Son Dakika
UPTION, MoneyGram’ın Türkiye’deki İlk Mobil Cüzdan İş Ortağı Oldu
KAGİDER, FEM Sertifikalı Kurumlar İle Kurumsal Üyelerini Bir Araya Getirdi
Elektriğin Bugünü ve Geleceği Electricity Eurasia Fuarı’nda Ele Alınacak
Red Hat Summit Connect İstanbul’da Gerçekleşti
6. Hizmet İhracatının Şampiyonları Ödüllerini Aldı
Uzakrota Zirvesi’nde 60 İlham Verici Oturum Gerçekleşti
Schengen Vizesi, Schengen Bölgesini ziyaret etme amaçlı veya Schengen Bölgesi alanında seyahat etmeye izin veren ilgili makam tarafından düzenlenen bir belgedir. Eğer Yeşil Pasaporta sahip değilseniz ve yurt dışına Schengen Bölgesi’ne gidecekseniz yapmanız gereken birçok iş ve toplamanız gereken birçok evrakınız olacaktır.
Yurtdışına ilk kez çıkacaklar için bu süreç biraz daha zor olacaktır. Çünkü hem tam olarak ne yapacağınızı bilmediğiniz gibi tecrübesizliğin verdiği acemilik hissi sizi biraz zorlayacaktır.
İlk bilmemiz gereken hangi ülkeye giderken Schengen Vizesi almak gerektiği olmalıdır. Aşağıdaki ülkelere Schengen Vizesiz seyahat edemezsiniz.
Almanya, Avusturya, Belçika, Çekya, Danimarka, Estonya, Finlandiya, Fransa, Hırvatistan, Hollanda, İsveç, İsviçre, İspanya, İtalya, İzlanda, Letonya, Lihtenştayn, Litvanya, Lüksemburg Macaristan, Malta, Norveç, Polonya, Portekiz, Slovakta, Slovenya, Yunanistan.
Yukarıdaki ülkelerden birine veya birden fazlasına gitmeyi düşünüyorsanız neler yapmanız gerektiğini maddeler halinde anlatmaya çalışacağım.
1- Pasaport Geçerlilik Süreniz Yeterli mi?
Pasaport geçerlilik sürenizin seyahat bitiş tarihinden 6 ay daha uzun olmazsa başvurunuz kabul edilmeyecetir. Pasaportunuzda bu detayı kontrol edin.
2- Vize Başvurusunu Ne Zaman Yapmalıyım?
Bir yoğunluk olursa sıkıntı yaşamayın diye 30-40 gün öncesinden başvuruda bulunmak yeterlidir. Bazen belgelerdeki eksiklik yüzünden süreç uzayabiliyor. Sürenin yetmesi açısından bu süreyi dikkate almanızı öneririm.
3- Fotoğrafımı Ne Şekilde Çektirmeliyim?
İlk bilmeniz gereken fotoğrafınızın vesikalık değil biyometrik olmasıdır. Başvuru yapacağınız ülkenin istediği fotoğraf ebatlarına harfiyen uyun. Aksi durumda sizden tekrar tekrar fotoğraf çektirmenizi isteyebilirler.
4- Evraklarınız İstenildiği Gibi Olsun.
Vize başvurusu yapmaya giderken sizden istenilen evrakları istenildiği şekilde hazırlamaya gayret gösterin. Kafanıza göre evrak eklemeyin veya çıkarmayın. Bazen çok basit bir belgenin eksikliği vize almanızı engelleyebilir. Hazırladığınız evrakları başvuru yapmadan önce mutlaka kontrol edin.
5. İlk Giriş Yapacağınız Ülkeden Vize Almak İçin Başvurun
Birden fazla ülkeye gidiyor olsanız bile vize almak için başvuracağınız ülke ilk giriş yapacağınız ülke olmalıdır. Bu kurala uymazsanız giriş yapacağınız ülke size ciddi sorun çıkarabilir.
6- Bankada Yüksek Miktarda Paranız veya Adınıza Tapu Varsa Yaşadınız
Schengen Vizesi başvurusunda eğer bankada yüksek miktarda para ve (ya) adınıza kayıtlı tapu gösterebiliyorsanız istisnai durumlar haricinde (Aranan bir suçlu veya terörist değilseniz) vize almak sorun olmayacaktır.
7- Seyahat Sağlık Sigortanız Mutlaka Olmalı
Gideceğiniz ülkede ne kadar kalmayı planlıyorsanız o kadar süre için sağlık sigortası yaptırın. 15 günlüğüne gideceğiniz ülke için 10 günlük sigorta yaptırısanız muhtemelen sorun yaşarsınız.
8. Mülakata Çağrılabilirsiniz Hazırlıklı Olun
Bazı durumlarda mülakata çağrılmanıza sebep olacak durumlar söz konusu olabilir. Sizi karşılarında görmek ve birkaç soru sormak isteyebilirler. Sakin olmanızda ve onları ülkelerine yerleşmeyeceğinize ayrıca kesinlikle geri döneceğinize ikna etmeye çalışın.
Özetlersek, Schengen Vizesi başvurusu yapmak hiç de kolay bir değil. Vize başvurusunu kendi başınıza yapmanız da mümkün ama diğer bir seçenek de ekstra bir ücret ödeyerek aracı kurumları da kullanabilirsiniz. Bazı ülkeler neredeyse size zaten başka bir seçenek bırakmıyorlar. Anlatılan kurallara uyduğunuz takdirde kolaylıkla vize aldığınızı görecekseniz. Artık gerisi size kalmış. Rastgele!
Etiketler: Aykut Altındağ » Schengen VizesiİLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KÖŞE YAZILARI
01 Ekim 2024 Köşe Yazıları
01 Aralık 2023 Köşe Yazıları
01 Ağustos 2023 Köşe Yazıları
01 Ekim 2022 Köşe Yazıları