logo

Basit Şifreler Kabusunuz Olabilir

Aykut Altındağ

Aykut Altındağ
aykut@maxihaber.net
Basit Şifreler Kabusunuz Olabilir

Günlük yaşantımızda kullandığımız bazı basit şifreler hayatımızı kabusa çevirebilir. Çünkü hepimizin sahip olduğu farklı e-posta adresleri, banka ve sosyal medya hesapları, çeşitli servis üyelikleri var ve hepsinin birer şifresi bulunuyor. Bu servisleri kullanmayanlar olsa bile her vatandaşım e-devlet şifresinin olması kaçınılmaz.

Bu yazımızda şifrelerinizin çok daha güvenli olması için yapılması gerekenleri anlatacağım. Eğer anlatacağım kurallara uygun şifreler belirlerseniz güvenliğiniz oldukça yüksek olacaktır.

Her Hesap İçin Farklı Şifre

Her şifre belirleyeceğiniz hesap için farklı şifre belirlemeniz aslında size tek bir avantaj sağlar. Birisi şifrenizi çözer veya ele geçirse aynı şifreyi kullanarak başka hesabınıza ulaşamaz. Aksi takdirde tüm hesaplarınız için aynı şifreyi kullandığınızda şifreniz ele geçirildiğinde tüm hesaplarınızın büyük güvenlik açığı olacaktır.

Şifrenizi Belirlerken Yapmamanız Gerekenler

Herkesin kolayca bulabileceği isminiz, doğum tarihiniz, evcil hayvanınızın adı, lakabınız, eşinizin veya çocuğunuzun adı, evlilik yıldönümü gibi şifreleri kesinlikle kullanmayın. En az 8 karakterden oluşturacağınız şifrenizin içinde en az bir adet küçük-büyük harf, sayı ve semboller ($, !, % vb.) olsun. Sadece uzun ve karmaşık şifreler güvenlidir. Çok güçlü bir şifre tanımlamak istiyorsanız belirtilen şartlarda tanımlanmış 12-15 karakterlik bir şifre sizi gayet güvende tutar. Hatta şifrelerinizi yanlış yazılan kelimeler,  sayılar ve semboller oluştursun. Mesela: kırmızı ev yerine; krmzV!454%1 oldukça güçlü bir şifredir.

Rutin Aralıklarla Şifrenizi Değiştirin

Genel bir prensip olarak şifreleri belirleyeceğiniz aylık veya 3 aylık zaman dilimlerinde değiştirin. Şifreleri sürekli değiştirmek olası güvenlik açıklarınızı kapatmanıza yardımcı olur. Siber korsanların işini zorlaştırır. Eski şifreleri de tekrar tekrar kullanmamak gerekir.

Kurtarma Sorusu Önemli

Şifrenizi oluştururken eğer bir şifre kurtarma sorusu belirleyecekseniz burada hazır sorular yerine soruyu da siz belirleyin. Soru da cevap da kimsenin kolay tahmin edemeyeceğiz tarzda olsun. Örnek: “İlkokul arkadaşımın balığının adı”. Cevabı da kolay hatırlamak için “b@lık” olabilir.

Başka Bilgisayarlarda Şifrenizi Kaydetmeyin

Kendi bilgisayarınız dışında yazdığınız şifrelerinizin kayıt edilmediğinden emin olun. Kesinlikle “beni hatırla” kutucuğunu doldurarak bilgisayarın şifrenizi hatırlamasının önüne geçin.

Şifrenizi Asla Paylaşmayın

Yukarıda belirtilen tüm maddelere harfiyen uysanız bile bilmeniz gereken hiçbir şifrenin yüzde yüz güvenli olmadığıdır. Asla şifrenizi kimseyle paylaşmayın. Eğer paylaştığınız bir şifreniz olursa en kısa sürede şifrenizi yenileyin. Şifrelerinizi bir deftere yazsanız bile şifrelerinizi şifreli olarak yazın ki şifreniz ele geçse bile güvenlik açığı oluşmasın.

Etiketler:
8992 Kez Görüntülendi.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KÖŞE YAZILARI

  • Cep Telefonunuzu Şarj Ederken Nelere Dikkat Etmelisiniz ?

    01 Ekim 2024 Köşe Yazıları

    Cep telefonunuzu şarj ederken telefonunuzdan daha fazla verim alabilmek için bazı konulara dikkat etmelisiniz. Çünkü günümüzde cep telefonları modern yaşamın bir parçası haline geldi. Telefonların doğru bir biçimde şekilde şarj edilmesi cihazın performansını arttırır. Dahası ekonomik ömürlerini de uzatır. Telefonunuzu Şarj Ederken İşte size şarj ederken dikkat etmeniz gereken bazı temel bilgiler Güvenli Bir Yerde Şarj Edin Telefonunuzu şarj ederken ıslak alanlardan ve çevresinde su bulunan yerlerden uzak durun. Özellikle kablonuzda hasa...
  • Sosyal Medyada Dunning-Kruger Etkisi

    01 Aralık 2023 Köşe Yazıları

    Sosyal medya, günümüzde bireylerin düşüncelerini, duygularını ve bilgilerini paylaşmaları için popüler bir platform haline geldi. Fakat bazen sosyal medya üzerindeki tartışmalar ve bilgi paylaşımları Dunning-Kruger etkisi ile açıklanabiliyor. Sosyal psikologlar David Dunning ve Justin Kruger’ın ortaya çıkardığı bu önyargı ile kişiler bir hayalî üstünlüğün bilişsel önyargısı ile ilişkilendiriyorlar. İnsanların yetersiz olduğu durumları fark edememesi hali olarak da açıklanabilir. Bu durumda olan insanların yeterlilik düzeylerini nesnel olarak de...
  • DJI Air 3: İki Ana Kamera İle Geldi

    01 Ağustos 2023 Köşe Yazıları

    Yeni DJI Air 3, çığır açan ikili ana kamera sistemiyle dikkat çeken bir drone. DJI Air 3, 46 dakikaya varan uzun pil ömrü ile de öne çıkıyor. Gelişmiş pil teknolojisi sayesinde tek bir şarjla uzun süreli uçuşlar mümkün olurken, pilin hızlı bir şekilde şarj olabilmesi de özel bir ayrıntı. Bu gelişmeler sayesinde DJI Air 3'ü uzun uçuşlar yapmak isteyenler için ideal bir seçenek haline getiriyor. Ayrıca Air 3, her yöndeki engelleri hem algılıyor hem de bunlardan kaçabiliyor. Kullanılan çift kamera, daha uzun uçuş süreleri ve gelişmiş güvenlik gibi...
  • YouTube’da Herkese Açık Kullanıcı Adı Nedir?

    01 Ekim 2022 Köşe Yazıları

    YouTube’un herkese açık kullanıcı adı, kullanıcıların sizi bulmasına ve sizinle bağlantı kurmasına yardımcı olan yeni bir özellik olarak dikkat çekiyor. Kanal adından farklı olarak, herkese açık kullanıcı adı her içerik üretici için benzersiz olacak. Böylece YouTube'da kişiye özgü kimliğinizi daha kolay oluşturursunuz. Kullanıcı Adları ve Kanal URL'leri Herkese Açık Olacak Herkese açık durumda olan kullanıcı adınız kanal URL'lerinde görünecek. Kişiselleştirilmiş olan URL, herkese açık kullanıcı adı için genel olarak belirleyici olacak. Herk...