Son Dakika
Son günlerde cep telefonları IMEI numarasının klonlanması işlemlerinde ve gönderilen sahte mesaj sayısında ciddi bir artış var. IMEI numarasının kopyalandığını düşünen tüketicilerin BTK’nın web sitesinden cihaz sorgulaması yaparak durumlarını öğrenmeleri gerekiyor.
Peki telefonumuzun klonlandığını nasıl anlıyoruz? Eğer cep telefonunuza “cihazınız 30 gün içerisinde kapatılacaktır, satın aldığınız yere başvurunuz” tarzında bir mesaj ulaştığında telefonunuzun IMEI numarası kopyalanmış (klonlanmış) ve başka bir telefonda kullanılıyor olduğunu anlayabilirsiniz.
Klonlama 2 Sebepten Yapılıyor
Birincisi yurtdışından kaçak olarak gelen telefonların IMEI numaraları Türkiye’de resmi kayıtlı bulunan başka bir IMEI ile değiştirilerek kullanılabiliyor. Bir diğer sebep de çaldıkları telefon ile takibe takılmak istemeyen kişiler telefonun IMEI numarasını resmi kayıtlı bir IMEI ile değiştirerek takip edilmenin önüne geçmektedirler.
Ne Yapabilirsiniz ?
Böyle bir durumla karşılaştığınızda ilk yapmanız gereken telefonu satın aldığınız firmaya yazılı bildirimde bulunmak olmalıdır. Eğer bir sonuç alamazsanız ‘tüketici hakem heyetine’ başvurmanız gerekiyor. Bunu yapmazsanız telefonunuz kayıt dışı olarak görülüp kapatılır.
Cep telefonunuzun IMEI numarası kayıt işlemleri “Abone Kayıt Merkezleri” tarafından 131,50 TL bir harç alınarak yapılmaktadır.
Telefonunuza ait IMEI numarasını sorgulamak için: https://www.turkiye.gov.tr/imei-sorgulama adresini kullanabilirsiniz.
Etiketler: Aykut Altındağ » BTK » IMEI » KlonlamaİLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KÖŞE YAZILARI
01 Ekim 2024 Köşe Yazıları
01 Aralık 2023 Köşe Yazıları
01 Ağustos 2023 Köşe Yazıları
01 Ekim 2022 Köşe Yazıları