logo

Açık Kaynak Olmazsa İnovasyon Olmaz

Red Hat Türkiye Genel Müdürü Haluk Tekin

Red Hat, %100 açık kaynak geliştiren, pazarlayan ve teknolojiyi yönlendiren bir şirket. “Açık kaynak” derken, toplulukların işbirliği içinde teknoloji yaratması konusunda başarısı kanıtlanmış bir yaklaşımdan, bir diğer deyişle kaynak kodu görmek, ondan bir şeyler öğrenmek, sorular sorabilmek ve iyileştirmeler yapmaktan söz ediyoruz. Açık kaynağı en basit şekilde şöyle anlatabiliriz: Düşünün ki birisi ya da birileri yeni bir şey yaratıyor ve bunu kendilerine saklamak yerine üzerine isteyen istediğini inşa etsin diye tüm dünyaya sunuyorlar.

Red Hat Türkiye Genel Müdürü Haluk Tekin, 24 Ekim 2018 tarihinde düzenlenen yuvarlak masa toplantısında Dünyada ve Türkiye’de açık kaynak kullanımını ve şirketin hedeflerini anlatarak açık kaynak çözümleriyle ilgili bilgi verdi. Tekin ayrıca basın mensuplarının sorularını da cevapladı.

Açık kaynak kullanmanın önemine değinen Haluk Tekin, “Bütün startup’lar açık kaynak tercih ediyor. Red Hat olarak Türkiye’nin en büyük kurumlarının dijital dönüşümünde rol oynuyoruz. Açık kaynak olmazsa inovasyon olmaz. Bütün teknolojilerin altında açık kaynak var” dedi.

Havayolu Şirketlerinin %100’ü Şirketin Açık Kaynak Çözümlerini Kullanıyor

Bugün Microsoft gibi bir kurumun Linux ve Açık Kaynağın korunmasına yardımcı olma hedefiyle Open Invention Network’e (OIN) katılması bunun bir diğer göstergesi. Günümüzde havayolu şirketlerinin yüzde 100’ü, telekomünikasyon sağlayıcıları ve Fortune 500 listesindeki ticari bankalara şirketin açık kaynak çözümlerini kullanıyor.

Red Hat Telekomünikasyon Endüstrisinin Kalbinde

Açık kaynak, telekom sağlayıcıları için pek çok faydayı beraberinde getiriyor. Bunların en başında inovasyon geliyor. Bugün hangi endüstride olursa olsun, başarılı bir şekilde taşları yerinden oynatan uygulamalara baktığınızda kültürü, teknolojileri ve süreçleri yeniden şekillendirdiklerini, web ölçekli ekonominin ve açık kaynak topluluklarının hızlı inovasyonlarından güç alarak gelişen teknolojilerin avantajını kullandıklarını görürsünüz. Tüm bunlarla birlikte, açık kaynak geliştirme modeli ile hizmet sağlayıcılar ve tüm endüstri, inovasyona çok daha hızlı ve çok daha kapsamlı erişim sağlıyor.

Açık kaynak platformları ayrıca daha yüksek yazılım kalitesi sunar ve güvenliğin artırılmasını sağlar. Şirketler o yazılım üzerinde çalışan ve onu test eden çok daha geniş çapta topluluklara sahip olur ve hata ya da ‘bug’lar çok daha erken tespit edilir

Dijital Dönüşümde Güvenilir Bir Çözüm Ortağı

Red Hat, günümüzün hızla büyüyen veri deposu ihtiyaçlarını karşılamak için, kurumların depolama yeteneğini sınırlayabilecek marka bağımlı ve donanım tabanlı çözümler yerine onlara açık, yazılım tanımlı ve “sınırsız” bir platform sunuyor. Tüm ürün ve hizmetlerini kurumların fiziksel, sanal ve bulut kaynaklarında kullanabilmelerine olanak sağlayan ve dijital dönüşümde güvenilir bir çözüm ortağı olan şirket Türkiye’deki bankaların büyük çoğunluğuyla çalışıyor. Kamu tarafında ise devlet açık kaynağı destekliyor.

Kısacası, açık kaynak dünyayı daha iyi bir yer yaptı. Açık kaynağın özünü oluşturan prensipler, seçimler ve işbirliği sayesinde kurumlar, teknoloji yaklaşımlarını modernleştiriyor, dijital dönüşüm yarışında öne geçiyor.

Önümüzdeki günlerde açık kaynak teknolojileriyle desteklenen 5G’nin, yani beşinci nesil kablosuz genişbant teknolojisinin son kullanıcıların da faydalanacağı yaygın bir teknoloji haline geldiğine tanık olacağız.

Gelecekteki Açık Kaynak Çözümler

Konteyner tabanlı uygulamaların ve mikroservis mimarileri, NFV uygulamalarının merkezine yerleşecek. Yapay Zeka ve öğrenen makineler telekomünikasyon sektöründe ön planda rol alacak. Halihazırda bu teknolojiler kendi kendini yöneten ağlarda hizmet veriyor ve ben bunun daha da evrileceğine inanıyorum. NFV, sanallaştırılan ağlar ve Nesnelerin İnterneti ile birlikte siber güvenlik her zamanki gibi telkoların en büyük önceliklerden biri olacak.

Etiketler: »
Share
4544 Kez Görüntülendi.