Son Dakika
Hollanda Kraliyeti Büyükelçisi Ron Keller, Görsel sanatlar alanındaki başarılı çalışmaları nedeniyle Prince Claus Ödülüne layık görülen sanatçı Gülsün Karamustafa onuruna düzenlenen ödül töreni, sergi ve resepsiyona ev sahipliği yaptı.
20 Mart 2015, Cuma günü saat 19:00’da İstanbul’daki Hollanda Sarayı’nda düzenlenen ve diplomasi, politika ve sanat dünyasının öncü isimlerinin katıldığı programa, Gülsün Karamustafa hakkında BBC televizyonu tarafından çekilen tanıtıcı belgeselin gösterimi ile başlandı.
Gösterimin ardından düzenlenen ödül töreninde konuşan Büyükelçi Ron Keller: “Bizler var olan ikili iyi ve derin ilişkilerimizi sürdürmek için çalışmaya devam ediyoruz. Hollanda ve Türkiye arasındaki karşılıklı ticari, diplomatik ve kültürel heyet ziyaretleri işbirliğimiz için büyük önem taşıyor. Her yıl Hollanda’da Türkiye kültür ve sanatına dair birçok etkinlik düzenleniyor. Bu tur faaliyetler nüfusu 400 bini asan Türkiye kökenli Hollanda vatandaşını daha iyi tanımamızı da sağlıyor. Biz de Hollanda’nın Türkiye’deki temsilcileri olarak ülkemizi her yönüyle burada tanıtmaya gayret ediyoruz. Amacımız iki yakın dost olarak sadece diplomatik ve kültürel değil ama ticari olarak da hacimli islere imza atmak. Böyle bakacak olursa Gülsün Karamustafa’nın aldığı Prince Claus Ödülü çok anlamlı. Sanatı ile cesur sözler söyleyebilen güçlü bir kadın olarak öne çıkan Karamustafa her iki toplum için de ilham verici bir sanatçıdır. Kendisini samimiyetle tebrik ediyorum” dedi.
Hollandalı Soprano Anderske Kaspersma’nın canlı performansının ardından gece Hollanda Sarayı’ndaki resepsiyon ile devam etti. Resepsiyon sırasında sergilenen Gülsün Karamustafa’ya ait seçilmiş eserler arasında Varşova Modern Sanat Müzesi koleksiyonuna dâhil edilen “Zihnimin Kafesi” isimli çalışma sanatseverler ile İstanbul’da son kez ile buluştu.
Prince Claus Ödülleri, kültür ve kalkınma alanlarında öne çıkan başarıları onurlandırmaktadır. Ödüller her yıl Afrika, Asya, Latin Amerika ve Karayipler’de bulundukları toplumun gelişimine kültürel faaliyetleri ile olumlu etkide bulunan bireylere, gruplara ve kurumlara verilir. Ödüller – özellikle Prince Claus Fonu’nun “kültür temel bir ihtiyaçtır” prensibinin kılavuzluğunda – kültürel ifadenin, yaratıcı üretimin ve kültürel mirası koruma kaynak ve fırsatlarının sınırlı olduğu bölgelerdeki belirgin çabaları yüceltme amacını taşır.
Bu bağlamda Gülsün Karamustafa, 40 yılı aşkın bir suredir İstanbul’daki sosyo-politik konuları çok katmanlı bir şekilde ifade eden bir sanatçı olarak ön plana çıktı. Bahsi gecen bölgelerden gösterilen 95 aday arasından seçilen Karamustafa için ödül komitesi şu tanımlamayı yaptı: “Gülsün Karamustafa İstanbul’daki değişen kültürel kodları yakalayan farklılaşmış şiirsel işler ürettiği, önemli konulardaki eleştirel bakış açısı ve çözümlemeci cesareti, günümüzdeki toplumsal değişimi tarihsel bir bağlama taşıması, çağdaş Türk sanatına ve onun gelişimine olan yoğun katkısı ile sosyo-politik gerilimlere meydan okuyan tavrı, anlayış ve toleransı temel alan duruşu sebebiyle ödüle layık görülmüştür.”
Etiketler: Gülsün Karamustafa » Hollanda Sarayı » Prince Claus Ödülü » Ron KellerBENZER HABERLER