Son Dakika
BJK SuperApp’in Lansmanı Gerçekleşti
Turkcell Mobil Uygulamasını Yeniledi
Siber Saldırılarda Sisteme Sızan Kötü Amaçlı Yazılımların Kullanımı Yüzde 168 Arttı
Yandex Reklam Tercihleri Araştırması’nın Sonuçları Belli Oldu
Özel Sanal Gerçeklik Müzesi Müzeverse Kapılarını Ziyaretçilere Açtı
Gastromasa Gastronomi Konferansı İstanbul’da Gerçekleşti
Akıllı yüz tanıma, teknolojinin gelişmesi ile birlikte oldukça yaygın bir şekilde kullanılıyor. İnsan yüzünü kendine özgü bir kodla tanımlayan sistem, insan yüzündeki burun, dudak ve çene gibi yüz şekillerini bir çeşit algoritma olarak tanımlayarak insan yüzlerinin en doğru şekilde tanınması için kullanılıyor. Sisteme daha önceden tanımlanmış yüzler geçmişteki kayıtlardan veya canlı yapılan yayınlar üzerinden bulunabiliyor. İşin en güzel tarafı da görüntü kaynağı olarak sadece güvenlik kameralarını kullanmanın bir zorunluluk olmaması. Farklı kameralardan (akıllı telefon, aksiyon vb.) gelen görüntüler hatta video servislerindeki görüntülere (Youtube, Vimeo vb.) yüz taraması yapılabiliyor.
Sistem tüm bu görüntülerde daha önceden listeye alınmış bir yüz tanıdığı takdirde sistem hemen uyarı veriyor. Yüz tanıma sistemlerinin kullanım alanları her geçen gün artsa da havaalanları, alışveriş merkezleri, askeri bölgeler, hudutlar, oteller, fabrikalar, stadyumlar, yüksek güvenlikli özel kurumlar ve birçok farklı kuruluş bu sistemi zaten kullanıyor ve daha da iyileştirmek için de çaba harcıyorlar.
Her insanın sahip olduğu yüz yapısı alın, burun bölgesi ve çene olmak üzere 3 ayrı parçadan oluşmaktadır. İnsan yüzündeki bu ayrıntıların matematiksel oranı insan hayatı boyunca hep aynı kalır. Bu bilgi kullanılarak çalışan yüz tanıma sistemi video görüntüsündeki 3 boyutlu olarak belirlenen bir algoritma yardımıyla veri tabanında depolanmış kayıtlarla karşılaştırma yaparak yüz tanıma yapar. Bir yüzün tanınabilmesi için o yüzün tanıma bilgisinin daha önce kayıt edilmiş olması gerekmektedir. Aynı kişinin parmak izleri gibi yüz izi de taklit edilemediğinden güvenliği çok yüksek bir teknolojidir.
Genelde yüz tanıma sistemlerinde kişinin yüzü parlak veya karanlık bir ortamda olup olmaması pek fark etmeden 45 derece yatay veya 30 derece dikey açıdan alınan görüntülerden tanınabilir. tanınabilir. Eğer kişinin yüzünde gözlük ve benzeri aksesuarlar olsa bile yüz tanıması yapılabilmektedir. Hatta bu gelişmiş sistemlerde kişinin yaşlanmış yüzü bile tanınabilmektedir.
Yüz tanıma sistemi kullanan kurumlar öncelikle hileli işlemlerin önünü kesmiş olurlar ve böylece etkili ve profesyonel bir kontrol sistemi oluşturulmuş olur. Bugün bize büyük avantaj sağlayan bu sistemler acaba günün birinde bir tehdit unsuru haline gelebilirler mi? Bunun cevabını elbette zaman gösterecek.
Tüm okuyucularımın Ramazan Bayramı’nı kutlar, esenlikler dilerim.
Etiketler: Aykut Altındağ » Yüz tanıma sistemiİLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KÖŞE YAZILARI
01 Ekim 2024 Köşe Yazıları
01 Aralık 2023 Köşe Yazıları
01 Ağustos 2023 Köşe Yazıları
01 Ekim 2022 Köşe Yazıları