logo

Bilişim Sektörü’nde İstihdam Artıyor

mh_experteam_ozgur_donmez

Experteam CEO’su Özgür Dönmez

Türkiye’de yaklaşık 150 bin kişiye istihdam sağlayan Bilişim Sektörü hızla büyümeye devam ediyor. Yazılım uzmanından satış temsilcisine kadar birçok farklı istihdam fırsatı sunan Bilişim Teknolojileri Sektörü’nün önümüzdeki yılda yüzde 10’un üzerinde büyüme yakalayıp yeni istihdam yaratması öngörülüyor.

Bilişim çözümleri şirketi Experteam CEO’su Özgür Dönmez, giderek büyüyen bilişim teknolojileri pazarının sürekli yeni elemanlara ihtiyaç duyduğunu ve kariyer fırsatlarının gençleri beklediğini söyledi. 2015 yılında sektörün yüzde 10 ila 12 arasında büyümesi ön gördüklerini belirten Dönmez, sektörün birçok yeni istihdam yaratacağını ifade etti. Dönmez, sektörde en çok tercih edilen pozisyonların başında yazılım uzmanlığının geldiğini belirterek “Özellikle Java, .Net ve Oracle yazılım uzmanları en çok arananlar arasında. Yazılımdan sonra veritabanı yöneticisi, analist ve yazılım test uzmanlığı gibi pozisyonlar da büyük ilgi görüyor” dedi.

 Staja Başlayanların Yüzde 40’ı Kadrolu Oluyor

Bilgi teknolojileri alanında çalışmak isteyenlerin okulu bitirmeden mutlaka birkaç staj yapmaları gerektiğini vurgulayan Özgür Dönmez “Sektörde staja başlayıp kadrolu işe devam edenlerin oranı yüzde 40’a yakın. Staj yapılan şirkette işe başlama fırsatının yanı sıra başka şirketlerin işe alım sürecinde de staj yapmak fark yaratıyor. Özellikle kış dönemi staj programımız ile yıl sonunda mezun olacak öğrencilerin hem performansını hem de verimliliğini ölçerek bu sektöre uygunluklarını değerlendirip iş teklifinde bulunuyoruz” dedi. Dönmez, Experteam’de işe alım hakkında “Experteam’de üniversitelerin mühendislik fakültesinde okuyan Endüstri Mühendisliği, İşletme Mühendisliği, Matematik Mühendisliği, Bilgisayar Mühendisliği, Yazılım Mühendisliği, Bilgisayar Sistem ve Teknolojileri, Matematik – Bilgisayar ve Yönetim Bilişim Sistemleri bölümü öğrencileri tercih ediliyor. Geçen yıl kış dönemi staj programı sonrasında 12 kişiden 5 kişi kadrolu olarak işe başladı. 12 stajyerden 3 tanesi 3. sınıfta okuması nedeniyle bu yılda hala bizim staj programımızda devam ediyorlar. Yeni mezun olduktan sonra şirketimize başlayan çalışanlarımız için 2/3 haftalık eğitimler sunuyoruz. İyi bir danışman olabilmek için kişisel anlamda ise detaycı, sorgulayıcı, takipçi, planlı, yönetsel becerisi yüksek ve iletişimi kuvvetli olması sektör için çok önemli. Sektöre giriş öncesinde öğrencilerin bu alanlarda kendini geliştirmesi için kişisel eğitimlere katılması çok büyük faydalar sağlıyor” dedi.

 Fotokopi Çekmek Yok  

Bilişim alanında kariyerini geliştirmek isteyen kişilerin muhakkak okul döneminde iş hayatına atılmaları gerektiğini vurgulayan Özgür Dönmez “Bilişim sektörü stajyerleri işin içine girerek sektöre daha hızlı adapte olma imkanı buluyor. Öğrenciler arasında yaygın olan sadece ‘fotokopi mi çekerim?’ korkusu bilişim sektörü stajyerlerinde olmamalı. Aynı zamanda öğrencilerin okul ile beraber belirli firmaların sertifika programlarına katılması ve kendini yakın bulduğu teknik alanlarda geliştirmesi gerekiyor. Bir uzman olabilmek için kişisel anlamda ise detaycı, sorgulayıcı, takipçi, planlı/programlı, yönetsel becerisi yüksek ve iletişimi kuvvetli olması bizim için çok önemli. Sektöre giriş öncesinde bu alanlarda kendini geliştirmek için kişisel eğitimlere katılması kendisine çok büyük fayda sağlayacaktır” dedi.

 Sektör 61.6 Milyar TL’ye Ulaştı  

TÜBİSAD verilerine göre Türkiye bilgi ve iletişim sektörünün büyüklüğü 2013 yılında yüzde 12 büyüyerek 61.6 milyar TL’ye ulaştı. Aynı yıla ait toplam ihracat rakamı ise 1.3 milyar TL oldu.

Etiketler: » »
Share
2616 Kez Görüntülendi.