logo

Her 5 Liranın 1 Lirası Visa Kartları İle Ödeniyor

mh_visa_europe

Visa Europe Türkiye Ülke Müdürü Merve Tezel ve Visa Europe CEO’su Nicolas Huss

1984 yılında Visa ile tanışan Türkiye’de bugün gerçekleştirilen her 5 liralık harcamanın 1 lirası Visa logolu kartlarla yapılıyor. 30 yıldan bu yana tüketim harcamalarında nakdin payı önemli ölçüde geriledi ve yüzde 62’ye indi. Gelecekte ise dijital ödemelerin gelişmesiyle nakdin daha da gerileyeceği öngörülüyor.

Visa Europe Türkiye’nin 2014 yılı sonuçlarını açıkladığı basın toplantısında konuşan Visa Europe CEO’su Nicolas Huss, 2014 yılında Avrupa genelinde Visa kartları ile yapılan işlemlerin toplamının 2 trilyon Euro’yu aştığını, alışveriş harcamalarının ise bir önceki yıla göre yüzde 9,4 artarak 1,5 trilyon Euro’ya ulaştığını söyledi. Huss, Avrupa genelinde gerçekleştirilen işlem sayısının ise 37 milyar adede yükseldiği bilgisini verdi.

Türkiye’de 30’uncu yılını kutlayan Visa Europe’un gerçek bir başarı hikayesi ile öne çıktığını belirten Huss, Türkiye’nin 37 ülkenin yer aldığı Visa Europe içerisinde toplam kullanımda dördüncü büyük pazar durumunda olduğunu ifade etti. Türkiye’nin yenilikçi bir pazar olduğuna dikkat çeken Huss “Visa Türkiye, üye bankalarıyla birlikte hayata geçirdiği Avrupa çapındaki ilklerle, Türkiye’de ödemeler sektörüne liderlik ediyor. Yüksek büyüme potansiyelini de göz önünde bulundurduğumuzda Türkiye’yi son derece önem verdiğimiz bir pazar olarak görüyoruz” dedi.

Visa Europe Türkiye Ülke Müdürü Merve Tezel, 2014 yılının, bir yandan yeni teknolojilerin diğer yandan devreye giren düzenlemelerin etkisiyle değişimin hissedildiği bir yıl olduğunu belirterek “Bu yıl sağlıklı ve dengeli bir büyüme gerçekleştirdik. Eylül 2014’le biten mali yılımız itibariyle Türkiye’de Visa kartlarıyla yapılan alışveriş hacmi yüzde 12 artışla 222 milyar liraya yükseldi. Alışveriş işlem adedi ise 3 milyar olarak gerçekleşti. Yani ülkemizde 2014’te 365 gün, 24 saat süresince her dakika Visa logolu kartlarla 5 bin 700 işlem gerçekleştirildi” dedi. Visa Türkiye, 2014 yılında kart adetlerinde yüzde 53’e, toplam kullanımda ise yüzde 51’e ulaşan pazar payı ile liderliğini sürdürdü. Türkiye’de tüketicilerin cebinde Visa logolu 87 milyon kart bulunuyor.

İmprinter cihazlarından mobil ödemeye…

Visa olarak dünyanın herhangi bir yerinde birbirini hiç tanımayan, hiç görmeyen, aynı dili, aynı para birimini, aynı saat dilimini dahi paylaşmayan insanların güvenle alışveriş ve ticaret yapmasına olanak sağladıklarına dikkat çeken Merve Tezel “Ödeme sistemlerine 30 yıl önce imprinter’larla başladık. Günümüzde ise ödemeler tamamen elektronik olarak birçok ortamdan kolayca yapılabiliyor. İmprinter cihazlarının kullanıldığı günlerden temassız ve mobil ödemelerin hayata geçtiği günlere ulaştık. Bu yıllar zarfında birçok ilki Türk bankalarıyla birlikte ülkemizde hayata geçirdik. Avrupa’ya örnek olduk” dedi. Tezel, kart penetrasyonunun da çok hızlı bir ivme ile arttığını hatırlatarak “1994 yılında her 13 kişiden 1’inde Visa logolu kart varken, 2000 yılında Türkiye’de her 3 kişiden 1’inde Visa logolu kart bulunuyordu. Bugün geldiğimiz noktada ise kişi başına 1,6 Visa logolu kart düşüyor. Tüm bu gelişmelerin ardından Türkiye, Visa Europe içerisinde toplam kullanım ve alışveriş hacminde dördüncü büyük pazar konumuna geldi” dedi.

Ödemelerin geleceği dijitalde

Merve Tezel, ödemelerin geleceğinin dijital olacağını belirterek “Temassız ödeme altyapısı, çok yakın dönemde bulut tabanlı NFC (yakın alan iletişimi) ve mobil cihaz üreticileri ile hayata geçirilen çözümlerle birlikte, mobil temassız ödemelere ivme kazandıracak. Herkesin mobil cihazını bir ödeme aracı olarak güvenle kullanabilmesi için gerekli altyapıyı hazırladık” dedi.

Büyüme dengeli bir şekilde sürüyor

Türkiye’de kartlı ödeme sistemlerinde büyümenin dengeli bir şekilde sürdüğünü belirten Merve Tezel “Ödeme ürünlerinin çeşitlendiğini iki yıldır gözlemliyoruz. 2014 yılında Visa harcamalarının yüzde 76’sını oluşturan bireysel kredi kartlarının alışveriş hacmi yüzde 5 büyüdü. Harcamaların yüzde 6’sını oluşturan bireysel banka kartlarının alışveriş hacmi ise yüzde 27 büyüdü. Harcamaların yüzde 18’ini oluşturan ticari kartlarla alışveriş hacmi de yüzde 47 arttı. Kart pazarında büyüme, artan oranda banka kartları ve ticari kartlardan geliyor. Taksit sınırlamasının etkisi ile tüketicilerin kredi kartı borçluluğunun azaldığını görüyoruz. Toplam kredi kartı alacak bakiyesi Ocak 2014’ten Kasım 2014’e kadar geçen sürede yüzde 12 geriledi” dedi. Tezel, Türk tüketicisinin bir yandan kredi kartı borcunu azaltırken, diğer yandan da kredi kartlarını ödeme aracı olarak kullanmaya devam ettiğini belirtti.

Nakitsiz topluma doğru

Sektörde geçtiğimiz yıla benzer oranda büyüme beklediklerini söyleyen Merve Tezel “Banka kartları alışveriş hacminin yüzde 25, ticari kartlar alışveriş hacminin ise yüzde 35 oranında büyüyeceğini öngörüyoruz. Temassız kabulünün artması ve mobil ödemelerin yaygınlaşması da önceliklerimiz arasında yer alıyor. Bizim hedefimiz kartlarla yapılan harcamaların pastasını büyütmek ve nakitten pay alarak kayıtlı ekonomiye katkı sağlamak” dedi. Tezel, mevcut trendlerin nakitsiz toplum olma yolundaki öngörülerle tutarlı olduğunu belirtti.

www.visaeurope.com

Etiketler: » » » »
Share
2799 Kez Görüntülendi.