Son Dakika
BJK SuperApp’in Lansmanı Gerçekleşti
Turkcell Mobil Uygulamasını Yeniledi
Siber Saldırılarda Sisteme Sızan Kötü Amaçlı Yazılımların Kullanımı Yüzde 168 Arttı
Yandex Reklam Tercihleri Araştırması’nın Sonuçları Belli Oldu
Özel Sanal Gerçeklik Müzesi Müzeverse Kapılarını Ziyaretçilere Açtı
Gastromasa Gastronomi Konferansı İstanbul’da Gerçekleşti
Hoax kelimesini ilk kez duyuyor olabilirsiniz. Fakat ‘Hoax Mail’ internet kullanıcılarının çok iyi bildiği hatta hergün farkında bile olmadan maruz kaldıkları bir konu. Hoax sözcüğü Türkçe’de şaka, hile ve oyun anlamlarına geliyor. Daha açık bir ifadeyle yalan haber içeren e-postalar olarak tanımlayabiliriz. Günün birinde tanıdığınız veya hiç tanımadığınız birisinden bir e-posta alırsınız. Mesaj hangi konuda yazılmış olursa olsun çok faydalı bulmanız için kurgulanmıştır ve bu e-postayı adres listenizdeki tüm tanıdıklarınıza göndermeniz istenmektedir. Siz de eğer bu mesajı tüm arkadaşlarınıza gönderirseniz farkında bile olmadan birilerinin planlarına alet olmuş, dostlarınızla gerçek olmayan bir bilgiyi paylaşmış olabileceğiniz gibi kendinizi de bir anda mahkeme kapısında bulabilirsiniz.
Hoax mail’ler genelde İngilizce olarak doğarlar, birileri bu mesajı tercüme eder ve çevresindeki insanlara yayar. Bu şekilde ulaşan e-postalar hem herkesin zamanını çalar hem de gereksiz yere sistem kaynaklarını israf ederler. Hoax Mail’ler kurbanların konu hakkındaki bilgisizliğinden faydalanarak büyük bir hızla yayılırlar. Çünkü insanlar genel olarak aldıkları e-posta mesajının doğruluğunu test etmeden ve mesaj içinde istendiği gibi mesajı adres defterlerindeki tüm adreslere gönderirler. Hoax Mail’ler böylece bir anda on binlerce kişiye ulaşıp çok kısa sürede popüler olabilirler. Aşağıda bu mesajların en meşhur olanlarının örnekleri var.
– Asılsız Hikayeler. Genelde “Tanıdıklarınıza mutlaka gönderin” derler. “Falancanın başına bir iş gelmiş” türünden kontrolü yapılamayacak isimler, sahte haberler: “Microsoft uyarıyor” veya “BBC’de yayınlandı” türünden sözler içerir.
– MSN paralı olacakmış, bunu 18 kişiye yollarsanız, yeşil adam mavi olacak ve Msn size bedava. Hala inanan oluyor. Komik ama gerçek!
– Bu mesajı filanca sayıda kişiye iletirseniz, falanca size bedava bir şey gönderecek türünde mesajlar.
– “Uyandığımda buz dolu bir küvetin içindeydim ve böbreğim yerinde yoktu!” türünde yazılar.
– “Üzerine oturunca bir acı hissettim, iğnenin yanındaki kağıtta “AIDS’liler arasına hoş geldin!” yazıyordu” türünde korkutucu mesajlar.
– Falanca hastanede yatan kanser hastası için kartpostal/e-mail/vs gönderin mesajları.
– “İşletim sisteminizde virüs var; hemen sulfnbk.exe dosyasını silin!” Aman sakın denemeyin!
– “Bu e-mail size şans getirmesi için gönderilmiştir” türünden mesajlar. Nedense en çok inanılan konu da budur.
– “KFC (Kentucky Fried Chicken) garip tavuklar üretiyormuş” gibi asılsız hikayeler.
– “Sakın xxxx@hotmail.com isimli adres sizi eklerse kabul etmeyin” gibi örnekler çoğaltılabilir.
Lütfen bu ve benzeri mailleri arkadaşlarınıza iyi niyetinizle paylaşmak için gönderirken mutlaka 2 kez düşünün. Farkında olmadan bir firmanın veya kişinin karalanmasına aracılık ediyor ve bu yüzden de bir suç işliyor olabilirsiniz.
Ayrıca tüm internet kullanıcılarına bilgisayar güvenliği ile ilgili özellikle şu önerilerde bulunmakta da fayda var:
1- Önemli kişisel bilgilerinizi hiçbir zaman bir e-posta, anlık ileti veya açılır pencere üzerinden başkalarına vermeyin
2- Herhangi bir bilgi girmeden önce Web sitesinin kişisel bilgilerinizi koruduğundan ve gerçek olduğundan emin olun.
3- Güçlü Şifre edinin. Kullandığınız şifrenizi mutlaka belirli bir uzunlukta ve kolay tahmin edilemeyecek şekilde belirleyin. Şifrelerinizi kimseyle paylaşmayın.
4- Windows Live Hotmail hesaplarınızı kontrol etmek için daima www.hotmail.com veya www.msn.com.tr adreslerini kullanın. Size gönderilen link’lere tıklayarak sakın işlem yapmayın. Bu link’ler sizi gerçekmiş gibi görünen sahte sitelere yönlendirebilirler.
5- Windows Live Messenger listenize eklenmek için tanımadığınız biri tarafından davet alırsanız asla kabul etmeyin. Kişisel bilgilerinizi isteyen bir e-posta iletisi, anlık ileti veya açılır pencere alırsanız, bağlantıyı tıklamayın. Bunu yapmanız verdiğiniz bilgilerin siteyi oluşturan dolandırıcıya gitmesine neden olabilir. Web sitesini ziyaret etmek için adresi baştan tekrar yazın, kopyala/yapıştır seçeneğini kullanmayın. Tanıdığınız kişilerden gelen linkleri dahi kesin emin olmadan tıklamayın. Gönderen kişinin gerçekten sizin tanıdığınız kişi olup olmadığından emin olmalısınız. Aksi taktirde arkadaşınızın hesabını ele geçiren kişi sizin hesabınızı da ele geçirebilir.
Bu arada önümüzde 9 günlük bir bayram tatili var. Dükkanı kapattık, biraz dinlenmeye tatile çıkıyoruz. Herkesin Ramazan Bayramını kutluyor, “şeker” gibi bir bayram geçirmenizi diliyorum.
Sevgiler…
Aykut Altındağ
Genel Yayın Yönetmeni
www.maxihaber.net – “Online Sektörel Gazete”
Aykut Altındağ Kimdir?
www.maxionline.net/aykut/aykutaltindag1.htm
İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KÖŞE YAZILARI
01 Ekim 2024 Köşe Yazıları
01 Aralık 2023 Köşe Yazıları
01 Ağustos 2023 Köşe Yazıları
01 Ekim 2022 Köşe Yazıları