Son Dakika
Koç Holding’in girişim sermayesi yatırımlarını yöneten İnventram, giyilebilir artırılmış gerçeklik alanında yerli donanım ve yazılım ürünleri sunan bir şirket olan Augmency‘ye yatırım yaptı. Prof. Dr. Hakan Ürey tarafından kurulan Augmency, Cyclops HMD ürünü ile dünya pazarlarına açılmaya hazırlanırken, Türkiye’nin yüksek teknoloji ihracatında önemli bir pay almayı hedefliyor.
Augmency’e yapılan yatırımın ve geliştirdiği teknolojilerin anlatıldığı basın toplantısı Koç Holding Turizm, Gıda ve Perakende Grubu Başkanı Tamer Haşimoğlu, İnventram Genel Müdürü Cem Soysal, Augmency Kurucu Ortağı ve Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Hakan Ürey’in katılımıyla gerçekleşti.
Koç Holding Turizm, Gıda ve Perakende Grubu Başkanı Tamer Haşimoğlu “Topluluğumuzun iştirakleri içinde yer alan İnventram, kuruluşundan itibaren dünya çapında fark yaratan, uzun soluklu, riskli ama elbette getirisi yüksek teknolojilerin şirketlere dönüşmesinde ve bu şirketlerin büyütülmesinde önemli katkılar sağladı. Bu şirketlerden bazılarını yurtdışında kurarak global ölçekte iddialı projelere destek oldu. Bu açıdan değerlendirdiğimizde İnventram’ın ülkemizin teknoloji ihracatçısı olma hedefinde de önemli bir rol üstleneceğine inanıyoruz. Bu hedefimize daha emin adımlarla ilerlemek ve yüksek teknoloji yatırımlarında global olarak daha fazla söz sahibi olmak için İnventram’ın hacmini büyütmeye karar verdik. İnventram, bundan sonra da Koç Holding’in girişim sermayesi yatırımlarını daha güçlü bir şekilde yönetmeye devam edecek” dedi.
Tamer Haşimoğlu “İnventram’da temel amacımız; ülkemizin çok değerli girişimcilerine, bilim insanlarına, doğru imkânlar, doğru organizasyon ve akıllı sermaye desteği sağlayarak bu girişimlerin küresel ölçekte çığır açacak işlere dönüşmesi. Bir anlamda bilim ve teknoloji dünyası ile iş dünyası arasında köprü görevi üstleniyoruz. Bu kapsamda bugüne kadar Koç Holding’le birlikte yaklaşık 25 milyon dolarlık yatırım yaptık. Aldığımız stratejik karar doğrultusunda önümüzdeki 5 yıl içerisinde bu rakamı ciddi şekilde yükseltmeyi hedefliyoruz. Bu yatırımlar sayesinde ümit ediyoruz ki, İnventram ismini önümüzdeki yıllarda da birçok yenilikçi ve heyecan verici proje ile birlikte duyacaksınız” dedi.
Toplantıya konu olan Augmency’nin giyilebilir artırılmış gerçeklik alanında yerli donanım ve yazılım ürünleri sunduğunu belirten Haşimoğlu “Artırılmış Gerçeklik (AR) teknolojileri ile birlikte yakın gelecekte dünyada çok hızlı gelişen ve hayal edilmesi dahi zor bir dönemin başlaması bekleniyor. Bu alanda tasarımı ve yazılımı tamamen yerli bir ürününün yatırımcısı olmaktan gurur duyuyoruz. Augmency’nin sunduğu uzaktan destek için giyilebilir artırılmış gerçeklik ürünlerinin 4’üncü Sanayi Devrimi kapsamında gerek üretim gerekse hizmet sektörlerinin dönüşümüne yönelik projelerde önemli rol oynayacağına, şirketlere iş süreçlerinde büyük avantajlar sağlayacağına inanıyoruz. Bu ürünlerin endüstrinin yanı sıra günlük hayatımızın her evresinde kullanabileceğimiz, hayatımızı kolaylaştıracak eşsiz deneyimler sunabilme potansiyeli olduğunu da görüyoruz” dedi. Haşimoğlu, yıl içerisinde İnventram’ın sağlık teknolojilerine ilişkin 2 ayrı şirket yatırımının daha kamuoyu ile paylaşılacağını belirterek konuşmasını tamamladı.
İnventram’ın ‘yeni nesil yatırım şirketi’ kavramını ekosisteme kazandırdığını söyleyen İnventram Genel Müdürü Cem Soysal “İnventram olarak hiçbir zaman yalnızca finansal destek sağlayan bir yatırımcı olmadık. Yatırım yaptığımız portföy şirketlerinin yönetimine finansal yönetim, hukuki altyapı, iş geliştirme ve satış olmak üzere en önemli iş süreçlerinde destek veriyoruz. Adapte olan, öğrenen ve portföy şirketlerini tümüyle veriye dayalı yöneten yeni nesil bir yatırım şirketiyiz. Bu strateji ile ekosistemde fark yaratmayı başardık” dedi. İnventram’ın hem yatırım gücü, hem de iş modeli açısından büyüme sürecinde olduğunu söyleyen Soysal “İnventram’ın bugünden itibaren daha büyük yatırımlarda yer alacağını belirtebilirim” dedi. İnventram’ın şu an 5’i yurtdışında faaliyet gösteren toplam 9 yüksek teknoloji şirketine yatırımı olduğunu belirten Soysal “Bu yatırımlarımız sayesinde globalde şirketleşmeyi, yatırım yapmayı yurtdışı mevzuatını ve gelişmiş pazarlarda stratejik olarak nasıl ayakta kalmak gerektiğini öğrendik. Türkiye’den çıkan derin teknolojileri yurtdışına ihraç etmeye başladık. Bu gücümüzü önemli yatırımlarımız arasında yer alan Augmency’nin dünya pazarlarına açılma hedefinde de kullanacağız. Augmency’e 1 milyon dolar değerinde yatırım yaptık. Bununla birlikte bu girişimin global pazarlarda elde edeceği başarıların daha önemli olduğunu düşünüyoruz. Çünkü biz değişimleri önceden görüyor ve geleceğe yatırım yapıyoruz. Tamamen yerli yazılım ve donanım çözümleri üreten Augmency’nin de bu pazarlara açılma hedefinde çok başarılı olacağına inanıyoruz. Global pazarlarda ülkemizin teknoloji ve girişim gücünü temsil edecek olan Augmency’nin şimdiden ülkemizin önemli sanayi şirketleri ile iş birliğine başlamış durumda olduğunu da özellikle belirtmek isterim” dedi.
Cem Soysal “Sanayi kuruluşlarının iş süreçlerine AR platformları kullanımı dahil edildiğinde, üretkenlik seviyelerinde önemli artışlar kaydediliyor. İşte tam da bu noktada AR pazarının önemi ortaya çıkıyor. Şu an 5 milyar doları aşan, 5 yıl içinde 100 milyar doları aşması beklenen bu pazar bizi çok heyecanlandırıyor. Dünyada hızla devam eden dijital dönüşümü göz önüne aldığımızda tam anlamıyla bir Endüstri 4.0 çözümü olan Cyclops HMD platformunun birçok sektörde kullanılacağını öngörüyoruz” dedi.
Augmency’nin Koç Üniversitesi’nden çıkan ve 4 uluslararası patente sahip bir spin-off olduğunu söyleyen Augmency Kurucu Ortağı ve Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Hakan Ürey “Geliştirdiğimiz Cyclops HMD donanım ve Augmented Remote Assistance (ARA) ismini verdiğimiz yazılım ürünleri ile farklı sektörlere yeni nesil artırılmış gerçeklik çözümleri geliştiriyoruz. Global AR pazarına giriş yaptığımız optik, elektronik ve endüstriyel tasarımının yanı sıra kullanıcı ara yüzü ile de özgün bir ürün olan Cyclops HMD, tamamen yerli bir ürün olması ile öne çıkıyor. Ayrıca Augmency bünyesinde geliştirdiğimiz uzaktan destek yazılımı ARA ile de yazılım çözümlerinde fark yaratıyoruz” dedi. Ürey, ürünün çalışma şeklinyle ilgili olarak “Augmency olarak artırılmış gerçeklik teknolojisi ile geliştirdiğimiz Cyclops HMD ürünümüz sayesinde, sahada bir problem olduğunda operatörlerin uzaktaki eksperlerden destek almasını sağlıyoruz. Eller serbest çalışmaya olanak veren Cyclops HMD, şehirler ve ülkeler arası gerçek zamanlı şekilde saha çalışanının gördüğünü canlı olarak uzmana iletiyor ve uzman saha çalışanının ekranına AR destekli görüntü ve dosya gönderebiliyor. Uzman, videoyu dondurarak ve canlı görüntüyü yakalayarak bazı açıklamalar yapabiliyor, görüntüler üzerine çizim yapabiliyor ve bazı kısa mesajlar yazabiliyor, bunu da operatörün ekranına geri gönderebiliyor. Bu şekilde sahada kullanıcıya hızlı, güvenli ve verimli bir şekilde uzaktan destek sağlanıyor.
Cyclops HMD ayrıca çözüm arşivi de oluşturuyor” dedi. Bu ürünün sanayi kuruluşlarının iş süreçlerinde büyük rol alacağına değinen Ürey “Bir üretim bandının veya saha operasyonlarının durması, şirketin hem üretim hedeflerinde hem de mali tablolarında ciddi zararlara neden olmaktadır. Biz hataları azaltan ve üretim verimliliğini, sürekliliğini sağlayacak bir ürün çıkardık” dedi. Ürey, yeni geliştirdikleri ürün gamından da bahsederek “Cyclops HMD ürün grubu içinde kablolu ve kablosuz çözümlerimiz var. Çok kısa süre önce Cyclops HMD’nin yeni nesil ürününü geliştirdik. Yeni nesil ürünümüz kendi üzerinde mobil işlemci ve işletim sistemine sahip ve telefon gibi herhangi başka bir cihaz gerektirmeden bağımsız olarak çalışabiliyor. Ayrıca yüksek çözünürlük kamerası ile öne çıkıyor ve ARA yazılım ile Zoom, Microsoft Teams gibi yazılımları da destekliyor” dedi.
Augmency Kurucu Ortağı ve Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Hakan Ürey, Cyclops HMD ile endüstriyel anlamda her ihtiyaca göre çözüm ürettiklerini söyledi. Ürey “Şu an piyasadaki ihtiyaca göre endüstriyel ürünler ön plana çıkıyor. Sağlık sektöründen iş güvenliğine, uzaktan mesleki eğitim için eğitim sektöründen savunma sanayi sektörüne kadar birçok alanda bu teknolojinin kullanılacağını öngörüyoruz. Ayrıca AR alanında yakın gelecekte günlük hayatımıza fayda sağlayacak son tüketici ürünleri de yaygınlaşacak. Bu konuda da çalıştığımızı söyleyebilirim. Bu yıl itibariyle de global pazarlarda rol almayı planlıyoruz. Augmency Cyclops HMD ürünlerimiz ve ARA yazılımımız yapay zekâ desteği ile birlikte bizleri, bilgi ve beceri gerektiren her türlü işi herkesin kolayca yapabileceği bir dünyaya götürecek” dedi.
Etiketler: Augmency » Cem Soysal » Inventram » Prof. Dr. Hakan ÜreyBENZER HABERLER
Siber Saldırılarda Sisteme Sızan Kötü Amaçlı Yazılımların Kullanımı Yüzde 168 Arttı