Son Dakika
Amazon Web Services’in (AWS) Türkiye hizmetlerine yönelik basın toplantısı 2 Haziran 2015 tarinde düzenlendi. Toplantıya AWS Türkiye Ülke Müdürü Murat Yanar katılarak AWS’nin Türkiye’deki ve dünya genelindeki faaliyetleri hakkında bilgi verdi.
Yanar “AWS 190 ülkede aralarında büyük kuruluşlar, start-up’lar ve kamu kuruluşlarının da yer aldığı 1 milyondan fazla müşteriye hizmet veriyor. AWS’nin iş hacmi 5.2 milyar doları aşmış durumda. Hızlı ve karlı büyümesine devam eden şirketin 2015 ilk çeyrek büyümesi yüzde 49 seviyesinde. Her gün hızlı bir şekilde büyümeye devam eden Amazon Web Services, Amazon 7 milyar dolarlık bir şirket iken varolan küresel altyapıyı destekleyebilecek sunucu kapasitesini bünyesine ekliyor. Amazon Web Services, ABD, Brezilya, İrlanda, Almanya, Japonya, Singapur, Çin ve Avustralya’da bulunan toplam 11 bölge, 30 availabilty zone ve ayrıca dünyanın çeşitli ülkelerinde yer alan 53 point of presence noktasından müşterilerine hizmet veriyor. Şirket yenilikçi çözümleri ile hem ücretleri hem de müşterilerinin maliyetlerini düşürmeye devam ediyor. Şirket 2006 yılındaki kuruluşundan bugüne kadar 48 kez fiyatlarını düşürdü. 2011 yılında 80’in üzerinde önemli hizmet ve özelliği müşterilerine sunan şirket 2012 yılında 159, 2013 yılında 280 yeni özelliği devreye aldı” dedi .
Murat Yanar’a göre AWS çözümleri perakende, otomotiv, enerji, petrol, ilaç, finans hizmetleri, medya ve reklam gibi çok farklı sektörlerde kullanılıyor.
AWS kullanan bazı Türk şirketleri
Start-Up’lar
Peak Games – 150 farklı ülkeden 30 milyon aylık aktif kullanıcı ile Türkiye’nin en başarılı online ve mobil oyun şirketleri arasında yer alan Peak Games, bazı oyunları için AWS’ye geçerek pazara sunum süresini yüzde 75 ve operasyonel maliyetlerini 15% düşürdü. Ayrıca daha evvel 4-6 saat olan sunucu provizyon etme süresini 5-10 dakikaya indirdi. Peak Games DevOps ekibi yeni oyunlar için gereken altyapıyı çok çabuk bir şekilde AWS üzerinde kurabiliyorlar. AWS kullanarak BT altyapısı idaresi için zaman harcamak yerine kendi temel iş alanları olan oyun geliştirmeye ve var olan oyunları daha iyileştirmeye daha fazla odaklanma imkanı buluyorlar.
Yemeksepeti –Yemeksepeti Foodonclick markası ile yurtdışı operasyonlarında, Yemek.com içerik sisteminin sunumunda, Yemeksepeti, yedekleme, DR sistemleri olarak, ve zaman zaman test altyapısı olarak AWS kullanıyor. AWS kullanımı ile yeni ülke implementasyonları çabuk bir şekilde kurulabiliyor ve yoğun zamanlardaki müşteri taleplerine herhangi bir kesinti olmaksızın cevap verilebiliyor.
Siberalem.com – Türkiye’nin öncü ve lider arkadaşlık sitesi Siberalem.com IOS ve Android mobil uygulama sürümünü sunduktan sonra artan sayıda kullanıcılarına kesintisiz destek verebilmek için ölçeklenebilir bir altyapıya ihtiyaç duydu. Şirket AWS’e geçerek operasyonel maliyetlerini yüzde 50 oranında düşürdü ve kapasite planlama ile ilgili kompleksiteyi azalttı. AWS’in esnek, ölçeklenebilir ve güvenli altyapsını kullanarak hem büyüyen sayıda müşteri taleplerine kesintisiz cevap verebiliyor ve hemde yeni uygulamalarını dakikalar içerisinde ayağa kaldırabiliyorlar.
Kurumsal Şirketler
Digiturk – 1999 yılında kuruldu. 3.5 milyon aboneye 200’ü aşkın kanal sunuyor. Özellikle futbol karşılaşmaları esnasında ciddi trafik karşılayan şirket, bu trafiği karşılamak amacıyla AWS’ye geçiş yaptı. Digitürk yurt dışı play servisi için AWS kullanarak peak zamanlarda ortalama yükten 10 kat daha fazla artabilen trafiği sorunsuz bir şekilde karşılayabiliyor. Bu sayede pazara sunum sürelerini yüzde 20 düşürdüler, müşteri memnuniyetini arttırdılar ve inovasyona daha fazla zaman harcıyorlar.
Arҫelik –2014 yılında Dünya Kupası sırasında Smart Televizyonlarda kullanıcılara skor ve istatistik güncellemeleri sağlayarak izleme tecrübesini geliştirmek amacıyla hizmete sokulan FanCloud uygulaması için AWS kullanarak uygulama geliştirme zamanını 4-5 aydan 2 aya düşürdü. Uygulama ilk etapta 24 ülkede 50,000 cihaz üzerinde hizmete sokulmuştu.
Pegasus Airlines – Pegasus Havayolları Electronic Flight Bag isimli uygulamasında AWS ile çalıştı. Bu uygulama uçaklar içine monte edilen tabletler üzerinde ve arka tarafta AWS üzerinde çalışıyor. Daha evvel pilotlar tarafından elde taşınan ve uçuş planları, uçak kılavuzları, operasyon kılavuzları, checklist ve kayıt defteri gibi bilgileri içeren dökümanlar artık dijital olarak AWS üzerinden sunuluyor. Böylece pilotlar gerekli bilgilere daha hızlı erişiyor, uçuş öncesi kağıt işlerini daha çabuk tamamlıyor ve zamanında kalkmaya devam ediyorlar. Electronic Flıght Bag uygulaması kağıtların ortadan kalkmasını sağlayarak uçuş başına yükü 50 kg azaltıyor. Bu sayede Pagasus Havayolları 2015 senesinde yanlızca yakıt maliyetlerinden 500 bin dolar tasarruf edeceklerini tahmin ediyorlar. Pegasus Havayolları AWS kullanarak Electronic Flight Bag uygulaması için 15 farklı mimariyi 6 ay içersinde test ederek mimari doğrulama sürelerini de yüzde 80 azalttı.
Etiketler: Amazon Web Services » Arҫelik » Digiturk » Murat Yanar » Peak Games Türkiye » Pegasus Airlines » Siberalem.com » YemeksepetiBENZER HABERLER
Siber Saldırılarda Sisteme Sızan Kötü Amaçlı Yazılımların Kullanımı Yüzde 168 Arttı