logo

İndeks Bilgisayar, 2018 Yılını 122 Milyon TL Net Kârla Kapattı

Index Grup Şirketleri Yönetim Kurulu Başkanı Erol Bilecik

Index Grup, 2018 mali sonuçlarını ve 2019 yılı hedeflerini açıkladı. İndeks Bilgisayar, geçen yılı 122 milyon TL net kâr ile geride bırakırken konuya ilişkin değerlendirmede bulunan Index Grup Şirketleri Yönetim Kurulu Başkanı Erol Bilecik, zorlu bir yılı geriden bırakırken, Index Grup’un yıllardır sürdürdüğü başarılı tablo için çalışanlarına ve iş ortaklarına teşekkür ettiğini ifade etti.

Index Grup Şirketleri İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Atilla Kayalıoğlu, Bilişim Sektörü’ne ve grubun 2018 yılına ilişkin olarak “2018, küçülen pazarda işleri doğru yapmanın daha fazla önem kazandığı bir yıl oldu. 2018’de tüm şirketler zorlu bir sınavdan geçti. Hızlı aksiyon alabilen, finansal gücü ve verimliliği yüksek şirketlerin 2019’dan kârlı çıkabileceğini öngörüyoruz” dedi. Kayalıoğlu, Bilişim Sektörü’ne dair sağlıklı bir değerlendirme için 2018 yılında sektörün durumunun Türkiye’nin son dönemdeki ekonomik gelişmeleri bağlamında ele alınması gerektiğini belirtti. 2018’de, Türkiye ekonomisinin belirsizlik, kur artışı, enflasyon ve yüksek finansal maliyetlerle şekillenen sıkıntılı bir süreçten geçtiğini vurgulayan Kayalıoğlu, tüm sektörler gibi bilişim sektörünün de bunlardan etkilendiğini belirterek “Bilişim, ağırlıklı ithalata dayalı bir sektör olması sebebiyle doğal olarak kurdaki dalgalanmalardan ve finansal gelişmelerden doğrudan etkileniyor. Çalıştığımız PC, notebook, akıllı telefon, sunucu, server ve veri merkezi gibi segmentlerin hemen hemen hepsinde Türkiye pazarında özellikle 2018’in ikinci yarısında ciddi daralmalar yaşandığını gördük. Kur nedeniyle akıllı telefonlarda arka arkaya gelen fiyat artışları oluştu, taksitlendirme imkânları finansal kontroller nedeniyle kısıtlandı hatta sadece tüketici kredisiyle ve 6 ay ile donduruldu. Tüm bunlar, sektördeki talebin daralmasına neden oldu” dedi. Index Grup’un 2018’deki gelişmelerden sektör geneline kıyasla daha az etkilendiğini aktaran Kayalıoğlu “Index Grup, telekomünikasyondan tüketici elektroniğine ve katma değerli ürünlere kadar uzanan geniş bir ürün yelpazesi ve iş çeşitliliğine sahip. Bu sayede, bir ürün segmentinde beklediğimizin altında sonuçlar alırken, başka bir ürün segmentinde yakaladığımız kazanımlar işimizi dengelememize katkı sunabiliyor. Böylece Index Grup olarak sektörün geneline nazaran olumsuz pazar koşullarından daha az etkileniyoruz” dedi. Kayalıoğlu, teknoloji ürünleri alanında faaliyet gösteren 3’ü halka açık, toplam 6 şirketi bünyesinde bulunduran Index Grup’un 2018 yılında yüzde 13 küçülme ile net satışlarının 4 milyar 708 milyon TL olarak gerçekleştiğini belirtti.

“2019’da şirketler hızlı aksiyon alma yetenekleriyle öne çıkacak”

Kayalıoğlu, 2018’de yaşanan darboğazların 2019’un ilk yarısında da hissedileceğine işaret ederek, büyüme hızının bir süre daha düşük seyirde devam edeceğine değindi. Bu dönemlerde şirketlerin işlerini doğru yönetmesinin önemli olduğunun altını çizen Kayalıoğlu, büyümenin beklentilerin altında kaldığı dönemlerde her an ortaya çıkabilecek fırsatları değerlendirmede zamanlamanın son derece önemli olduğunu vurguladı. “2019, şirketleri hızlı aksiyon alma becerilerini en üst düzeyde tutmaya zorlayacak” diyen Kayalıoğlu “Hızlı aksiyon alabilme, değişkenliği yönetebilme ve farklı iş alanlarında yeni fırsatlara açık olmanın ön planda olacağı bir 2019 öngörüyoruz. 2019’da başarılı olacak şirketlerin iş odaklarının ve iş yapma verimliliklerinin yüksek olması şart. Yılın ilk yarısında belirsizlikleri daha fazla yaşayacağımızı ancak yılın ikinci yarısında nispeten biraz daha normalleşen bir ekonomik ortam olabileceğini tahmin ediyoruz. Biz de Index Grup olarak, ortaya çıkan yeni iş alanlarında yeni markalar ve yeni iş kesimleri olmak üzere fırsatları değerlendirecek bir yapıya sahibiz. Ortaya çıkabilecek fırsatlara hep hazır olacağız” dedi.

Index Grup’un 2019’da hedefi: 5 milyar 433 milyon TL

Index Grup’un 2019 yılındaki hedeflerini paylaşan Index Grup Şirketleri İcra Kurulu Üyesi Salih Baş “Index Grup’un faaliyet gösterdiği her alanda büyümesi ve kârlılığını artırması için plan ve yatırımlarımızı pazarın gelişimi ve beklentilerine uygun olarak şekillendirmeye devam edeceğiz. İş ortaklarımız ile son kullanıcılara kaliteli hizmet ve yenilikçi çözümler sunarak önümüzdeki yıllarda da kârlılığımızı koruyup satışlarımızı artırmayı hedefliyoruz. Index Grup olarak 2019 yılındaki satış hedefimizi 5 milyar 433 milyon TL olarak belirledik” dedi.

İndeks Bilgisayar AŞ Genel Müdürü Banu Sürek, zorlu 2018 yılını kârla geride bıraktıklarından duyduğu memnuniyeti ifade etti. İndeks Bilgisayar AŞ olarak 2018 yılı itibarıyla, Türkiye’de hızla gelişen online ticaretin en önemli tedarikçilerinden biri olmayı başardıklarını ve mobil dünyanın önde gelen oyuncularından biri olan Oppo’nun distribütörü olduklarını ifade etti. Sürek, 2018’de Türkiye’nin geçmekte olduğu zorlu döneme rağmen, gerekli tedbirlerin alınması sayesinde şirketin sektör liderliğinin korunduğunu söyledi ve 2019 yılında da yine önemli dağıtım anlaşmalarıyla büyümeyi sürdürmeyi hedeflediklerini vurguladı. Sürek, solo İndeks Bilgisayar’ın 2019 satış hedefinin 3 milyar 250 milyon TL olduğunun altını çizdi.

Index Grup 2019’da büyümeye ve kârlılığa odaklanacak

2018 yılında iş ortaklarının da büyük katkısı ile Index Grup bünyesinde yer alan İndeks Bilgisayar AŞ (INDES), Datagate Bilgisayar AŞ (DGATE), Despec Bilgisayar AŞ (DESPC), Neteks Teknoloji Ürünleri AŞ, Artım Bilişim AŞ ve Teklos Lojistik AŞ’nin ürettikleri bilançolar ile kendi kulvarlarında liderliklerini koruduklarını ifade eden Index Grup yöneticileri, 2019’da büyüme ve kârlılık performanslarını artırmaya odaklanacaklarını vurguladılar.

Rakamlarla Index Grup Şirketleri

İndeks Bilgisayar

– 2018 yıl sonu sonuçlarına göre konsolide net satış geliri 3 milyar 903 milyon TL olarak gerçekleşti.

– Brüt kâr rakamı 186,3 milyon TL, konsolide net kâr ise 121,6 milyon TL olarak gerçekleşti.

– 2019 yılı konsolide hedefi yüzde 15 büyüme ile 4 milyar 480 milyon TL olarak belirlendi.

1989 yılında kurulduktan sonra dünyanın önde gelen birçok teknoloji firması ile Türkiye distribütörlüğü bazında anlaşmalar imzaladı. Şirket halen 100’ün üzerinde dünya teknoloji devinin distribütörlüğünü yapıyor. İndeks’in dağıtımını yaptığı markalar arasında Apple, HP, IBM, Lenovo, Intel, Asus, Acer, LG, Microsoft, Epson, Canon, Western Digital, Sandisk, Kingstone ve Oppo gibi markalar bulunuyor. İndeks Bilgisayar, “INDES” koduyla 2004 yılı haziran ayından bu yana BIST’de işlem görüyor.

Datagate Bilgisayar

2006 yılının şubat ayında halka arzı gerçekleşen Datagate Bilgisayar’ın

– 2018 yılı net satış geliri 746 milyon TL olurken şirket, 2019 yılı net satış hedefini 611 milyon TL olarak belirledi.

1992 yılında kurulan, 2001 ve 2003 yıllarındaki yatırımlarla yüzde 85’i (halka arz sonrası yüzde 59,24’ü) İndeks Bilgisayar tarafından satın alınan Datagate Bilgisayar AŞ; başta İzmir, Manisa, Muğla, Denizli, Antalya ve Konya olmak üzere 16 ili kapsayan bölgede Türk Telekom bayilerine münhasıran, akıllı telefon, tablet, aksesuar, kontör (sanal TL) ve sim kart tedarik etmektedir. Datagate’in dağıtımını yaptığı markalar arasında Apple, Samsung, LG, Huawei, ZTE, General Mobile ve Vestel gibi markalar bulunuyor. Şirket, Şubat 2006’dan bu yana BIST’de işlem görüyor.

Despec Bilgisayar

1995 yılında kurulan Despec Bilgisayar, tamamen tüketim malzemeleri alanında faaliyet gösteriyor. Konusunda en büyük sermayeye sahip şirketin temeli, grubun ana şirketi olan İndeks Bilgisayar’ın tüketim malzemeleri alanından ayrılmasıyla ortaya çıktı.

– Şirketin 2018 yılı net satış gelirleri %33 artışla 347 milyon TL’ye ulaşırken 2019 yılı net satış hedefi ise 427 milyon TL olarak açıklandı.

2010 yılında halka arz edilen Despec Bilgisayar’ın dağıtımını yaptığı markalar arasında HP, Samsung, IBM, Canon, Lexmark, Targus, OKI, Trust, Jabra ve Hikvision gibi birçok dünya devi bulunuyor. Şirket, Aralık 2010 tarihinde hisselerinin yüzde 39,35’lik kısmını halka açtı.

Neteks

1996 yılında kurulan ve 2001 yılında Index Grup bünyesine giren Neteks, ağ ve iletişim teknolojileri alanında faaliyet gösteriyor.

– Neteks’in 2018 yılı net satış geliri %24 artışla 410 milyon TL, 2019 net satış hedefi ise 495 milyon TL olarak açıklandı.

Neteks ağ ve iletişim teknolojileri alanındaki ürünlerde Cisco Systems, Juniper, HP Enterprise Aruba Networking, Avaya, HCS, Panduit, A10 ve Infovista gibi büyük teknoloji devlerinin distribütörlüğünü yapıyor. Ürün satışının yanı sıra projelendirme ve uygulama konularında da iş ortaklarına yol gösteren şirket, Temmuz 2007’den bu yana iletişim ağı, güvenlik, mobilite ve yakınsama ürünlerinde dünya liderlerinden biri olan Westcon Group ile yüzde 50-50 ortaklık yürütüyor.

Artım Bilişim

2003 yılında İstanbul’da kurulan Artım Bilişim AŞ, dağıtımını üstlendiği katma değerli distribütörlükler ile bilişim teknolojileri endüstrisindeki lider firmalardan olmayı amaçlıyor.

– Artım’ın 2018 yılı net satış geliri %33 artışla 487 milyon TL oldu. 2019 net satış hedefi ise 616 milyon TL olarak açıklandı.

Özellikle katma değerli ürünler ve servislerle iş ortaklarının ihtiyaçlarının karşılanmasını hedefleyen Artım, İstanbul ve Ankara’daki ofislerinde faaliyet gösteriyor. Artım Bilişim 2011 yılından itibaren Index Grup güvencesi ve gücü altında faaliyetlerine devam ediyor.

Artım katma değerli ürünlerde Oracle, IBM, Hewlett Packard Enterprise (HPE), Lenovo DCG, Fujitsu, Honeywell-Intermec, Zebra ve Panasonic gibi üreticilerin distribütörlüğünü yapıyor.

Teklos

Index Grup bünyesinde lojistik hizmeti veren Teklos AŞ 2019 yılında Index Grup’un yanı sıra teknoloji endüstrisindeki diğer firmalara da daha yoğun hizmet vererek faaliyetlerini büyütmeyi hedefliyor.

www.index.com.tr

Etiketler: » » » » »
Share
5466 Kez Görüntülendi.