Son Dakika
Tur Assist, İMECE Destek’i Satın Aldı
WhatsApp Hesabınızı Saldırılara Karşı Nasıl Korursunuz?
Türk Telekom, 1200’e Yakın Kütüphanenin Dijital Dönüşümünü Tamamladı
Easy2Patch, İlk Yatırımını Aldı!
Vertiv’den Veri Merkezlerine Yeni Nesil Yönetim: Unify Platformu Tanıtıldı
UiPath, Test Cloud Platformu’nu Tanıttı
Blizzard firması aslında bize çok tanıdık bir firma; Starcraft ve Diablo serilerinin yazılımcı firması. Bir de hatırlayanlar için, The Lost Vikings’in… Bugünlerde Blizzard’ın İran’da başı dertte; çünkü World of Warcraft oyunu bu ülkede yasaklandı! İşin arka planında İran-Amerika soğuk savaşı akla gelse de İran’ın bu hamlesi oldukça stratejik bir uygulama olarak göze çarpıyor. İran’ın aldığı bu kararın iki farklı yansıması olacak: İlk olarak Amerika kökenli başka firmalara da ambargo koyabileceğinin sinyalini veriyor. İkincisi de oyun sektöründe yasaklanmayı bekleyen diğer oyunlar için bir kapı açıyor.
Blizzard için bu anlattıklarımız aslında tüm oyun yazılımcılarını kapsıyor. Oyunlardaki şiddet unsurlarının kontrol edilmesi çok güç; küçük yaştaki oyunseverler istedikleri birçok oyunun korsan kopyasına veya internet üzerinden paylaşılan sürümlerine ulaşabiliyor. Ailelerin denetim çabası da yetersiz kalıyor çünkü teknolojinin hayatımıza daha fazla entegre olmasıyla birlikte mobil cihazlar, özellikle de tablet bilgisayar ve cep telefonları üzerindeki oyunlar tamamen denetim dışı birer unsur haline gelebiliyor. Hatta oyunlar içerisindeki aylık abonelik ücretleri ile ebeveynler için tam bir kabus başlıyor çünkü futbol bahislerinden sahte alışverişlere kadar her şey oyunların içerisinde entegre olmuş durumda. Diyelim ki bir oyun aldınız; ilk ay deneme sürümü bittiğinde kredi kartı veya banka hesabınızdan para çekilmesi için bir menü devreye girebiliyor.
Merkezi California’da bulunan yazılım şirketi Blizzard her ülkeye farklı bir çevrimiçi oyun ücreti sunuyor; örneğin Avrupa ve Amerika’da üyelikler aylık olarak alınırken Asya’da ve özellikle Çin’de oyuncular saat başına ücret ödüyorlar. Bunun temelinde yatan sebep her ülkede farklı olan ekonomik yapıların bulunması. Örneğin aylık 15 dolar ücret Avrupa için çok ideal iken, insanların günde 1 dolar kazandığı Çin’de yarım maaşa denk geliyor.
Bilgisayar oyunlarını tek başına oynanan oyunlar ile aile ve arkadaşlarla birlikte oynanan oyunlar olarak iki kısma ayırabiliriz. Örneğin Nintendo Wii ile amaçlanan, aile bireylerinin ve arkadaşların ev içerisinde eğlenceli zaman geçirmesini sağlamak. Belki de dünyanın en çok satan oyun konsolu olmasının nedeni de budur. Diğer tarafta ise oyun konsollarında tek başına oynanan oyunlar geliyor. Her ne kadar çevrimiçi versiyonları ile uzaktan arkadaşlarımız ile oynasak da odada tek başına monitöre veya televizyona baktığımız gerçeği değişmiyor. Çevrimiçi arkadaşlarımızın sayısı ne kadar fazla olsa da onların gerçekte var olup olmadığına bile tam olarak emin olamıyoruz. Oyunlar bizi sosyalleştiriyor diye düşünürken aslında kendi dünyamızda asosyal bir oyun karakterine dönüyoruz. Asıl oyun alanının burası olduğunu unutup gidiyoruz…
İran’daki bu yasak aslında yaklaşan fırtınanın bir habercisi gibi; iki ülke arasında giderek artan gerilim çok yakında sıcak savaş noktasına ulaşabilir. World of Warcraft oyununa getirilen yasak Amerika tarafından uygulanacak bir çok yaptırımı tetikleyebilir. İran’ın bir Amerikan firması olarak hedef aldığı Blizzard’ın kelime anlamı zaten bu sıcak savaşın ne zaman ve nasıl olabileceği ile ilgili herşeyi açıklamaya yetiyor: kar fırtınası…
Yrd. Doç. Dr. Erkut Altındağ
İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi
Beykent Üniversitesi
İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KÖŞE YAZILARI
01 Ekim 2024 Köşe Yazıları
01 Aralık 2023 Köşe Yazıları
01 Ağustos 2023 Köşe Yazıları
01 Ekim 2022 Köşe Yazıları