Son Dakika
Türkiye’de bilişim alanındaki tek kapsamlı araştırma olan “İlk 500 Bilişim Şirketi Araştırması”nın sonuçları açıklandı. Tören; standları, stand görevlileri, danışma alanı ve panelleri ile gerçeğini aratmayacak şekilde dijital ortamda gerçekleşti. 26 Ağustos 2020 tarihinde düzenlenen ödül töreni öncesi gerçekleştirilen Yatırımcı Firmalar Paneli’nde, yatırım almak isteyen şirketlere yönelik yararlı bilgiler sunuldu. Kurumsal TV Kurucusu, Gazeteci ve Yazar Volkan Akı’nın moderatörlüğünde gerçekleşen panele konuşmacı olarak GirişimTürk Melek Yatırım Fonu Yönetim Kurulu Üyesi Başak İlsulu, Turkven Private Equity Direktörü E. Göktekin Dinçerler, Doğan Holding Mali İşler Başkan Yardımcısı Dr. Murat Doğu ve Vestel Ventures Genel Müdürü Metin Salt katıldı. Panel öncesinde ise İhsan Elgin tarafından yurtdışında ve ülkemizde yatırımcı firmalar ekosisteminin değerlendirildiği ve yatırım almak isteyen firmalara önerilerin yer aldığı bir konuşma da gerçekleştirildi.
BTHABER Şirketler Grubu Başkanı Murat Göçe’nin moderatörlüğünde İzi Kohen, Şahin Tulga ve İbrahim Özer’in katılımıyla gerçekleştirilen “Duayenler Paneli”nde ise Bilişim Sektörünün gelişimi ve Bilişim 500 Araştırması’nın bu gelişime katkıları değerlendirildi.
31 Aralık gününe kadar açık kalacak olan www.b500toren.com üzerindeki standların ziyarete açılmasının ardından, Bilişim 500 ödüllerinin dağıtım törenine geçildi. Bu törende açılış konuşmasını gerçekleştiren BTHABER Şirketler Grubu Başkanı Murat Göçe “Her zaman olduğu gibi bu yıl da Bilişim 500 yolculuğumuza danışma kurulumuzla birlikte başladık. Danışma kurulumuzdan çok değerli bilgi ve öneriler aldık. Bu doğrultuda Bilişim 500’ü, bilişim sektörünün yıldızlarının podyuma çıktığı bir Pazar yerine dönüştürdük. BTHABER Şirketler Grubu bünyesinde yer alan BThaber, M2S ve Bilişim Zirvesi’nin ortak çalışmaları sonucu ortaya çıkan Bilişim 500, sadece bizim veya sektörün değil, Türkiye’nin de önemli bir değeridir. Onun içindir ki BThaber ve Bilişim 500’e sahip çıkılmalı ve desteklenmelidir” dedi.
Sektörün her alanından önemli isimleri ve kurumları buluşturan “İlk 500 Bilişim Şirketi Türkiye 2019” ödül töreninin açılış konuşmalarını Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi Başkanı Dr. Ali Taha Koç, T.C. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Bakan Yardımcısı Dr. Ömer Fatih Sayan, T.C. Cumhurbaşkanlığı Ekonomi Politikaları Kurul Üyesi Dr. Hakan Yurdakul ve KoçSistem Genel Müdürü Mehmet Ali Akarca ve Kuika ve System Optima Başkanı Süreyya Ciliv gerçekleştirdi.
Bilişim 500 Ödül Töreni konuk konuşmacısı Kuika ve System Optima Başkanı Süreyya Ciliv “Teknoloji dünyası ve iş dünyası değişiyor. Yeni dünya inanılmaz fırsatlar sunuyor. Bilgisayar, AR, VR, robotlar, makinalar, sensörler, giyilebilir bilgisayarlar ile bilgi buluta akıyor. Yeni dünyada mobil genişbant ile her yerde iletişim var. Gerekten bu ortam gelecekte büyük fırsatlar sunuyor ve pandemi döneminde de 10 yılda olacak gelişmeyi 4 ayda yaşadık. 5G ile bu daha da ileri gidecek ve gerçek zamanlı optimizasyonla daha akıllı sistemleri beraberinde getirecek. Pandemi dönemindeki gelişmelerle işini dijital ortama taşıyanlar değerlerini ikiye katladı. Teknoloji kullananlar her zaman ileri gidiyor. İş tarafında da teknolojiyi iyi kullanmak lazım ama kuralları da iyi uygulamak lazım. Müşteri odaklılık, müşteriye fayda ve fark sunmak önemli ve bunu iyi yaparsanız ortaya inanılmaz bir deneyim çıkıyor” dedi.
KoçSistem’in “Dijital Tören Sponsoru” olduğu Bilişim 500 Ödül Töreni’ndeki konuşmasında KoçSistem Genel Müdürü Mehmet Ali Akarca “Geçirmekte olduğumuz bu süreçte, bugün yan yana olamasak da bizi bir araya getiren yine gelişmesine katkı verdiğimiz işimiz “teknoloji” oldu. Küresel pandemi, ülkelerin, kurumların, iş dünyasının hatta bireylere dijitalleşmenin ve dijitalleşmeye duyulan ihtiyacın artık “yaşamlarımızın tam merkezinde” olduğunu gösterdi. Sektörün temsilcileri olarak, teknoloji ile “insan için değer” yarattığımızı bir kez daha kanıtladık. Çünkü artık deneyimlerimizden biliyoruz ki; ‘Bilişim durursa hayat durur” dedi.
T.C. Cumhurbaşkanlığı Ekonomi Politikaları Kurul Üyesi Dr. Hakan Yurdakul “Bu sene pandemi tüm dünyayı ve algılarımızı yapısal olarak değiştirdi. Bu hem ekonomi hem de bilişim sektörü açısından önemli. Bu süreçte karlılık, verimlilik ve bunlardan daha da önemlisi sürdürülebilirlik ile güvenlik daha da değer kazandı. Bu değişimle beraber kendi kendine yeterlilik değerli hale geldi. Bu da yerelleşme denen şeyin ne kadar kıymetli olduğunu bize bir kez daha gösterdi. Bilişim sektörü, ihracattaki artıştan yararlanabilecek sektörlerden birisi olarak öne çıktı. İhracatla birlikte sektördeki istihdamın ve Ar-Ge’nin artması gerekiyor. Bunun için yatırım almak son derece kıymetli. Bilişim şirketlerimiz stratejik ortaklık, satın alma veya birleşmeler yoluyla potansiyel müşterilerine bütünleşik, yalın fakat ölçekli teknolojik çözümler sunmak zorunda ayrıca stratejik planlarını makul ve anlaşılır şekilde kurgulayarak her an hazır olmaları gerekiyor. Son olarak da küresel olarak yaptıkları işin sektörünü her anlamda takip etmeliler. Gerekirse bilgiye yatırım yapmaları gerekiyor. Sadece bilgi almak değil vermek de gerekiyor. Bilişim 500 gibi bilgi veren çalışmaları desteklemeleri ve çok da mahrem olmayan bilgilerini paylaşmada mevcuttan daha cömert olmaları gerekiyor ki sektörü anlayabilelim” dedi.
T.C. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Bakan Yardımcısı Dr. Ömer Fatih Sayan “Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı olarak Bilişim şirketlerinin başarılarından büyük gurur duyuyoruz. Türkiye son yıllarda yerli ve milli teknolojileri ile adeta tarih yazıyor. Bilişim alanında faaliyet gösteren ve bu sektöre girecek potansiyel yatırımcılar ve hatta meslek seçimi yapan bilişim ile ilgili alanları kazanan gençlerimiz için altını çizmek istediğim bir husus var. Dünya genelinde bilişim alanındaki büyüme istatistikleri ülke ekonomileri büyüme oranlarının yaklaşık on katı. Dünya genelinde ekonomik büyüme ortalama son yıllarda 3,5 ve 4 yüzdesi arasında devam ederken bu oran gelişmekte olan ülkelerde yaklaşık 4 ila 5 oranında, gelişmiş ülkelerde ise 22 civarında seyrediyor. Bakanlık olarak teknolojiye, dijitalleşmeye ve insan kaynağına yapılacak yatırımları çok önemsiyoruz bu kapsamda bazı araştırmalar yürütüyoruz. Ülke olarak büyüme ve gelişme stratejimizin bazı bileşenleri için birçok çalışmalar gerçekleştiriyoruz. Bu vizyon çerçevesinde öncelikle etkin rekabet ortamını tesis edilmesi teknolojik ürün ve alt yapının makul fiyatlarda erişilebilir olması, yerli üretimin desteklenmesi, siber güvenlik kapasitesinin geliştirilmesi ve büyük veri analitiği yapay zekâ ve makina öğrenmesi yoluyla katma değer oluşturulmasını önemsiyoruz. Bu saydığım konularda sektörün arz ve talep yönlü ihtiyaçlarını hedefleyen, geçmişten bugüne sürdürdüğümüz çalışmaları devam ettiriyoruz” dedi.
Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi Başkanı Dr. Ali Taha Koç “Bilgi Teknolojileri harcamalarının 2020 yılında tahmini yüzde 5,1 düşüşle, 2,25 trilyon dolar düşmesi olması bekleniyor. Donanım, yazılım ve bilişim hizmetleri alanında düşüş öngörülmekle birlikte, altyapıya yönelik yüzde 3,8 büyüme tahmini yapılmakta. Hayatımızı, yaşam şeklimizi ve alışkanlıklarımızı etkileyen bu salgın, telekomünikasyon altyapısıyla birlikte dijital teknolojilerin kullanımının ne denli önemli olduğunu ve krizden çıkış için yeni fırsatlar doğurduğunu bize bir kez daha hatırlattı. Artık günümüzde şirketlerin yaşam döngüsü; inovasyona ve yenilikçi teknolojilere adaptasyona bağlı. Aksi takdirde rekabetçi olamıyoruz. Bu itibarla, yarının rekabetçi ekonomisinde bir güç olarak var olabilmek ve dijital dönüşüm alanında daha iyi ve daha dayanıklı bir işgücü piyasasını yeniden yapılandırabilmek amacıyla var gücümüzle çalışıyoruz. Bilişim 500 sıralamasının farklı kategorilerinde yerini alan sektör temsilcilerimiz, bu çabanın en güzel örneğidir.
Teknolojiyi sadece tüketen değil üreten bir Türkiye olmak için, ‘Milli Teknoloji Hamlesi’ sloganıyla çıktığımız yolda, geliştirilmesini desteklediğimiz yerli ve milli teknolojilerin, başta kamu olacak şekilde tüm sektörlerde yaygınlaştırılmasına yönelik çalışmalarımızı sürdürmekteyiz. Siber güvenlikte yerli ve milli çözümler geliştirmek olmazsa olmazlarımızdan. Hatta bu alanda çıtayı bir kademe daha yükseltip ‘Küresel ve Milli Çözümler’ hedefliyoruz. Güçlü ekonomiler için güçlü teknolojilerin önem kazandığı bir çağ başlıyor. Bugünden alacağımız önlemler ve atacağımız adımlar, yarının rekabetçi dünyasında teknolojiyi takip eden değil teknolojiye yön veren bir ülke olabilmemiz için oldukça önemlidir. Bu vesile ile dijital ekonominin hızla hayat bulması adına, Dijital Dönüşüm Ofisi olarak, bilişim sektörümüz tarafından yapılacak her bir çalışmanın destekçisi olacağımızı vurgular, Bilişim 500 sıralamasına giren tüm şirketlerimizi tebrik derim” dedi.
BThaber adına araştırmayı gerçekleştiren M2S Araştırma ve Pazarlama A.Ş. Genel Müdürü Özlem Unan’ın verdiği bilgilere göre; 2019 yılı Bilişim 500 araştırmasında 500 şirketin toplam cirosu 133 milyar TL’ye ulaştı. 25 şirketin yüzde 100’ün üzerinde büyüme gösterdiği şirketler arasında en yüksek büyüme oranı yüzde 344 olarak gerçekleşmiştir. 2018 yılına göre Bilişim 500 şirketlerinin toplam geliri TL bazında yüzde 11 büyümüştür. Dolar bazında gelirlerin yüzde 6 küçüldüğü sıralamada yer alan şirketlerin yüzde 30’u bir yatırımcı arayışındadır. Yatırımcı arayan şirketlerin yarıdan fazlası Türkiye merkezli üreticidir ve 16590 kişiyi bünyelerinde istihdam etmektedirler. Yatırım arayan şirketlerin toplam cirosu ise 5,8 milyar TL’ye ulaşmıştır.
Törende Bilişim Sektörüne 35 yıl ve üzerinde emek veren Güngör Kaymak, Fethi Demir, Fikret Kavzak, Ali Suat Erduran, Süreyya Ciliv ve Murat Kasaroğlu’na “35 Yıl Emek” ödülleri takdim edildi.
Her yıl olduğu gibi bu yıl da BThaber Gazetesi özel ödüller hazırladı. “BThaber Dostluk Ödülü” Tuncay Işık’a, “Teknolojiye Kadın Eli Ödülü” Zehra Öney’e teslim edildi.
Değişen ve gelişen kategori yapısıyla her şirketin kendi kulvarında yarıştığı, özel ödüllerle beraber toplam 99 ödülün her birine canlı bağlantı sağlanarak sahiplerini bulduğu törende 11 Dağıtıcı, 24 Sistem Entegratörü ve İş Ortağı, 12 Uluslararası Üreticinin Türkiye Temsilcisi, 27 Türkiye Merkezli Üretici, 10 PLUS ve 6 adet Türkiye Ekonomisine Katkı Özel ödülleri verildi.
Dağıtıcı Kategori Ödülleri |
||
Donanım | Yılın Ağ Donanımı Kategori Birincisi | Penta Teknoloji |
Donanım | Yılın Mobil Telefon Kategori Birincisi | KVK Teknoloji |
Donanım | Yılın Baskı Sistemleri Kategori Birincisi | Penta Teknoloji |
Donanım | Yılın Masaüstü Bilgisayar ve Oem Ürünleri Kategori Birincisi | Penta Teknoloji |
Donanım | Yılın Güvenlik Kamera Donanımı Kategori Birincisi | Tesan İletişim |
Donanım | Yılın Bilgi Güvenliği Donanımı Kategori Birincisi | Komtera Teknoloji |
Donanım | Yılın Görüntü ve Ses Sistemleri Kategori Birincisi | Teknosa |
Donanım | Yılın Donanım Kategori Birincisi | Teknosa |
Yazılım | Yılın Veri Güvenliği Yazılımı Kategori Birincisi | Exclusive Networks |
Yazılım | Yılın Yazılım Kategori Birincisi | Penta Teknoloji |
Yılın Dağıtıcı Ana Kategori Birincisi | İndeks Bilgisayar |
Sistem Entegratörü ve İş Ortağı Kategori Ödülleri |
||
Donanım | Yılın Ağ Donanımı Kategori Birincisi | Netaş |
Donanım | Yılın Baskı Sistemleri Kategori Birincisi | Aselsannet |
Donanım | Yılın Masaüstü Bilgisayar ve Oem Ürünleri Kategori Birincisi | Artı ve Artı Teknoloji |
Donanım | Yılın Telekomünikasyon Alt Yapı Donanımı Kategori Birincisi | Netaş |
Donanım | Yılın Güvenlik Kamera Donanımı Kategori Birincisi | Sensormatic |
Donanım | Yılın Bilgi Güvenliği Donanımı Kategori Birincisi | Destel Bilişim |
Donanım | Yılın Görüntü ve Ses Sistemleri Kategori Birincisi | Sistem 9 Medya |
Donanım | Yılın Veri Yedekleme ve Depolama Donanımı Kategori Birincisi | Koçsistem |
Donanım | Yılın Donanım Kategori Birincisi | Koçsistem |
Hizmet | Yılın Danışmanlık Kategori Birincisi | İnnova Bilişim Çözümleri |
Hizmet | Yılın Dış Kaynak Kullanım Hizmeti Kategori Birincisi | Havelsan |
Hizmet | Yılın E-Fatura E-Defter E-Arşiv Hizmeti Kategori Birincisi | VBT Bilgi Teknolojileri |
Hizmet | Yılın Kurulum / Bakım / Destek Hizmeti Kategori Birincisi | Koçsistem |
Hizmet | Yılın Barındırma Yönetim Hizmeti Kategori Birincisi | Koçsistem |
Hizmet | Yılın Bulut Hizmeti Kategori Birincisi | Koçsistem |
Hizmet | Yılın Hizmet Kategori Birincisi | Koçsistem |
Yazılım | Yılın Mobil Uygulamalar Kategori Birincisi | İsbak |
Yazılım | Yılın İş Uygulamaları Kategori Birincisi | İnnova Bilişim Çözümleri |
Yazılım | Yılın ERP Yazılımı Kategori Birincisi | İnnova Bilişim Çözümleri |
Yazılım | Yılın Veri Güvenliği Yazılımı Kategori Birincisi | Barikat İnternet Güvenliği |
Yazılım | Yılın Sektörel Yazılım Kategori Birincisi | Havelsan |
Yazılım | Yılın Sanallaştırma Yazılımı Kategori Birincisi | Koçsistem |
Yazılım | Yılın Yazılım Kategori Birincisi | Havelsan |
Yılın Sistem Entegratörü ve İş Ortağı Ana Kategori Birincisi | Koçsistem |
Uluslararası Merkezli Üretici / Üreticinin Temsilcisi Kategori Ödülleri |
||
Donanım | Yılın Baskı Sistemleri Kategori Birincisi | Kyocera Bilgitaş |
Donanım | Yılın Veri Toplama Donanımı (Ot/Vt) Kategori Birincisi | Bilkur |
Donanım | Yılın Donanım Kategori Birincisi | NCR |
Hizmet | Yılın Danışmanlık Kategori Birincisi | SAP Türkiye |
Hizmet | Yılın Kurulum / Bakım / Destek Hizmeti Kategori Birincisi | SAP Türkiye |
Hizmet | Yılın Hizmet Kategori Birincisi | SAP Türkiye |
Yazılım | Yılın İş Uygulamaları Kategori Birincisi | Micro Focus |
Yazılım | Yılın Veri Güvenliği Yazılımı Kategori Birincisi | Stratus Bilişim |
Yazılım | Yılın ERP Yazılımı Kategori Birincisi | Itelligence Bilgi Sistemleri |
Yazılım | Yılın Veri Ambarı ve İş Zekası Yazılımı Kategori Birincisi | Itelligence Bilgi Sistemleri |
Yazılım | Yılın Yazılım Kategori Birincisi | Itelligence Bilgi Sistemleri |
Yılın Uluslararası Merkezli Üretici / Üreticinin Temsilcisi Ana Kategori Birincisi | Vodafone | |
Türkiye Merkezli Üretici Kategori Ödülleri |
||
Donanım | Yılın Tablet ve Taşınabilir Bilgisayarlar Kategori Birincisi | Reeder |
Donanım | Yılın Görüntü ve Ses Sistemleri Kategori Birincisi | Apron Teknoloji |
Donanım | Yılın Veri Toplama Donanımı (Ot/Vt) Kategori Birincisi | Asis Elektronik |
Donanım | Yılın Telekomünikasyon Alt Yapı Donanımı Kategori Birincisi | Karel Elektronik |
Donanım | Yılın Donanım Kategori Birincisi | Karel Elektronik |
Hizmet | Yılın Danışmanlık Kategori Birincisi | STM Savunma Teknolojileri |
Hizmet | Yılın Çağrı Merkezi Hizmeti Kategori Birincisi | Turkcell Global Bilgi |
Hizmet | Yılın Kurulum / Bakım / Destek Hizmeti Kategori Birincisi | KVK Teknik Servis |
Hizmet | Yılın Dış Kaynak Kullanım Hizmeti Kategori Birincisi | Assistt |
Hizmet | Yılın E-Fatura E-Defter E-Arşiv Hizmeti Kategori Birincisi | Logo Yazılım |
Hizmet | Yılın ERP Yazılımı Kategori Birincisi | Logo Yazılım |
Hizmet | Yılın Barındırma Yönetim Hizmeti Kategori Birincisi | Radore |
Hizmet | Yılın Bulut Hizmeti Kategori Birincisi | Logo Yazılım |
Hizmet | Yılın Alternatif Telekom Operatörü Kategori Birincisi | Turknet |
Hizmet | Yılın İnternet Hizmeti Kategori Birincisi | Türk Telekom |
Hizmet | Yılın Hizmet Kategori Birincisi | Türk Telekom |
Yazılım | Yılın Mobil Uygulamalar Kategori Birincisi | Arvento |
Yazılım | Yılın İnsan Kaynakları Yazılımı Kategori Birincisi | Bilin Yazılım |
Yazılım | Yılın Doküman Arşiv Yönetim Yazılımı Kategori Birincisi | Emfa Yazılım |
Yazılım | Yılın CRM Yazılımı Kategori Birincisi | İdea Teknoloji |
Yazılım | Yılın Coğrafi Bilgi Sistemleri Yazılımı Kategori Birincisi | Netcad |
Yazılım | Yılın Veri Güvenliği Yazılımı Kategori Birincisi | Kron |
Yazılım | Yılın İş Uygulamaları Kategori Birincisi | ODC İş Çözümleri |
Yazılım | Yılın Veri Ambarı ve İş Zekası Yazılımı Kategori Birincisi | Obase Bilgisayar |
Yazılım | Yılın Sektörel Yazılım Birincisi | STM Savunma Teknolojileri |
Yazılım | Yılın Yazılım Kategori Birincisi | STM Savunma Teknolojileri |
Yılın Türkiye Merkezli Üretici Ana Kategori Birincisi | Turkcell |
Bilişim 500 Plus |
|||
Yılın KGK Kategori Birincisi |
İnform Elektronik |
||
Yılın 3 Yaşından Küçük En Hızlı Büyüyen Kategori Birincisi |
Grid Group Teknoloji |
||
Yılın Savunma Sektörü Yazılım Kategori Birincisi |
STM Savunma Teknolojileri |
||
Yılın Finans Sektörü Yazılım Kategori Birincisi |
Softtech |
||
Yılın Tarım Sektörü Yazılım Kategori Birincisi |
Tarnet |
||
Yılın Sağlık Sektörü Yazılım Kategori Birincisi |
Akgün Bilgisayar |
||
Yılın Turizm Sektörü Yazılım Kategori Birincisi |
Hitit Bilgisayar |
||
Yılın Yapay Zeka Kategori Birincisi |
Emfa Yazılım |
||
Yılın Son 1 Yılda En Hızlı Büyüyen Kategori Birincisi |
Altis Teknoloji |
||
Yılın Son 3 Yılda En Hızlı Büyüyen Kategori Birincisi |
Bilkom Bilişim |
Türkiye Ekonomisine Katkı Özel Ödülleri |
|
||
Yılın Ar-Ge Yatırımı Kategori Birincisi |
Havelsan |
||
Yılın Sistem Entegratörü ve İş Ortağı – Iot Ve M2m Kategori Birincisi |
Netaş |
||
Yılın Türkiye Merkezli Üretici – Iot Ve M2m Kategori Birincisi |
Arvento |
||
Yılın Donanım İhracatı Kategori Birincisi |
Cornıng Optik İletişim |
||
Yılın Hizmet İhracatı Kategori Birincisi |
Sigma Telekom |
||
Yılın Yazılım İhracatı Kategori Birincisi |
Ekin Teknoloji |
Etiketler: BTHABER Şirketler Grubu » İlk 500 Bilişim Şirketi Araştırması » Murat Göçe
BENZER HABERLER
Siber Saldırılarda Sisteme Sızan Kötü Amaçlı Yazılımların Kullanımı Yüzde 168 Arttı