Son Dakika
E-Tuğra Zaman Damgası “Bu benim eserim!” kavgasına son veriyor
Son yıllarda yönetmenler, senaristler, söz yazarları ve besteciler arasında “bu benim eserimdi çalmışsın”, “hayır benimdi asıl sen çalmışsın” kavgaları dana çok yaşanılır oldu. İnternetin yaygınlaşmasıyla birlikte hak ihlallerinin de arttığına dikkat çeken EBG Bilişim Teknolojileri ve Hizmetleri A.Ş. (E-Tuğra) Yönetim Kurulu Başkanı N. Hüseyin Kuran “Zaman damgası, elektronik veriler üzerindeki fikri mülkiyet haklarının ispatında delil niteliğindedir. Esere bu mührü erken basan davayı kazanır” dedi.
Bir bestenin yapıldığı, bir senfoninin ya da şarkının notalarının yazıldığı, bir filmin senaryosunun tamamlandığı, özgün bir tasarımın çizildiği, bir fotoğrafın çekildiği tarih ve saati kanıtlama ihtiyacı son yıllarda daha da önemli olmaya başladı. İnternet kullanıcılarının artması ve bilgiye ulaşmanın kolaylaşmasıyla birlikte intihal olayları da arttı.
Bir beste için iki müzisyenin aynı anda çıkıp “ben yaptım” demesi işleri karmaşık hale getirdi.
Son yıllarda hak ihlallerinin arttığına dikkati çeken N. Hüseyin Kuran “Zaman damgası, elektronik veriler üzerindeki fikri mülkiyet haklarının ispatında delil niteliğindedir. Esere bu mührü erken basan davayı kazanır. Bu da tarafsız bir kurumdan alınacak ve resmi geçerliği olan yazılı bir belge ile mümkündür” dedi. Bir eserin sahipliğini iddia eden tarafların o eserin sahibi olduğunu kanıtlamak zorunluluğuna değinen Kuran, sözlerini şöyle sürdürdü: “Zaman Damgası E-imza Kanunu’nun 3.maddesinde ‘Bir elektronik verinin, üretildiği, değiştirildiği, gönderildiği, alındığı ve / veya kaydedildiği zamanın tespit edilmesi amacıyla, elektronik sertifika hizmet sağlayıcısı tarafından elektronik imzayla doğrulanan kayıt,’ olarak tanımlanmaktadır. Zaman damgası elektronik ortamda doküman ve sözleşme gibi elektronik verilerin, belirli bir zamandan önce var olduğunu kanıtlamak için kullanılır” dedi.
Müzisyenden Senariste Herkes Kulanabilir
E-Tuğra Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Kuran, belli bir düşünsel faaliyette bulunan pek çok meslek erbabının zaman damgasını günün her saatinde eserine basabileceğini söyledi. Zaman Damgası’nın 2004 yılından beri kullanıldığının altını çizen Kuran, pek çok kişinin bu konudan haberi olmadığı için sorun yaşandığını vurguladı.
Bu meslek erbapları içinde, karikatüristler, mimarlar, grafikerler, moda tasarımcıları, film yapımcıları, senaristler, besteciler, söz yazarları, şairler, ressamlar, web sitesi sahipleri, bilim adamları, tiyatro oyunu yazarları, çevirmenler, fotoğrafçılar, blogerlar, programcılar, yazılımcılar, reklamcılar ve daha birçok fikir ve sanat eseri üretenler bulunuyor.
Zaman Damgası Nasıl Alınıyor?
Zaman damgasına e-tugra.com.tr linkinden online olarak veya şirket genel merkezine yazılı başvuru yaparak sahip olunabiliyor. Başvuru için, zaman damgası başvuru formu ve taahhütnamesinin asıllarını, nüfus cüzdanı fotokopisi, imza sirküsü fotokopisi, imza sirküsünde adınız geçmiyorsa yetki yazısı ve ödeme dekontunu E-Tuğra Genel Merkez adresine kargolamanız yeterli.
500 Sayfalık Bir Roman İçin Tek Damga
Zaman damgası kullanmanın “çalma” ya karşı önlem olmasının yanı sıra kullanıcı açısından pek çok avantajı bulunuyor. Günün her saatinde bir noter bulup eseri onaylatmak mümkün olmazken, internet ortamında satılan zaman damgası için böyle bir sınırlama yok. Yine sayfalar dolusu yazılmış bir senaryonun çalınmasının önüne geçmek için her sayfasının noterden tek tek onaylatılması gerekiyor. Bu da bir hayli noter masrafı anlamına geliyor. Oysa 1000 sayfa da olsa bir senaryo için sadece bir zaman damgası vurmak yeterli oluyor.
Etiketler: E-Tuğra » N. Hüseyin Kuran » Zaman damgasıBENZER HABERLER