Son Dakika
Çevrem bankaları ile sorun yaşayan insanlarla dolu. Son dönemde bankaların kestikleri komisyon miktarları, daha önce ücretsiz verilen hizmetleri ücretliye çevirmeleri, kredi kartlarında kangren haline gelen yıllık aidat konusu ve hesap işletim ücreti gibi tabiri caizse müşterileri yolmak için uydurulan tarifeler kendim de dahil olmak üzere birçok kişinin canına tak etti. Parayı taksiyle götürmenin neredeyse bankaya yapılan havale ücretinden daha ucuza geldiği bir zaman dilimini yaşıyoruz. Yıllık bütçelerimize artık “Bankalara Yapılan ödemeler” başlığı altında bir gider kalemi ekler hale geldik. Bütün bunlar yetmezmiş gibi şimdi de bankalar “sinekten yağ çıkarma” mantığı ile internet şubesine giriş için kısa mesaj servisi ile gönderilen şifreden 25 kuruş SMS ücreti almaya hazırlanıyor.
Bankaların müşterilerinin cep telefonlarına kısa mesaj ile gönderdiği şifre için almayı düşündüğü 20-25 kuruşluk ücret hiçbir iyi niyet kavramı ile açıklanamaz. Çünkü milyonlarca toplu SMS satın alımı yapan bankaların her kısa mesaj gönderim maliyeti 1 kuruşlara kadar düşüyor. Ayrıca müşterisinden “Hesap İşletim Bedeli” adı altında yıllık ücret alan bir banka, eğer müşterisinin internetten o hesaba girmesi için kullandığı 1 kuruşluk maliyeti olan kısa mesajdan da para kazanmak arzusundaysa bunun adı en yumuşak tanımlamayla “vampirlik” olabilir.
Bankalar da kendilerini şöyle savunuyorlar: “Sistemi ayakta tutmak için sürekli yatırım yapıyoruz”. Tamam yapıyorsunuz da babanızın hayrına mı yapıyorsunuz yatırımları? Bu işten para kazanıyorsunuz ve daha iyi hizmet verebilmek için elbette yapacaksınız. Sizler değil miydiniz bundan yıllar önce “Şubeye geleceğinize tüm işlemleri internetten ücretsiz yapın” diyen? Şimdi neredeyse internet şubenizde nefes alsak para ister hale geldiniz. Kimse size para kazanmayın demiyor ama siz de kantarın topuzunu kaçırdınız.
Gelelim bankaların yıllık olarak aldıkları kredi kartı aidatlarına. Yargıtay 13. Hukuk Dairesi geçen yıl içinde bir uyuşmazlıkla ilgili olarak 2011/4736 esas, 2011/11579 sayılı kanun yararına bozma kararı uyarınca “kredi kartlarından yıllık üyelik aidatı tahsil edilmesinin haksız şart niteliğinde olduğu ve geriye dönük olarak on yıl boyunca talep edilebileceği” sabit olmuştur hükmüne vardı. Böylece son 10 yıl boyunca kredi kartı kullandığınız bankanızın sizden tahsil ettiği kart aidatlarını faiziyle birlikte geri istemek için yasal dayanağınız oldu.
Şimdi yapılması gereken www.turkiye.gov.tr/hakem-heyeti-sorgulama adresinden bağlı bulunduğunuz bölgedeki Tüketici Hakem Heyeti’ni bularak başvuru yapmanız. Başvurunuzu Tüketiciyi Koruma Derneği’ne de (www.tukoder.org.tr) iletebiliyorsunuz.
Aslına bakarsanız bankaların yaşattıklarına benzer daha ne kadar çok şey var hayatımızda. Benzine ödediğimiz akıl almaz vergiler, telefonlardaki sabit ücretler, atık su ve çöp vergisi, 1999 depreminden sonra sadece 1 yıl alınacağı söylenen özel iletişim vergisi, vs. Eğer geçmişe dönük olarak bu fazladan ödediklerimizi bir geri alabilsek, hayatımızın sonuna kadar rahat yaşabilicek küçük bir servete kavuşuyor olabiliriz.
Sonuç olarak vampirleşen bankalara dur diyecek olan yine bizleriz. İnternet Şubesi’nden yapılan işlemlerden yüksek ücretler alan, yıllık kredi kartı aidatlarınızı abartan, her işlemden komisyon kesen, sizi aylık işlem tarifelerine bağlayan bankalarla lütfen çalışmayın. Önünüzde az da olsa iyi örnekler hala var. Mesela Halk Bankası internet şubesinden yapılan işlemlerden para almıyor. Bank Asya’da kredi kartlarından yıllık aidat. Örnekler çoğaltılabilir ama esas mühim olan soru şu: Siz vampirlere kanınızı emdirmek istiyor musunuz?
Bu ayki yazımı Orson Welles’e ait bir deyiş ile bitiriyorum. “Affetmek için iki kişilik erdem lazım… Hem onu affetmek, hem onu affettiği için kendini affetmek.”
Aykut Altındağ
Genel Yayın Yönetmeni
www.maxihaber.net
İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KÖŞE YAZILARI
01 Ekim 2024 Köşe Yazıları
01 Aralık 2023 Köşe Yazıları
01 Ağustos 2023 Köşe Yazıları
01 Ekim 2022 Köşe Yazıları