Son Dakika
Tepe Savunma ve Güvenlik, “Güvenli bir geleceği, dün olduğu gibi yarın da yine birlikte nasıl inşa edebiliriz” sorusunun yanıtlarını “Güveni Paylaşanlar” isimli konferansında uluslararası isimlerle cevapladı. Hilton İstanbul Bosphorus’ta gerçekleşen konferansta, Eski NATO komutanı ve İngiliz Genel Kurmay Başkanı Sir Richard Shirreff, kendi geliştirdiği güneş enerjisi ile çalışan uçağıyla 24 saat kesintisiz uçarak dünyada ses getiren İsviçreli kâşif, pilot Andre Borschberg ve Londra 2012 Olimpiyatları’nın güvenliğini sağlayan John Donlon konuşmaları ile güvenlik sektörüne yön verdi.
“Güveni Paylaşanlar” konferansın açılışında konuşma yapan Tepe Savunma ve Güvenlik Genel Müdürü Bora Doğualp, 25 yıl önce, vizyoner bir bakış açısıyla yola çıkarak Tepe Savunma ve Güvenlik şirketini kurduklarını ve Türkiye’de Güvenlik Sektörü’nün kurumsal yapıya sahip ilk yüzde yüz Türk sermayeli oyuncusu olduklarını söyledi. İş ortakları ile güven yolculuklarına hep birlikte devam edeceklerini belirten Doğualp “Başlangıçtan bugüne iş ortaklarımızla geçirdiğimiz 25 yıla baktığımızda Tepe Savunma olarak bu zamanı çok iyi değerlendirdiğimizi düşünüyorum. Çünkü bizim için zaman övünç, sizler için güven teşkil ediyor. Bizim sermayemiz insan ve insana bağlı iş gücü. Bu sebepledir ki odağımızda çalışanlarımız ve diğer tüm iş paydaşlarımız var” dedi.
Bora Doğualp, önümüzdeki dönemlerde sürdürülebilir bir gelecek sağlamak için iş birliklerine devam edeceklerini konuşmasında vurguladı. “Tepe Savunma ve Güvenlik”in Türkiye Ekonomi’sindeki Yeri – Ekonomik Etki Analizi Raporu’nda yer alan bazı verileri açıklayan Doğualp “Tepe Savunma ve Güvenlik’in Türkiye Ekonomisindeki Yeri-Ekonomik Etki Analizi başlıklı bu rapor, ilk defa odağına bir özel güvenlik hizmet firmasının Türk ekonomisine etkisini aktarması bakımından önem taşıyor. 2017 yılında alışveriş merkezlerinde gerçekleştirilmiş ticaret rakamı 110 milyar TL iken, Tepe Savunma hizmeti alan AVM’lerin toplam cirosu yaklaşık 32 milyar TL. Bankacılığa baktığımızda, Tepe Savunma hizmeti alan bankaların toplam aktif büyüklüğü 1,2 trilyon TL. Diğer yandan Tepe Savunma hizmeti alan özel sektör işletmelerinin 2017 toplam cirosu ise yaklaşık 321 milyar TL’dir. Özel güvenlik sektörü 305 bine yaklaşan çalışanı ve bin 450 firma ile 13 milyar TL ciroya ulaştı. Tepe Savunma, 2017 yılında 522 bin kişiye doğrudan, 776 milyon kişiye dolaylı güvenlik hizmeti sağladı. Araştırma sonuçlarına göre, toplam istihdama Tepe Savunma’nın katkısı 17 bin 500 olarak ölçülmüştür. 493 milyon TL’lik üretim değeri ile 440 milyon TL’lik katma değer yaratarak, idari ve hizmet sektörü Türkiye ortalaması olan 32 değerinin üzerinde katkı sağlıyoruz. Tepe Savunma, ekonomiye yaklaşık 1 milyar liraya yakın katkı sağlamaktadır” dedi.
“Empati ve sürdürülebilirlik bizim başarı hedeflerimizdir” diyerek sözlerine devam eden Doğualp “Artık teknolojinin yarattığı toplumsal dönüşümün risk ve fırsatlarını iyi okuyanların güçlendiği, ilerlediği, bunu yapamayıp hayallerini imkânsızlık gözlüğünün dışına çıkaramayanların var olamayacağı, risklere karşı korunmasız kalacağı bir dünyadayız. Dijitalleşen dünyada var olabilmek, iş süreçlerindeki değişime ayak uydurabilmeyi, yönlendirebilmeyi ve hatta öncülük edebilmeyi gerekli kılıyor. Eğer siz teknolojiyi takip etmezseniz, bu teknolojileri geliştirebilmek için gayret göstermezseniz, mevcut finansal ve teknolojik konjonktürün dışında kalabilirsiniz. Bu da demektir ki finansal kayıplar söz konusu olabilir, uzun vadede ise daha da önemlisi, mevcut ürün ve hizmetiniz artık talep görmez olacaktır” dedi.
İnovasyon konusundaki çalışmalarına hız kesmeden devam edeceklerini bildiren Doğualp “Dünyanın bu kadar değiştiği, endüstriyel ve kültürel olarak yaşanan dönüşümün hayatın her katmanında hissedildiği dünyamızda değişmeyen en önemli olgulardan biri güvende olma duygusu. Peki, güven duygusu bu kadara hayati iken bizler güvenliğimiz kaybetmemek için neler yapabiliriz? Kendimizi ve kurumlarımızı olası risklere karşı ne kadar koruyabiliriz? Yeni dünyanın yarattığı gelişim ve değişim, güven duygusunu yok edebilecek, bu duyguya zarar verebilecek riskleri de bu duyguyu korumak ve sürdürebilmek için yapılması gerekenleri de radikal bir şekilde dönüştürüyor” dedi.
Konuşmasında Toplum 5.0’a da değinen Doğualp “Toplum 5.0’ın amacı teknolojinin toplum tarafından bir tehdit olarak düşünülmesi yerine bir yardımcı olarak algılanması ve teknolojik gelişmelerin topluma entegre edilmesini sağlayabilmektir. Toplum 5.0 aslında tüm toplum paydaşlarını ilgilendiren bir konudur ve biz Tepe Savunma ve Güvenlik olarak bu konuda üstümüze düşeni yapabilmek için çalışmalara başladık. Bir yandan teknolojideki gelişmeleri hayata geçirirken, “insan” faktörüne dönük yatırımlarımız devam ediyor. Kendimizi ve mevcut sistemlerimizi, teknolojik yenilikler ile güçlendirirken mevcut insan kaynağımızı da güçlendiriyoruz” dedi.
Konferansın ilk konuşmacısı Eski NATO Komutanı ve İngiliz Genelkurmay Başkanı Sir Richard Shirreff, Türkiye’ye büyük saygı ve takdir duyduğunu ifade ederek “Türkiye, NATO ittifakı içinde ABD’den sonra en büyük orduya sahip olmakla kalmayıp NATO’nun en sadık ve en azimli müttefiklerinden biri olmuştur. Konferansı Türkiye için çok önemli buluyorum. Konferans, sadece Tepe Savunma ve Güvenlik’in 25 yıldaki başarılarını, Türkiye ekonomisine katkılarını tekrar etmekle kalmayacak, aynı zamanda faklı ülkelerden gelen delegasyonla değerli bir platform oluştu” dedi.
Konferansın ikinci uluslararası konuşmacı ise oldukça renkli kişiliği ile dikkat çeken ve kendi geliştirdiği güneş enerjisi ile çalışan uçağıyla gece ve gündüz hiç yakıt almadan Japonya ve Hawaii arasında seyahat eden Solar Impulse Eş Kurucu ve Ortağı Andre Borcshberg oldu. Borcshberg, konferansta “Sürdürülebilirlik” konusunda “Nasıl daha sürdürülebilir bir dünya oluşturabiliriz” sorusunun yanıtını konferans dinleyicileri ile paylaştı.
Güvenlik kavramının, psikolojik yönü, topluma açık ortamlardaki güvenlik konusu ve fiziksel güvenliği de tehdit altına alan siber güvenlik konusu konferansın diğer önemli konu başlıkları arasındaki yerini aldı. Londra 2012 Olimpiyatları’nın terörle mücadele stratejilerini belirleyen John Donlon, toplumun daha yoğun iletişimde olduğu açık mekanlarda “güvenliğin sağlanması” konusunda risk-çözüm süreçlerini aktardı.
Güvenlik kavramının psikolojik yönleri hakkında konuşma yapan Doktor Kerem Dündar, aslında her birimizin içinde var olan o mevcut, çok tanıdığımız güven duygusu üzerine bir konuşma gerçekleştirdi. Konferansın son bölümünde ise Aslı Şafak’ın moderatörlüğünde Ufuk Tarhan, Alphan Manas ve Timur Sırt “İnovasyon ve güvenlik” konusunun geleceğini katılımcılarla paylaştılar.
Etiketler: Andre Borcshberg » Bora Doğualp » Doktor Kerem Dündar » Güveni Paylaşanlar konferansı » John Donlon » Sir Richard Shirreff » Tepe Savunma ve GüvenlikBENZER HABERLER