günler kaldı. 2018 yılını iyisiyle kötüsüyle geride bırakıyoruz. 2019’un hepinizin en güzel hayallerini gerçekleştirdiği bir yıl olmasını temenni ederken, hiç kimsenin ağzının tadının bozulmadığı, sağlık problemi yaşamadığı, maddi sıkıntı çekmeden keyifli bir hayat sürdüğü bir yıl olsun istiyorum. 2019’da İşbirliği içinde olacağımız kurum ve iletişim firmalarından neler istediğimi aşağıda sıralıyorum.

Basın Davetini Göndermediğiniz Yayına Basın Bülteni de Göndermeyin İstiyorum

Bu konuyu defalarca yazdım ama tekrar hatırlatmakta fayda var. Bir basın toplantısı veya basın gezisi organize ediyorsunuz ve davet göndermiyorsunuz. Elbette olabilir, her etkinliğe çağıracaksınız diye bir kural yok. Ama davet göndermediğiniz etkinliğin basın bültenini de nezaketen davet etmediğiniz yayına veya gazeteciye göndermeyin. 

Destek İstediğiniz Yayına En Son Ne Zaman Destek Olduğunuzu Hatırlayın İstiyorum

Bazen telefonla bazen de e-posta ile ile bülten gönderen arkadaşlar iletinin sonuna ekliyorlar. “Desteğinizi bekliyoruz” diye. 14 yıldır yayınımızın destek olmadığı marka kalmadı. Hatta elimizde şöyle bir ilginç istatistik bulunuyor. Bu güne kadar en çok destek verdiğimiz, en çok haberini ve röportajını yaptığımız ilk 30 markanın 25’i bize 14 yılda bir kez olsun destek vermediler. Zaman zaman onlar da destek istiyorlar elbette. Artık destek isteyenlerin destek alabilmeleri için en son ne zaman destek olduklarını hatırlıyor olmaları gerekiyor.

Basın Toplantılarını Gereksiz Sunum ve Konuşmalarla Uzatmayın İstiyorum

Müşteri tarafından bakıldığında belki senede bir veya birkaç defa basın toplantısı düzenliyor olabilirler hatta söyleyecek çok sözleri de olabilir. Fakat inanın bizim dikkatimiz 25-30 dakikadan fazlasını kaldırmıyor. Gazeteciler olarak toplantıyı düzenleyen kurumun ne eğitim verdiği bayileriyiz ne de mal satmaya çalıştığı müşterileri. Düzenlenen basın toplantısına haber yapmak için katılıyoruz ve günde en az 2-3 tane daha benzer toplantıya katılmamız gerekiyor. Lütfen basın toplantılarınızı kısa tutun ki; hem biz mesajınızı doğru alalım hem de siz gereksiz yere bizim zamanımızı almayın.

Etkinlik Yapılacak Mekanın Yerini Seçerken İki Kere Düşünün İstiyorum

Bu isteğim iletişim firmalarına özel. Sizler müşterilerinizi yönlendiriyorsunuz ve müşteriniz de sizin seçtiğiniz mekanlarda toplantı veya lansman gerçekleştiriyor. Bu mekanları seçerken lütfen bazı özelliklere dikkat edelim.

Mesela etkinlik şehir merkezlerinden uzakta yapılacaksa gidiş ve dönüş için mutlaka servis organize edin. Bir basın mensubu size servis sorduğunda da lütfen nasıl gelebileceğimiz konusunda akıl öğretmeye kalkmayın.

Güvenliği üst düzeyde olmayan ve toplantının yapılacağı mekanlarda güvenlik kamerası olmayan yerlerde fiyat ne olursa olsun etkinlik düzenlemeyin. Birinin bir eşyası çalınır veya birinin başına bir iş gelir bir de kamera kaydı olmazsa ortalık yangın yerine döner siz ve markanız büyük töhmet altında kalırsınız.

Ayrıca adı çok ünlü diye alanı küçük mekanlarda ya etkinlik yapmayın ya da sınırlı sayıda kişiyi sadece kayıt alarak davet edin. Elimizde yemek tabaklarını koyacak bir masa bile yokken, insanlar yürürken birbirlerine çarparken emin olun sizin ve adına etkinlik düzenlediğiniz markanın kulaklarını çok çınlatıyoruz.

Gazeteci Olmayan Kişileri Basın Toplantılarına Kabul Etmeyin İstiyorum

Bir etkiniğe davet ediyorsunuz bir gazeteci olarak güvenlik kartı ve LCV kaydı ile içeri girebiliyoruz. İçeri girince bir de ne görelim etkinliğin baş köşesinde gazeteci olmayan, yayını bile olmayan hatta davetli olmayan insanlar. Tek amaçları yemek yemek ve içki içmek. Çıkarken de basın mensupları için hazırlanmış basın kitlerini ve küçük promosyonları ikişer üçer almaya çalışarak kendilerine kit verilmediğinde olay çıkarıyorlar. Lütfen ince eleyip sık dokuyarak bu konuda hassas davranın. Katılmadan önce kayıt verdiğim etkinlikte gazeteci bile olmayan bu insanlar yüzünden oturacak yer bile bulamayıp ayakta kalmak inanın zoruma gidiyor.

Basın Toplantılarında Otopark Sorununu Çözün İstiyorum

Gönderdiğiniz basın davetlerinde toplantının yapılacağı mekanda ücretsiz otopark veya vale hizmeti olup olmadığını mutlaka belirtin ki özel aracımızla geldiğimizde bir sürpriz ile karşılaşmayalım. Belki bu yazıyı okuyan birileri “Bir otopark ücretini de cebinizden verseniz ne olacak?” diyebilir. Ayda 1-2 toplantıya gitsek sorun olmayabilir ama bazen gün içerinde 3-4 ayrı toplantıya katıldığımızda ve bu toplantıların 5 yıldızlı mekanlarda olduğunu hesaba kattığınızda bunun ekonomik boyutunun oldukça büyük olacağını sanırım hesap edebilirsiniz.

Özetle, yukarıda yazdığım maddelerin 2019’da  takipçisi olacağım. Yeni yılda herkese kucak açıyor ve iş ile ilgili ilişkilerime yeni bir boyut getiriyorum. Diyorum ki; Eğer beni ararsanız ben de sizi ararım. Hatırımı sorarsanız ben de sizin hatırınızı sorarım. Davet ederseniz davete icabet ederim. Destek olursanız tüm gücümle destek veririm. Fakat unutur veya yok sayarsanız sizi hatırlayabileceğimi pek zannetmiyorum…

Yeni yılınız kutlu olsun. Mutlu yıllar dilerim.

Bu ayki yazımı Claude Pepper’a ait bir deyiş ile bitiriyorum. “Hayat bir bisiklete binmek gibidir. Pedalı çevirmeye devam ettiğiniz sürece düşmezsiniz”.

Etiketler: » »
6009 Kez Görüntülendi.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KÖŞE YAZILARI

  • Cep Telefonunuzu Şarj Ederken Nelere Dikkat Etmelisiniz ?

    01 Ekim 2024 Köşe Yazıları

    Cep telefonunuzu şarj ederken telefonunuzdan daha fazla verim alabilmek için bazı konulara dikkat etmelisiniz. Çünkü günümüzde cep telefonları modern yaşamın bir parçası haline geldi. Telefonların doğru bir biçimde şekilde şarj edilmesi cihazın performansını arttırır. Dahası ekonomik ömürlerini de uzatır. Telefonunuzu Şarj Ederken İşte size şarj ederken dikkat etmeniz gereken bazı temel bilgiler Güvenli Bir Yerde Şarj Edin Telefonunuzu şarj ederken ıslak alanlardan ve çevresinde su bulunan yerlerden uzak durun. Özellikle kablonuzda hasa...
  • Sosyal Medyada Dunning-Kruger Etkisi

    01 Aralık 2023 Köşe Yazıları

    Sosyal medya, günümüzde bireylerin düşüncelerini, duygularını ve bilgilerini paylaşmaları için popüler bir platform haline geldi. Fakat bazen sosyal medya üzerindeki tartışmalar ve bilgi paylaşımları Dunning-Kruger etkisi ile açıklanabiliyor. Sosyal psikologlar David Dunning ve Justin Kruger’ın ortaya çıkardığı bu önyargı ile kişiler bir hayalî üstünlüğün bilişsel önyargısı ile ilişkilendiriyorlar. İnsanların yetersiz olduğu durumları fark edememesi hali olarak da açıklanabilir. Bu durumda olan insanların yeterlilik düzeylerini nesnel olarak de...
  • DJI Air 3: İki Ana Kamera İle Geldi

    01 Ağustos 2023 Köşe Yazıları

    Yeni DJI Air 3, çığır açan ikili ana kamera sistemiyle dikkat çeken bir drone. DJI Air 3, 46 dakikaya varan uzun pil ömrü ile de öne çıkıyor. Gelişmiş pil teknolojisi sayesinde tek bir şarjla uzun süreli uçuşlar mümkün olurken, pilin hızlı bir şekilde şarj olabilmesi de özel bir ayrıntı. Bu gelişmeler sayesinde DJI Air 3'ü uzun uçuşlar yapmak isteyenler için ideal bir seçenek haline getiriyor. Ayrıca Air 3, her yöndeki engelleri hem algılıyor hem de bunlardan kaçabiliyor. Kullanılan çift kamera, daha uzun uçuş süreleri ve gelişmiş güvenlik gibi...
  • YouTube’da Herkese Açık Kullanıcı Adı Nedir?

    01 Ekim 2022 Köşe Yazıları

    YouTube’un herkese açık kullanıcı adı, kullanıcıların sizi bulmasına ve sizinle bağlantı kurmasına yardımcı olan yeni bir özellik olarak dikkat çekiyor. Kanal adından farklı olarak, herkese açık kullanıcı adı her içerik üretici için benzersiz olacak. Böylece YouTube'da kişiye özgü kimliğinizi daha kolay oluşturursunuz. Kullanıcı Adları ve Kanal URL'leri Herkese Açık Olacak Herkese açık durumda olan kullanıcı adınız kanal URL'lerinde görünecek. Kişiselleştirilmiş olan URL, herkese açık kullanıcı adı için genel olarak belirleyici olacak. Herk...