logo

Bankalar Vampirleşti

Aykut Altındağ

Aykut Altındağ
aykut@maxihaber.net
Bankalar Vampirleşti

Çevrem bankaları ile sorun yaşayan insanlarla dolu. Son dönemde bankaların kestikleri komisyon miktarları, daha önce ücretsiz verilen hizmetleri ücretliye çevirmeleri, kredi kartlarında kangren haline gelen yıllık aidat konusu ve hesap işletim ücreti gibi tabiri caizse müşterileri yolmak için uydurulan tarifeler kendim de dahil olmak üzere birçok kişinin canına tak etti. Parayı taksiyle götürmenin neredeyse bankaya yapılan havale ücretinden daha ucuza geldiği bir zaman dilimini yaşıyoruz. Yıllık bütçelerimize artık “Bankalara Yapılan ödemeler” başlığı altında bir gider kalemi ekler hale geldik. Bütün bunlar yetmezmiş gibi şimdi de bankalar “sinekten yağ çıkarma” mantığı ile internet şubesine giriş için kısa mesaj servisi ile gönderilen şifreden 25 kuruş SMS ücreti almaya hazırlanıyor.

Bankaların müşterilerinin cep telefonlarına kısa mesaj ile gönderdiği şifre için almayı düşündüğü 20-25 kuruşluk ücret hiçbir iyi niyet kavramı ile açıklanamaz. Çünkü milyonlarca toplu SMS satın alımı yapan bankaların her kısa mesaj gönderim maliyeti 1 kuruşlara kadar düşüyor. Ayrıca müşterisinden “Hesap İşletim Bedeli” adı altında yıllık ücret alan bir banka, eğer müşterisinin internetten o hesaba girmesi için kullandığı 1 kuruşluk maliyeti olan kısa mesajdan da para kazanmak arzusundaysa bunun adı en yumuşak tanımlamayla “vampirlik” olabilir.

Bankalar da kendilerini şöyle savunuyorlar: “Sistemi ayakta tutmak için sürekli yatırım yapıyoruz”. Tamam yapıyorsunuz da babanızın hayrına mı yapıyorsunuz yatırımları? Bu işten para kazanıyorsunuz ve daha iyi hizmet verebilmek için elbette yapacaksınız. Sizler değil miydiniz bundan yıllar önce “Şubeye geleceğinize tüm işlemleri internetten ücretsiz yapın” diyen? Şimdi neredeyse internet şubenizde nefes alsak para ister hale geldiniz. Kimse size para kazanmayın demiyor ama siz de kantarın topuzunu kaçırdınız.

Gelelim bankaların yıllık olarak aldıkları kredi kartı aidatlarına. Yargıtay 13. Hukuk Dairesi geçen yıl içinde bir uyuşmazlıkla ilgili olarak 2011/4736 esas, 2011/11579 sayılı kanun yararına bozma kararı uyarınca “kredi kartlarından yıllık üyelik aidatı tahsil edilmesinin haksız şart niteliğinde olduğu ve geriye dönük olarak on yıl boyunca talep edilebileceği” sabit olmuştur hükmüne vardı. Böylece son 10 yıl boyunca kredi kartı kullandığınız bankanızın sizden tahsil ettiği kart aidatlarını faiziyle birlikte geri istemek için yasal dayanağınız oldu.

Şimdi yapılması gereken www.turkiye.gov.tr/hakem-heyeti-sorgulama adresinden bağlı bulunduğunuz bölgedeki Tüketici Hakem Heyeti’ni bularak başvuru yapmanız. Başvurunuzu Tüketiciyi Koruma Derneği’ne de (www.tukoder.org.tr) iletebiliyorsunuz.

Aslına bakarsanız bankaların yaşattıklarına benzer daha ne kadar çok şey var hayatımızda. Benzine ödediğimiz akıl almaz vergiler, telefonlardaki sabit ücretler, atık su ve çöp vergisi, 1999 depreminden sonra sadece 1 yıl alınacağı söylenen özel iletişim vergisi, vs. Eğer geçmişe dönük olarak bu fazladan ödediklerimizi bir geri alabilsek, hayatımızın sonuna kadar rahat yaşabilicek küçük bir servete kavuşuyor olabiliriz.

Sonuç olarak vampirleşen bankalara dur diyecek olan yine bizleriz. İnternet Şubesi’nden yapılan işlemlerden yüksek ücretler alan, yıllık kredi kartı aidatlarınızı abartan, her işlemden komisyon kesen, sizi aylık işlem tarifelerine bağlayan bankalarla lütfen çalışmayın. Önünüzde az da olsa iyi örnekler hala var. Mesela Halk Bankası internet şubesinden yapılan işlemlerden para almıyor. Bank Asya’da kredi kartlarından yıllık aidat. Örnekler çoğaltılabilir ama esas mühim olan soru şu: Siz vampirlere kanınızı emdirmek istiyor musunuz?

Bu ayki yazımı Orson Welles’e ait bir deyiş ile bitiriyorum. “Affetmek için iki kişilik erdem lazım… Hem onu affetmek, hem onu affettiği için kendini affetmek.”

Aykut Altındağ
Genel Yayın Yönetmeni
www.maxihaber.net

Etiketler: » » »
1925 Kez Görüntülendi.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KÖŞE YAZILARI

  • Cep Telefonunuzu Şarj Ederken Nelere Dikkat Etmelisiniz ?

    01 Ekim 2024 Köşe Yazıları

    Cep telefonunuzu şarj ederken telefonunuzdan daha fazla verim alabilmek için bazı konulara dikkat etmelisiniz. Çünkü günümüzde cep telefonları modern yaşamın bir parçası haline geldi. Telefonların doğru bir biçimde şekilde şarj edilmesi cihazın performansını arttırır. Dahası ekonomik ömürlerini de uzatır. Telefonunuzu Şarj Ederken İşte size şarj ederken dikkat etmeniz gereken bazı temel bilgiler Güvenli Bir Yerde Şarj Edin Telefonunuzu şarj ederken ıslak alanlardan ve çevresinde su bulunan yerlerden uzak durun. Özellikle kablonuzda hasa...
  • Sosyal Medyada Dunning-Kruger Etkisi

    01 Aralık 2023 Köşe Yazıları

    Sosyal medya, günümüzde bireylerin düşüncelerini, duygularını ve bilgilerini paylaşmaları için popüler bir platform haline geldi. Fakat bazen sosyal medya üzerindeki tartışmalar ve bilgi paylaşımları Dunning-Kruger etkisi ile açıklanabiliyor. Sosyal psikologlar David Dunning ve Justin Kruger’ın ortaya çıkardığı bu önyargı ile kişiler bir hayalî üstünlüğün bilişsel önyargısı ile ilişkilendiriyorlar. İnsanların yetersiz olduğu durumları fark edememesi hali olarak da açıklanabilir. Bu durumda olan insanların yeterlilik düzeylerini nesnel olarak de...
  • DJI Air 3: İki Ana Kamera İle Geldi

    01 Ağustos 2023 Köşe Yazıları

    Yeni DJI Air 3, çığır açan ikili ana kamera sistemiyle dikkat çeken bir drone. DJI Air 3, 46 dakikaya varan uzun pil ömrü ile de öne çıkıyor. Gelişmiş pil teknolojisi sayesinde tek bir şarjla uzun süreli uçuşlar mümkün olurken, pilin hızlı bir şekilde şarj olabilmesi de özel bir ayrıntı. Bu gelişmeler sayesinde DJI Air 3'ü uzun uçuşlar yapmak isteyenler için ideal bir seçenek haline getiriyor. Ayrıca Air 3, her yöndeki engelleri hem algılıyor hem de bunlardan kaçabiliyor. Kullanılan çift kamera, daha uzun uçuş süreleri ve gelişmiş güvenlik gibi...
  • YouTube’da Herkese Açık Kullanıcı Adı Nedir?

    01 Ekim 2022 Köşe Yazıları

    YouTube’un herkese açık kullanıcı adı, kullanıcıların sizi bulmasına ve sizinle bağlantı kurmasına yardımcı olan yeni bir özellik olarak dikkat çekiyor. Kanal adından farklı olarak, herkese açık kullanıcı adı her içerik üretici için benzersiz olacak. Böylece YouTube'da kişiye özgü kimliğinizi daha kolay oluşturursunuz. Kullanıcı Adları ve Kanal URL'leri Herkese Açık Olacak Herkese açık durumda olan kullanıcı adınız kanal URL'lerinde görünecek. Kişiselleştirilmiş olan URL, herkese açık kullanıcı adı için genel olarak belirleyici olacak. Herk...