logo

Dijital Dönüşüm, BT Harcamalarında Şirketlere Yüzde 30 Kazanç Sağlıyor

mh_bain_company_serhan_nadir

Bain & Company Türkiye Yönetici Ortağı Serhan Nadir

Bain & Company dijital liderlerin operasyon ve teknolojiyi entegre etmek, şirkete çeviklik kazandıracak gelişim ilkelerini benimsemek ve dijital dönüşümü kendi kaynaklarıyla finanse edebilmek gibi üç ayırt edici özelliğini belirlemek amacıyla Kuzey Amerika ve Avrupa’da yerleşik 250’den fazla şirket üzerinde “Dijital liderlerin diğerlerinden farkı ne?” başlıklı bir araştırma gerçekleştirdi. Performans odaklı Dijital Liderler ile rakiplerinden daha yavaş hareket eden Dijital Tembeller’in konu edildiği araştırmada, bilişim teknolojilerini (BT) işlerine uyumlu bir biçimde adapte edebilen şirketlerin dijital tembellere oranla dijital dönüşüm için 5 kat daha fazla fon desteği sağlayabildikleri belirtiliyor. Uzun vadeli getirilere bakıldığında dijital dönüşümün şirketlere BT harcamalarında yüzde 20-30 oranında bir kazanç sağladığına dikkat çekilen araştırmada, şirketlerin henüz dijital bir dönüşüm için gereken nitelikli işgücüne sahip olmadıkları ifade ediliyor. Araştırmada ayrıca, mevcut teknik personelin üçte birden fazlasının dijital dönüşüme hazır olabilmek için mutlaka yeniden eğitilmesi gerektiği belirtiliyor.

Dijital dönüşümün özellikle büyük şirketler için tartışmasız bir gereklilik haline geldiğini söyleyen Bain & Company Türkiye Yönetici Ortağı Serhan Nadir “Eğer siz müşterilerinizin şeffaflık, kolaylık veya hizmetin kişiselleştirilmesi gibi beklentilerini karşılayamıyorsanız, emin olun ki başka bir şirket bunu hemen yapacak ve sizin bir adım önünüze geçecektir. Etkili bir vizyon oluşturmak, iş ortakları ile birlikte ortak bir yol haritası çizmek ve şirketi belirlenen bu hedeflere taşıyacak becerileri edinmek üzere teknolojilerini operasyona adapte etmek yeni nesil dijital liderleri diğerlerinden ayrıştıran temel özellikler” dedi.

Dijital dönüşüm için eğitim şart

Araştırmaya, en iyi şirketlerin bir kısmı dahil, incelenen şirketlerin yarısından fazlasının başarılı bir dijital dönüşüm için gereken nitelikli işgücüne sahip olmadığını ortaya koyuyor. Çoğu şirketin belirtilen 3 ayırt edici özelliğe sanki birbirinden bağımsızmış gibi yaklaşarak hata ettiklerine dikkat çekilen raporda, başarılı bir dijital dönüşümde BT’nin işe yaraması için bu üç özelliğin de dengede tutması gerektiği ifade ediliyor. Dijital dönüşümü yönetecek uzmanların mevcut işletmeleri modernize etmek üzere yeni teknolojilere, yeni nesil mimariye ve yöntemlere vakıf olmaları gerekiyor. Buna karşın rapor, sadece teknik becerinin kendi başına yeterli olmadığını da ortaya koyuyor. Dönüşümü gerçekleştiren organizasyon ile birlikte çözüm geliştirecek BT uzmanının, daha iyi bir işbirliği için teknoloji kadar şirketin operasyonel işleyişini de tanıyor olması gerekiyor. Bain & Company tarafından gerçekleştirilen çalışma, teknik personelin üçte birden fazlasının dijital dönüşüme hazır olabilmek için mutlaka yeniden eğitilmesi gerektiğini ortaya koyuyor.

Dijital Liderler dönüşüm için Dijital Tembellerden 5 kat fazla fon desteği alabiliyor

Rapora göre, performans odaklı Dijital Liderler kritik öneme sahip olmayan projeleri kolayca bertaraf ederken, rakiplerinden daha yavaş hareket eden Dijital Tembeller BT harcamalarındaki artışın nedenini ellerindeki çok sayıda projeye bağlıyor. Araştırmaya katılan dijital liderlerin yüzde 71’i yıllardır devam ettikleri inovasyon çalışmalarını iş ortakları ile birlikte ve ortaklaşa finanse ettiklerini söylerken, dijital tembellerin sadece yüzde 47’si bunu yaptıklarını belirtiyor. Raporda, operasyon ve BT uyumunu yakalayabilen şirketlerin dijital tembellere oranla 5 kat daha fazla fon desteği sağlayabildikleri belirtiliyor.

Dijital dönüşüm % 30 tasarruf sağlıyor

Uzun yıllara yayılan dijital dönüşüm projelerinin elde edilen tasarruf ve sağlanan verimlilik yoluyla kendi kendini finanse etmeleri bu projelere yatırımı mümkün kılarken, projeleri de cazip hale getiriyor. Öte yandan araştırma, şirketlerin sadece yüzde 20’sinin dijital dönüşüm projelerinde kendi finansmanlarını sağladıklarını ortaya koyuyor. Dijital dönüşüm projelerinde kısa vadede, BT gereksiz işleri ortadan kaldırırken, gerçekten önemli işlere odaklanılması sağlanıyor. Öte yandan bu projelerde esas kazanç, uzun vadede BT’nin nasıl çalışacağına dair bir düzenleme yapılmasından geçiyor. Uzun vadeli getirilere bakıldığında dijital dönüşüm şirketlere BT harcamalarından yüzde 20-30 oranından bir kazanç sağlıyor.

Etiketler: » »
Share
2281 Kez Görüntülendi.