Son Dakika
BJK SuperApp’in Lansmanı Gerçekleşti
Turkcell Mobil Uygulamasını Yeniledi
Siber Saldırılarda Sisteme Sızan Kötü Amaçlı Yazılımların Kullanımı Yüzde 168 Arttı
Yandex Reklam Tercihleri Araştırması’nın Sonuçları Belli Oldu
Özel Sanal Gerçeklik Müzesi Müzeverse Kapılarını Ziyaretçilere Açtı
Gastromasa Gastronomi Konferansı İstanbul’da Gerçekleşti
Son günlerde popülerliği gitgide artan “Bulut Bilişim” (Cloud Computing) kavramı her alanda çok daha sık karşımıza çıkmaya başladı. Dünya bilişim devleri bu konuya ciddi yatırımlar yaparken, yakın gelecekte tüm bilişim çalışmalarının bulut üzerinde gerçekleşeceğini öngörüyorlar.
Peki nedir bu Bulut Bilişim? “Çalıştırdığımız yazılımların kendi bilgisayarımızın dışında, internet ortamında erişime açık olan, dünyanın farklı yerlerinde bulunan sunucular üzerinden çalıştırılması” olarak kısa ve öz bir tanımlama yapabiliriz. Diğer bir deyişle bakım ve idame derdinin olmadığı bir servistir. Bilgi işleme ve veri depolama birimlerinin farklı bir alanda olduğu, fakat ekranınız ve klavyeniz ile bağlantının internet üzerinden gerçekleştiği bir işlem olarak da düşünebilirsiniz. Bulut Bilişim genelde kurumlar için elverişli ve esnek bir çalışma ortamı sağlıyor olsa da artık gelinen noktada kişisel kullanıcılar da Bulut Bilişim nimetlerinden önemli ölçüde faydalanmaya başladılar. Özellikle KOBİ’ler kullandıkları kadar para ödedikleri servisler yüzünden Bulut Bilişim onların ilgisini daha da fazla çekiyor. Türkiye’de sağlıklı bir Bulut Bilişim pazarı oluşturmak için öncelikle KOBİ’leri bulut bilişim konusunda bilgilendirmek ve onlara ihtiyaçları doğrultusunda kapsamlı çözümler sunmak gerekiyor.
Sakın aklınıza yeni bir teknoloji gelmesin. Zaten yıllardır birçok Bulut Bilişim servisi hayatımızın içindeydi. Örnek vermek gerekirse Hotmail, Yahoo Mail, Google Mail, Ubuntu One, Dropbox, Apple MobileMe, Picasa, Flickr, Google Docs ilk akla gelenlerden uygulamalardan sadece birkaçı.
Bulut Bilişim’de en büyük avantaj düşük donanım maliyetiyle yüksek performans sağlanabilmesi. Ayrıca sınırsız bir depolama kapasitesi ile birlikte gelen arttırılmış veri güvenliği ve anlık güncelleme konusu da unutulmamalı.
Madolyonun öteki yüzünden bakarsak; Bulut Bilişim’de sağlıklı çalışabilmek için mutlaka düşük hızda olmayan sabit bir internet bağlantısı gerekiyor. Çünkü uygulamalar düşük internet hızlarında çok yavaş ve verimsiz çalışıyor. Oluşabilecek güvenlik açıkları ve henüz bir Bulut Bilişim hukuku olmaması en önemli eksiklikler olarak karşımıza çıkıyor.
Sonuç olarak Bulut Bilişim birçok soruyu beraberinde getiriyor. Mesela veriler hangi noktalarda saklanacak ve işlenecek? Üçüncü şahışların bu bilgilere erişimi nasıl düzenlenecek? Ve en önemlisi bilgilerin saklandığı yer ile ilgili nasıl bir hukuki düzenleme getirilecek?
Bu ayki yazımı Frida Kahlo’nun bir deyişi ile bitiriyorum. “Gez ve kimseye söyleme. Gerçek bir aşk hikayesi yaşa, kimseye söyleme. Mutlu ol kimseye söyleme; insanlar güzel şeyleri mahveder”.
Etiketler: Aykut Altındağ » Bulut BilişimİLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KÖŞE YAZILARI
01 Ekim 2024 Köşe Yazıları
01 Aralık 2023 Köşe Yazıları
01 Ağustos 2023 Köşe Yazıları
01 Ekim 2022 Köşe Yazıları