Son Dakika
Bugüne kadar 14 ilde 1 milyon 800 bin ev ve işyerinin kapısına kadar fiber internet hizmeti götüren Turkcell Superonline 7,2 milyon kişiyi kapsayan bir fiber alan yarattı. 2008 yılında 157 milyon TL ile başlayan yatırımlar her geçen yıl daha da artarak bugün 2,3 milyar TL’ye ulaştı. Tam 75 şehre toplamda 32 bin 500 kilometrelik son teknoloji fiber optik altyapı inşa etti ve hızlı internetin tüm avantajlarını müşterileriyle buluşturdu.
Turkcell Superonline ayrıca yıllar önce daha yolun başındayken ortaya koyduğu “İpek yolunu fiber yoluna dönüştürme” stratejisini hem süregelen yatırımları hem uluslararası ve ulusal işbirlikleri ile sürdürüyor. Pazardaki son gelişmeler, fiber yatırım süreçleri ve nelerin hedeflendiği konularında Turkcell Superonline Genel Müdürü Murat Erkan ile buluştuk ve keyifli bir sohbet eşliğinde kendisine bazı sorular yönelttik.
İnternet dünyasının önde gelen oyuncuları İstanbul’da
Öncelikle ipek yolunu fiber yoluna dönüştürme sürecinin nasıl gittiği ile ilgili bilgi veren Murat Erkan, “Özellikle Doğu ile Batı arasında köprü olacağız. Biz internet dünyasının önde gelen oyuncularını İstanbul’a getirmeye başladık. En son bu dünyanın en önemli operatörlerinden olan Tata Communications’u getirdik. Tier-1 Telekom Operatörleri ile işbirlikleri yaptık ve anlaşma imzaladık. Daha sonra da Deutsche Telekom gibi en üst seviye 5-6 operatörle anlaştık. Bunlar hep İstanbul’a birer birer geliyor. Biz aslında internete ulaşmak için Avrupa’nın merkezine, Amsterdam’a, Frankfurt’a gitmek yerine onları artık İstanbul’a getirdik. Buradaki önemli misyon Doğu’dan da trafiği İstanbul’a getirebilmek. Gerek Suriye’deki ve Irak’daki durumlar olsun, gerek İran’ın pozisyonu olsun aslında çok zorlu bir bölgedeyiz. Biz buralardan da trafikleri ağırlıklı olarak İstanbul’a getirmeye başladık. Her geçen gün buradaki trafik miktarını arttırıyoruz. Amacımız İstanbul’u bir geçiş noktası değil, bir başkent yapmak, Doğu’daki operatörleri buraya getirip Batı’daki operatörlerle buluşturmak. Türkiye’nin de organik olarak var olan ciddi bir kapasitesi var. 40 milyonun üzerinde internet kullanıcısı bulunuyor. Bu potansiyeli kullanarak İstanbul’u istediğimiz noktaya getireceğimizi görüyoruz. Ama daha gidecek yolumuz var. Doğu’da bizim çok ciddi bir yatırımımız mevcut. İstanbul – Dubai arası, 7 tane ülkeye değen 7750 km’lik fiber optik yatırımımız var. Bu yatırımın hayata geçmesi o bölgedeki barış ile biraz ilişkili bir şey. Biz de elimizden geldiğince bu şebekenin hazır hale gelmesini sağlamaya çalışıyoruz” dedi.
Fiber yatırımlarda 2.3 milyar TL
Fiber yatırımlardaki son durum, abone ve yatırım tutarı bazında 2014 yılı sonuna kadar hedefler hakkında da bilgi veren Erkan, “Birinci çeyrek sonu itibariyle fiber yatırımlarda 2.3 milyar TL’nin üzerinde bir yatırıma ulaştık. Her geçen yıl yatırımları yavaş yavaş arttırıyoruz, ciddi yatırımlar yapıyoruz. Bu noktada ulaştığımız hane sayısı 1.8 milyonu, abone sayımız da 614.000’i geçti. Birinci çeyrek itibariyle çok iyi bir noktadayız. Yatırım hızımız aynı şekilde devam ediyor ve bu yılın sonuna kadar da aynı hızla devam etmek istiyoruz. Hedefimiz geçen yıl yaptığımız gibi benzer oranlarda bu işi büyütmek. 2014’ün birinci çeyreğinde gelirlerimiz %38, karlılığımız ise %34 artmış durumda. Özellikle hane segmentlerimizde %51, kurumsal segmente ise %34 artan bir gelirimiz var. Bu hane halkı ve kurumsal gelirlerimiz toplam gelirin %65’ine ulaşmış durumda. Bizim büyüyen ana işlerimiz hızla büyüyor ve şirketin büyümesine de ciddi katkıda bulunuyor. Bu hızla devam etmek istiyoruz. Devlet 2023 yılında hane halkının yarısına 1000 mbite hizmet götürmeyi hedefliyor. Biz de şirket olarak devletin koyduğu hedefin yarısına ulaşmaya talibiz” dedi.
6 Yılda 5 operatörü satın aldı
Son olarak şirket satınalma süreçlerine değinen Erkan, “Biz satınalmalara 2008 yılında Sabancı Telekom’la başladık. 2008’den önce Telekom sektörünün serbestleşmesiyle özellikle büyük holdingler Telekom sektörüne çok ciddi atılım yaparak girmek istediler. Zaman içerisinde de çıkmaya karar verdiler ve yavaş yavaş çıkıyorlar. Biz bunu ilk Sabancı Grubu’nda gördük. Bu Telekom işi çok önemli bir iş. Ana işinizin bu olması lazım. Sabancı Grubu Sabancı Telekom’dan ayrılınca, biz Sabancı Telekom’u satın aldık. Çukurova Grubu Superonline’ı satma kararı aldı. Biz de Superonline’ı bünyeye kattık, hatta markanın ismini de Superonline yaptık. Sonra Ülker Grubu’nun Global İletişim’i var. Daha sonra Zorlu Grubu’nun uydu platformuna, uydu işletmeciliğine talip olduk. O da bizim için ayrı bir açılım yarattı. Son olarak da Sancak Grubu’nun Metronet’ine talip olduk. O da bizim yaygınlık ve altyapı anlamında önemli bir ihtiyacımızı karşıladı. Biz 12 şehire ulaşmıştık. Metronet ile 2 yeni şehir, Diyarbakır ve Konya, eklendi. Böylece şehir sayısını arttırdık, Türkiye’de ayak izimizi genişlettik. Bu da bize altyapı anlamında biz kazanım sağladı. Sonuç olarak 6 yılda 5 operatörü bünyemize kattık” dedi.
Etiketler: Murat Erkan » Röportaj » SuperonlineBENZER HABERLER
Siber Saldırılarda Sisteme Sızan Kötü Amaçlı Yazılımların Kullanımı Yüzde 168 Arttı