Son Dakika
Turkcell Mobil Uygulamasını Yeniledi
Siber Saldırılarda Sisteme Sızan Kötü Amaçlı Yazılımların Kullanımı Yüzde 168 Arttı
Yandex Reklam Tercihleri Araştırması’nın Sonuçları Belli Oldu
Özel Sanal Gerçeklik Müzesi Müzeverse Kapılarını Ziyaretçilere Açtı
Gastromasa Gastronomi Konferansı İstanbul’da Gerçekleşti
Yeni PEUGEOT E-5008 ve 5008 Türkiye’de
Öncelikle hayırlı olsun diyelim. Uzun zamandır beklediğiniz lansman gerçekleşti ve yerli otomobilimiz hakkındaki sır perdesi aralandı. Bu makalede otomobilin teknik özellikleri, sahip olduğu teknolojiler, fabrikanın kuruluş yeri ve tahmini fiyatı gibi konularla birlikte, bu adımın hangi kapıları açacağını detaylı bir şekilde keşfetmeye başlayacağız. TOGG’u üretmekten daha önemli olan, araç piyasaya sürüldüğü anda araca uygun bir ekosistemin de faaliyet göstermesini sağlamak. Eğer TOGG yollara çıktığında şarj olacak istasyon bulamazsanız, yedek parçasını sipariş veremezseniz, araç içi ekranlarda veya yazılımda sorun yaşadığınızda teknik destek alamazsanız TOGG’un piyasaya çıkması sadece kötü bir tecrübe olacaktır. Öncelikle minik bir uyarıda bulunmak istiyorum. Aşağıda belirteceğim rakamlar tamamen tahminidir; çeşitli teknolojik ürün ve parçaların tahmini maliyetleri üzerinden ve dünyada seri üretime geçen diğer elektrikli arabaların satış fiyatları karşılaştırılarak tarafımdan belirlenmiştir. Diğer bir deyişle içeriden bir tanıdığım yok, ayrıca bana bu tip bilgiler gizli bir kanaldan da gelmiyor. Çok önemli yerlerde tanıdıklarım da yok. Sadece rasyonel mantık ve kıyaslama teknikleri kullanarak açıklamaya çalıştım.
Yukarıda anlattığım çerçevede bir fiyat tahmini yaptığımda, TOGG Sedan baz modelinin 189.000 ile 199.000 fiyat aralığında piyasaya sürüleceğini düşünüyorum. Elbette dövizin enflasyona paralel düzeyde artacağını düşünerek bu rakamlardan bahsedebilmek mümkün. Dövizdeki sert bir artış, aracın başlangıç fiyatını da yukarıya çekecektir. Bu fiyat aracın “çıplak” donanımı için geçerli. Benim kişisel tahminim Dolar 7 Türk Lirasını geçmediği sürece buna yakın bir başlangıç satış fiyatı oluşacaktır. Oldukça farklı sayıda donanım seçenekleri olacak ve bu seçeneklerin bazıları şu şekilde:
– Menzil farkı sağlayan daha güçlü piller (Standart pil 250-300 km arasında menzil sağlayacak. Üst donanımda ise 500 km menzil sağlayan pil yer alacak)
– İç kısımda kullanılacak ek dijital ekranlar
– Çeşitli teknolojik özellikler içeren tekno paket (Sol ve sağ aynalar yerine kamera, 3.veya 4. seviye otonom kontrol özelliği, 5G internet, vb.)
– Deri ve ısıtmalı koltuklar ile benzer konfor özelliklerinin yer aldığı paket
– Görsel detaylar (jant, rüzgarlık, krom kaplamalar vb.)
Baz modelde sürücü için gösterge panelinin dijital olması baz modelde yer alacak, ancak diğer tüm ekranlar opsiyonel olacak gibi gözüküyor. Diğer bir deyişle, içerisini dijital ekranlarla doldurup rengarenk yapmak istiyorsanız “Tekno” paket içerisinde yer alacak donanımı tercih etmelisiniz. Tüm opsiyonların dahil edilmesi ile oluşacak fiyat maalesef 350.000 TL’nin üzerinde olacak gibi duruyor. Aslında bu durum bizim açımızdan çok şaşırtıcı değil çünkü herhangi bir ithal arabanın donanım ve motor seviyeleri arasındaki farka baktığınızda daha yüksek aralıklarda bir oynama görebiliyoruz. TOGG’da baz model ile tam donanımlı model arasındaki yaklaşık 150.000 TL’lik fark, bence oldukça kabul edilebilir düzeyde. Geçtiğimiz günlerde haberlerde yer alan bir başka detay ise yine dikkat çekici. Aracın ön sipariş tutarının 30.000-40.000 TL arasında olması bekleniyor. Genelde yüzde 20 peşinat alındığını varsayarsak aracın tahmini satış fiyatı da bu rakamlar üzerinden şekilleniyor.
Diğer model için şu anda bir fiyat tahmininde bulunmak çok zor. Gerçekçi de olmayacaktır çünkü bazı parametreler hala elimizde mevcut değil. Fabrika kuruluşu, hangi parçaların hangi firmalar tarafından üretileceği gibi konular netleştikçe yine bu konuya değinebiliriz. Ayrıca, lütfen iyi bir logo tasarımı üzerinde çalışılsın. Mevcut logonun değiştirileceğini umuyorum. Araç içi yazılımlar için de mutlaka tecrübeli bir firmayla anlaşmak gerektiğini düşünüyorum. Özellikle en az üçüncü seviye otonom (koşullu otonom) olması planlanan bir araç için yerli bir firma kurup yazılım geliştirmeye kalkarsak muhtemelen 2030’lar itibariyle ortaya bir sonuç çıkacaktır. Burada sektörün en iyilerinden destek almakta büyük fayda var.
Gelelim en son konuya… TOGG bizim tek markamız olacaksa daha büyük bir sorun bizi bekliyor demektir. Mutlaka TOGG gibi başka bir yerli marka veya markalara daha ihtiyacımız olacak. Rekabet beraberinde kaliteyi getirir. Ayrıca müşteri için de her zaman daha iyisini daha ucuza alma avantajı sağlar. TOGG pazarda tek başına hareket edecek ise sahip olduğu tekel fiyatlandırmaya kullanacak ve fiyatını kendi belirleyecektir. Ancak alanda başka yerli oyuncular da olursa piyasa fiyatı kendiliğinden oluşacaktır. Yerli otomobilin piyasaya çıkması dünya için küçük ancak bizim için çok büyük bir adım olacak. Bu adımı atmadan önce herşeyin hazır olduğuna emin olmamız gerekiyor. Ülke olarak hep beklediğimiz sıçramayı gerçekleştirmek için önemli bir başlangıç noktası olacağını düşünüyorum. Gelişen tüm ülkelerin güçlü bir otomotiv endüstrisine sahip olmaları bir rastlantı değil, bir gösterge! Dünyada büyük bir savaş çıkmadıkça veya küresel bir felaket gerçekleşmedikçe bu sektöre yatırım yapan ülkeler her zaman bir kaç adım önde olacaklar. Bizim de küresel oyunculardan birisi olmamızın zamanı çoktan geldi.
Günümüzde kapitalizmin yüzleştirdiği gerçeklerden birisi de, küresel oyuncuya dönüşemeyen ülkelerin, güçlü finansal yapıları olan başka ülkeler tarafından adeta bir oyuncağa çevrildiği. Eskiden sömürgecilik fiziki işgal ile sağlanırdı. Artık buna gerek yok, hedef alınan ülkeye finansal yapı ve medya üzerinden de saldırı düzenleyebiliyorlar. Tüm bu korkutucu gelişmeleri çok iyi analiz edip önümüzdeki 10 yılı muazzam bir şekilde planlamalıyız. Nitelikli insanlara ve müthiş bir kültüre sahibiz. Hiç bir ülkeden zeka ve işgücü niteliği olarak eksik değiliz. Bu potansiyeli ortaya koymak ve ülkemizi bir üst lige taşımak için cesur adımlar atmaya da hazır olmalıyız. Sadece uygulamamız gereken, mesleğimiz her ne olursa olsun işimizi en iyi şekilde yapmak. Daha net ifade etmeliyim; yaptığımız işi dünyada bizden daha iyi yapan bir başkası olmamalı. Hedefimiz bu olduğunda başarı da beraberinde gelecektir…
Etiketler: Erkut Altındağ » TOGGİLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KÖŞE YAZILARI
01 Ekim 2024 Köşe Yazıları
01 Aralık 2023 Köşe Yazıları
01 Ağustos 2023 Köşe Yazıları
01 Ekim 2022 Köşe Yazıları