logo

Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir Röportajı

rop_mustafa_demir

Bu haftaki konuğum İstanbul’un tarihi semti Fatih’in genç, dinamik ve başarılı Belediye Başkanı Sn. Mustafa Demir. Kendisiyle röportaj yapmak amacıyla Fatih Belediyesi’nin tarihi binasına konuk oldum. 1959 Diyarbakır doğumlu Sn. Demir emekli memur bir baba ve ev hanımı bir annenin 7 çocuğundan dördüncüsü. İlkokulu Diyarbakır Ergani’de okuduktan sonra ortaokul ve liseyi yatılı okumak üzere Kahramanmaraş’a gitmiş. Kendisini yaramaz bir çocuk olarak değerlendiren Sn. Demir buna karşın çok başarılı ve sürekli takdire geçen bir öğrenci olduğunu anlattı.

Okul yıllarında amatör spor kulüplerinde voleybol oynamış, ayrıca üniversitede okul takımında oynayabilecek kadar başarılı olmuş. İstanbul Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi’nden mezun olduktan sonra kendisi gibi diş hekimi olan eşi ile Fatih’de muayenehane açmış. Diş Hekimliğini sürdürürken siyasete ilk adımlarının tohumunu İstanbul Diş Hekimleri Dostluk ve Dayanışma Derneği’nin Kurucu Başkanlığını yaparak atmış. Dernek çalışmaları vesilesiyle siyasilerle tanışmış ve AK Parti Yönetim Kurulu Üyesi olmuş. Bunu Ak Parti İl Başkan Yardımcılığı takip etmiş.

Fatih Belediyesi’nde yaptığı başarılı çalışmalar son derece takdir edilecek düzeyde. Türkiye Kalite Derneği’nin (Kal-Der) ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) tarafından desteklenen ve Türkiye genelinde gerçekleştirilen Türkiye Müşteri Memnuniyeti Endeksi 2006 araştırmasında Fatih Belediyesi’nin vatandaşın en çok memnun olduğu belediye olduğu ortaya çıkmış. Sn. Mustafa Demir’in vizyoner bir başkan olmasının bu başarıda büyük payı olduğunu düşünüyorum.

Fatih Belediyesi 2005 yılında ciddi anlamda teknolojik atağa kalkmış ve yoğun bir otomasyon süreci geçirmiş. Kısa sürede öylesine ilerlemiş ki mobil imzayı dünyada ilk, elektronik imzayı da dünyada ikinci olarak kullanan belediye olmuş. Bunu nasıl başardınız diye sorduğumda “Bilgi işlem ekibimin ve danışmanlarımın bu başarıda büyük payı var” dedi.

Sayın Demir’in en büyük hayali en az 20 sene içinde tarihi dokuyu koruyarak insanların gereksinimlerini karşılayacakları sürekli yaşanabilir bir Fatih oluşturmak. Bütün bunları yaparken de halka karşı samimi olmayı, gönülden çalışmayı, iyi bir ekibe sahip olmayı ve çalışmalar sırasında sürekli halkla iç içe olmayı kendisine görev edinmiş.

Evli ve 2 çocuk sahibi olan tarihi Fatih ilçesinin sevilen belediye başkanı iş yoğunluğundan ancak yüzmeyle ilgilenebiliyor. Sanata ve spora bir hayli ilgili olan Sn. Mustafa Demir’i yakından izlemenizi öneririm. Yakında çok yeni projelere ve büyük başarılara imza atacağını düşünüyorum. Yoğun iş programı arasında röportajımız için bize ayırdığı zaman, samimi ve hoş sohbeti için kendisine teşekkür ediyorum.

Aykut ALTINDAĞ
Genel Yayın Yönetmeni

A.A. : Kısaca aileniz ve çocukluk döneminiz hakkında bilgi verir misiniz?
M.D. : Babaannem Erzurumlu. Sarıkamış harbinden sonra muhacir olmuşlar, Elazığ’a göçmüşler. Dedem Elazığ’lı. Daha sonra zaman içerisinde Diyarbakır’a geçmişler. Ben de 1959’da Diyarbakır’da doğdum. İlkokulu Diyarbakır Ergani’de, orta ve liseyi Kahramanmaraş’ta yatılı olarak okudum. 1979 – 1983 yılları arasında İstanbul Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi’nde okudum. 7 kardeşin dördüncüsüyüm. 5 erkek 2 kız kardeşiz. Babam emekli memur, annem ev hanımı. Çocukken çok hareketli, çok sosyal, rahat durmayan biriydim. Yaramazdım ama derslerim çok iyiydi. Disiplinliydim, her zaman takdirle geçtim. Lise 2’de sınıf birincisiydim. Okulun en kısa boylusuydum. Her kesimle iyi anlaşan, ayak uydurabilen biri oldum. Üniversite tercihlerimin başında Tıp Fakültesi ve Siyasal Bilimler vardı ama Diş Hekimliğini kazandım. Orta, lise ve üniversite hayatımda amatör spor kulüplerinde voleybol oynadım. 1 yıl Ankara SSK genç takımında, daha sonra Pertevniyal Spor Kulübü’nde, ayrıca üniversitede okul takımındaydım. Üniversiteden sonra yine benim gibi diş hekimi olan eşim ile birlikte Fatih’te muayenehane açarak çalışma hayatıma başladım. 2 çocuğum var.

A.A. : Siyasete atılmaya nasıl ve ne zaman karar verdiniz ?
M.D. : Çalışırken İstanbul Diş Hekimleri Dostluk ve Dayanışma Derneği Kurucu Başkanlığı yaptım. Dernek vasıtasıyla siyasilerle görüşüyor, etkinliklere konusunda uzman olan kişileri çağırıyorduk. O arada siyasilerle tanışmamız olmuştur. Zaten dernekçiliğin daha büyük sivil toplum kuruluşu olan partidir. Bu yüzden diş hekimliğim sırasında siyasi yaşamım 2002 yılında Ak Parti Yönetim Kurulu Üyesi, 2003 yılında Ak Parti İl Başkan Yardımcısı ve Halkla İlişkiler Başkanı olarak başladı. 28 Mart 2004 tarihinde yapılan yerel seçimlerde Fatih Belediye Başkanı olarak göreve başladım.

A.A. : Türkiye Kalite Derneği’nin (Kal-Der) Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) tarafından desteklenen ve Türkiye genelinde gerçekleştirilen Türkiye Müşteri Memnuniyeti Endeksi 2006 araştırmasında Fatih Belediyesi’nin vatandaşın en çok memnun olduğu, belediye seçilme başarısı gösterdiniz. Sizce bu başarıyı Fatih’e getiren en önemli kriterler nelerdir?
M.D. : Samimi olmak, gönülden çalışmak, iyi bir ekibe sahip olmak, projeyi üretirken de uygularken de sürekli halkla iç içe olmak, Halkın düşüncelerini almak, onları gerçekten önemsemek. Bunları yapınca başarı zaten geliyor.

A.A. : Belediyeniz teknoloji atağına ilk olarak ne zaman başladı?
M.D. : Teknoloji atağına 2005 yılında başladık. Tamamen bitirilmiş bir Kent Bilgi Sistemi’nin olması gerekiyordu. Çalışmaların sonucunda şimdi artık bu Kent Bilgi Sistemi programı yaklaşık 100.000 satırdan oluşuyor. Oldukça geniş ve muhtemel talepleri de karşılayabilecek, kodları kendi elimizde olan gelişime açık, bizim kontrolümüzde olan bir program haline geldi. Danışmanlarla birlikte 13 kişilik güçlü bir bilgi işlem ekibimiz var.

A.A. : Kent Bilgi Sistemi hakkında bilgi verir misiniz?
M.D. : Kent Bilgi Sistemi ile kendi işleyişimizi kolaylaştırdık. İşler daha hızlı akmaya başladı. Kent Bilgi Sistemi’nin iki önemli ayağı var. 1) Yönetim Bilgi Sistemi. Bizim kendi kurum içi çalışmalarımızı, yazışmalarımızı yaptığımız alan 2) Coğrafi Bilgi Sistemi. Fatih sınırları içerisindeki tüm yapıların tüm envanterlerinin dijital ortamda kaydedilmesi. Önce onun altlığı oluşturuluyor. Ondan sonra tüm bu envanterler de içinde yaşayanlarla birlikte oraya kaydediliyor. Şu anda kendi içimizde Kent Bilgi Sistemi’ni kullanıyoruz. Siz bana bir parsel söylediğinizde ben kendi web sayfamdan parseli buluyorum. Parselin imar durumunu size hemen söyleyebiliyorum. Parselin üzerindeki şu andaki yapı nedir onu size fotoğrafıyla bildirebiliyorum. Depreme ne kadar dayanıklı, oradan aldığı puan durumu nedir bilgileri de daha sonra eklenecek.

A.A. : Biraz da Mobil imzadan bahsedelim. Mobil imzayı dünyada ve Türkiye’de ilk kullanan belediyesiniz. Bu öncü hizmetin hikayesini sizden dinleyebilir miyiz?
M.D. : Mobil imzayı dünyada ilk biz kullandık. Elektronik imzada dünyada ikinciyiz. Bununla ilgili çok ciddi bir çalışma var. Alman Lisesi’nden, Boğaziçi Üniversitesi’nden mezun olmuş Amerika’da konusunda eğitim almış çok kaliteli işi bilen danışmanlarım var. Bu projeyi yürüten başkan yardımcım bu konuda çok meraklı ve bilgili. Sonuçta ekip olarak teknolojinin birebir içindeyiz.

A.A. : Belediyenizde hangi hizmetlerde Mobil İmza kullanılıyor?
M.D. : Belediyemizde bilgi edinme, teklif verme, bina beyanı, evlenme, imar durumu, işyeri ruhsatı gibi hizmetlerde Mobil İmza kullanılıyor. Tabii ki bunlara zaman içerisinde yenileri eklenecek.

A.A. : Planladığınız yeni teknoloji yatırımları var mı? Neler?
M.D. : İstanbul’un değişik bölgelerinde Emniyet Müdürlüğü tarafından kontrol edilen mobese kameraları var. Bir ihale gerçekleştirdik. 35 kamera yaptırıyoruz. Bu kameraların çalışma sistemi şöyle: Biz bu görüntülerin klasik yöntemle iletilmesi yerine WiMax kullanarak gönderilmesini sağlayan kameralar yapıyoruz. Belirli oranda ve önemli yerlere Wimax sitemi kuruyoruz. Bunun alt yapısını oluşturduk. WiMax’in şu anda lisansı bile yok, deneme amaçlı kullanılıyor. Fatih Belediyesi deneme amaçlı yapacak ilk belediye olacak ve bu çalışma 3 ay içerisinde tamamlanacak. Bunun dışında Cerrahpaşa ve Çapa Tıp Fakültesi’ne şu anda kablosuz internet hizmeti veriyoruz. Oralar çok büyük alanlar. Oralara günde ortalama 100.000 insan gidiyor. Orada hastalara, hasta yakınlarına, üniversite öğrencilerine, hocalara hizmet veriyoruz. Vatandaşın kullanabilmesi için bir çalışma ise şu anda gündemde yok.

A.A. : Sizce başarılı bir kamu yöneticisinde hangi özellikler bulunmalı?
M.D. : Sorumluluk bilinci olması, işini severek yapması, bulunduğu makamı anlayabilmesi ve kavrayabilmesi, millete hizmet etme bilincinin yerleşmiş olması, bu makamların gelip geçici olduğunu bilmesi gerekiyor. Bu geçici makamları işgal ederken kalıcı eserler bırakabilmek çok önemli. 

A.A. : Özel ilgi alanlarınız var mı? Mesela spor yapabiliyor musunuz?
M.D. : Şu anda spor olarak ancak yüzüyorum. Sanat konusunda danışmanlarım yol gösterirlerse onlara katılmaya çalışıyorum. Tarihle iç içe yaşıyoruz. Fatih’te Belediye Başkanıysanız tarihi eserlerin gelişimi ve restorasyonu ile ilgilenmeniz gerekir.

A.A. : Son olarak yakın gelecekte nasıl bir Fatih hayal ediyorsunuz?
M.D. : Tarihi dokuyu koruyarak insanların kendi gelişimlerine karşı gereksinimlerini karşılayacak sürekli yaşanabilir bir Fatih oluşturmak istiyorum. Benim düşündüklerimin gerçekleşmesi en az 20 yılı bulur.

Etiketler: » »
Share
31711 Kez Görüntülendi.