Son Dakika
Türkiye’deki BT harcamalarının 2015 yılında $11,7 milyara ulaşması beklenirken International Data Corporation (IDC) şirketi tüketici, telekomünikasyon ve finans dikeylerinin harcama yapılan üç büyük sektör olacağını bildirdi. IDC, son çıkan “Turkey Vertical Markets 2013 IT Spending and 2014–2018 Forecast” (Türkiye Dikey Piyasalar 2013 BT Harcamaları ve 2014–2018 Tahminleri) (IDC #ZV15W) makalesini referans alarak ülkedeki tüketici BT harcamalarının 2015 yılında $6,3 milyara ulaşacağını tahmin ediyor ve bütün BT-odaklı harcamalar içerisindeki %53.5’lik payı ile bu segmentin pazarın en büyük dikeyi olarak ön plana çıktığını ifade ediyor.
IDC, iletişim dikeyinde BT harcamalarının ülkenin 4G altyapısını artırma çabalarıyla birlikte 2015 yılında $1,29 milyara ulaşmasını bekliyor. IDC Orta Doğu, Afrika ve Türkiye üst düzey araştırma analisti Jebin Gearge “Türkiye’de 3G ağı şu anda ağırlıklı olarak mevcut ve 4G/LTE yatırımlarının da 2015’te başlaması bekleniyor. Hizmet sunucularının sermaye masraflarının büyük kısmının yakın gelecekte LTE ağlarına odaklanacağı beklenmektedir. Orta Doğu ve Afrika bölgelerinde olduğu gibi Türkiye’de de Telekomünikasyon şirketleri kaliteli BT hizmeti sağlamak için portfolyolarını genişletmeye odaklanmış durumdalar. Odak noktalarının, makineden makineye (M2M) altyapısı, akıllı çözümler ve bulut programlamasının yanı sıra veri merkezleri ve felaket kurtarma gibi daha geleneksel sunumların da olması bekleniyor” dedi.
Bankacılık, sigorta, güvenlik ve yatırımları kapsayan finans dikeyi, bu alandaki kurumların %8,3’lük pay için $972,38 milyon yatırım yapmaları ile 2015 yılında BT harcamalarında üçüncü büyük dikey pazar olacak gibi gözüküyor. IDC Türkiye ülke yöneticisi Nevin Çizmecioğulları “Bu sektördeki yüksek rekabetten dolayı Türkiye’deki bankalar müşteri merkeziyetini en son teknolojik gelişmelerden yararlanan yenilikçi çözümler sunarak sağlamaya çalışıyorlar ve bu çabaların merkezinde de mobilite bulunuyor. Bu şirketlerin taşıdığı hassas verilere bakacak olursak mobiliteye yapılan yatırımlar güvenlik konusuna da odaklanacaktır” dedi.
IDC’nin 2014–2018 tahmin sürecinde, Türkiye’nin BT harcamalarının genelinde pozitif bir büyüme olması beklenirken yıllık birleşik büyüme oranı (CAGR) ortalama %3,9 olarak belirlenmiş durumda. Bu süreçte, tüketici, iletişim ve finans sektörleri en büyük BT harcaması yapan sektörler olmaya devam ederken sağlık, eğitim ve kamu hizmetleri de en hızlı büyüyenler arasında olacaklardır. IDC’nin “Turkey Vertical Markets 2013 IT Spending and 2014–2018 Forecast” (IDC # ZV15W) çalışması Türkiye’deki 17 dikey pazar ile donanım, paket yazılım ve hizmetleri de içeren 10 ürün kategorisi hakkında detaylı BT harcama trendleri analizi ve tahminleri sunmaktadır. Bu çalışmada aynı zamanda ülkede bulunan 10 popüler BT hesabı da incelenmiştir. Analizler yapılırken süregelen araştırmalar, kullanıcıların BT harcamalarının gözlemlenmesi, satın alış şekilleri ve arz-talep araştırmaları baz alınmıştır. Bu rapor hakkında daha fazla bilgi için Nevin Çizmecioğulları ile ncizmeciogullari@idc.com e-posta adresinden iletişime geçebilirsiniz.
Etiketler: BT » IDC » Jebin Gearge » LTE » Nevin Çizmecioğulları
BENZER HABERLER
Siber Saldırılarda Sisteme Sızan Kötü Amaçlı Yazılımların Kullanımı Yüzde 168 Arttı