logo

Edremit Körfezi’nde “İdanın Sessiz Çığlığı” Mottosuyla Resim Çalıştayı Gerçekleşti

Edremit Körfezi’nde bir ilk gerçekleşti. “İdanın Sessiz Çığlığı” mottosuyla düzenlenen Resim Çalıştayı bölgede heyecan yarattı.

Sadece Kazdağları’nda yetişen ve tükenmeye yüz tutmuş endemik bitkileri tanımak, Kazdağları’nın önemine dikkat çekmek amacıyla gerçekleşen Çalıştay, Alltınoluk Anfora Butik Otel Bahçesi ve Sanat setlerini kapsayan bölümde yapıldı.

Fotoğraf sanatçısı ve Kazdağları’nın kokartlı kılavuzu Haşmet Demirbilin’in uzun emeklerle çektiği endemik bitki örtüsü çiçek fotoğrafları sanatçılara ilham vermek üzere sergilendi.

Ayrıca Edremit Belediyesi’nin aracıyla Kazdağları Milli Parkı’na, Hasan Boğuldu’ya, dağ şakayıklarının ve diğer endemik bitkileri görmek üzere zirveye çıkıldı. Katılımcılar ilk kez gördükleri çiçeklerin fotoğrafını çektiler.

Çalıştay, daha önce hazırlanan ve günümüzde atıl durumda bulunan sanat setlerine de yeniden işlevsellik kazandıracak.

Emekli Gazeteci ve 20 yıldır Türkiye’nin her yerinde sanat organizasyonları, kişisel ve grup sergileri, çalıştaylar, festivaller düzenleyen Esma Bayraktar açılış konuşmasında “Ülkemizin yetiştirdiği en değerli hocaları, resim sanatının kıymetli isimlerini Körfez’de sanat ve doğaseverlerle buluşturmanın onurunu yaşıyorum. Kazdağları’nın maden şirketlerince ziyan edilmesi hepimizin kanayan yarası. Ülkemizin yetiştirdiği aralarında Köy Enstitülerinde okumuş hocaların da bulunduğu ayrıca Dekanlık, Rektörlük görevleri de yapmış yedi üniversite hocası “İdanın Sessiz Çığlığı” mottolu Çalıştay’da renkleriyle, fırçalarıyla ve yürekleriyle ses verdiler. Bu Çalıştay sanatın evrensel dili ve naif duruşuyla adeta doğaya bir saygı duruşudur. 01-04 2024 Haziran tarihleri arasında Altınoluk Köyü Anfora Butik Otel ve Şarap Evi’nin sponsorluğunda gerçekleşen etkinliğimize başta Edremit Belediyesi olmak üzere Edremit Ticaret Odası Başkanı Ahmet Çetin Halil Esen, Baçem, Kazdağı Müzesi, Gençlik Kırtasiye gibi önemli kuruluşların desteklediği Çalıştayımız ileride umarım Festivale dönüşür. Bu doğa zenginlik bakımından çok önemli bölgeye bir festival yakışır” dedi.

Yıllarca Balıkesir İli Kültür Müdürü olarak görev yapan Alpaslan Ayral, Kazdağları’nın bilinmeyen yönlerine vurgu yaptı.

Balıkesir Üniversitesi Öğretim Görevlisi Abdullah Soykan, dağın bitki örtüsü ve jeolojik yapısını anlatan konuşmasıyla dikkat çekti.

Resim sanatının duayenlerinden Alp Bartu “İda’nın talanına dikkat çeken önemli bir sanat etkinliğine bizleri davet edip sizlerle buluşturan Esma Bayraktar, önemli bir ilki başlattı. 28 yıldır yaz aylarını buradaki evimde yaşıyorum. İlk kez böyle bir Çalıştay gerçekleşti. Desteğinizle bunu yaşatalım” dedi.

Körfez ve civarında yaşayan sanatçıların ziyaretleriyle, sanat sohbetleriyle tam bir şölene dönüşen Çalıştay, yüreklere heyecan bırakarak sonlandı.

Aralarında Köy Enstitülerinde okumuş hocaların da bulunduğu Çalıştay’da İda’nın çığlığına renkleriyle ses oldular.

Küratörlüğünü Esma Bayraktar’ın yaptığı Çalıştaya Ali Düzgün, Alp Bartu, Bahattin Odabaşı, Hasan Çağlayan, Murat Külcüoğlu, Rüzgar Fidan ve Prof. Dr. Zuhal Arda katıldı.

Körfezde yeni bir oluşum olan Kardelen Kültür Sanat gönüllü grubu, Çalıştay’da sundukları destek ve perforsmanlarıyla etkinliğe güç kattılar.

Sanatçıların eserleri, eskiye sadık kalarak konuklarına konfor sağlayan Anfora Otel’in 1.kat salonunda daimi olarak sergilenecektir.

Körfezde turistik, sanatsal ve kültürel anlamda hareketlilik sağlayacak bu etkinlik aslında doğaya bir saygı duruşudur.

Share
375 Kez Görüntülendi.