logo

İnternette Güvende Kalmak

Aykut Altındağ

Aykut Altındağ
aykut@maxihaber.net
İnternette Güvende Kalmak

İnternet hayatımızın vazgeçilmez bir parçası. Her gün hatırı sayılır bir zaman geçirdiğimiz internette en önemli şey güvende kalmak. İnternetin hayatımıza getirdiği kolaylıklar çok fazla olsa da bunun yanında çok fazla tehlikeye maruz kaldığımız da bir gerçek.

Bu yazıda internette ne tür risklerle karşı karşıya kalacağınız ve hangi konulara dikkat etmeniz gerektiğini madde madde sıraladım. Tüm içeriği dikkatlice takip eder ve maddelere uyarsanız internette güvende kalma olasılığınız yükselir. Unutmayın ! Yüzde yüz güvenlik diye bir şey yoktur.

1- Sizden finansal bilgilerinizi veya şifrenizi isteyen e-postalara kesinlikle geri dönmeyin.

2- Bilgisayarınızda mutlaka güncel bir güvenlik ve antivirüs yazılımı yüklü olsun.

3- Güvenli olduğundan şüphelendiğiniz hiçbir kaynaktan program indirmeyin.

4- Kolay şifre kesinlikle kullanmayın. Şifrenizin içinde mutlaka bir küçük, bir büyük harf ve bir sayı bulunsun.

5- Farklı hesaplarınızda aynı şifreyi kullanmayın.

6- Size gelen e-postalardaki bağlantılara tıklarken doğru adrese gittiğinden emin olun. Hatta özellikle banka işlemi yapacaksanız bankanın adresini elle yazın.

7- Güvenli olduğuna emin olmadığınız, SSL sertifikası olmayan sitelerden online alışveriş yapmayın.

8- Çok yüksek indirim veya çok büyük fırsat olduğunu söyleyen e-postaları hele bir de imla bozuksa içeriğine tıklamadan hemen silin.

9- Wifi ağınızda kullandığınız şifre güçlü olsun.

10- Bilgisayarınızdaki işletim sistemi güncellemelerini takip ederek bir güncelleme çıktığında hemen güncelleyin.

11- Lisanslı ve orijinal yazılım kullanmaya özen gösterin. Crack edilmiş yazılımların bir çoğunda virüs bulunduğunu bilin.

12- Şifrelerinizi rutin aralıklarda değiştirin. Şifrenizin tahmin edilmesi ne kadar zor olursa o derece güvende olursunuz.

13- Bankacılık ve online alışverişinizi halka açık WiFi alanlarında veya internet kafelerden yapmayın.

14- Bilgisayarınız açıkken bilgisayarınızın başından ayrılmayın.

15- Paylaşımlı bilgisayar kullanıyorsanız e-posta ve banka hesaplarınıza giriş yapmayın.

16- Sahip olduğunuz hesaplarınıza kişisel telefon numaranızı ekleyerek güvenliğinizi arttırın. Böylece hesabınızla ilgili bir problem yaşadığınızda telefonunuza gelen kodu kullanarak hesabınızı kurtarma şansınız olur.

17- Bilgisayarınızı satıyorsanız içindeki bilgileri mutlaka geri döndürülemeyecek şekilde sıfırlayın.

18- Modeminizin admin şifresi ile wifi ağ şifreniz kesinlikle zor tahmin edilen karmaşık bir şifre olsun.

19- Sosyal medya kullanıyorsanız kişisel bilgilerinizi ve adres bilgilerinizi kesinlikle paylaşmayın.

20- Bluetooth ve NFC gibi teknolojileri kullanmanız gerekiyorsa kısa süreliğine kullanın ve işiniz bittiğinde kapatın.

21- Bilgisayarınızda kamera varsa siyah bir bant ile kapatınız. Ek olarak taktığınız mikrofonu da sadece gerektiğinde takılı tutun.

22- Bilmediğiniz kişilerden gelen SMS ve e-postalardaki linklere kesinlikle tıklamayın.

Özetle bu kurallara uyarsanız internette güvende olursunuz. Fakat yine hatırlatmakta fayda var: “Yüz yüz güvenlik diye bir şey yoktur.”

Etiketler:
5538 Kez Görüntülendi.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KÖŞE YAZILARI

  • Cep Telefonunuzu Şarj Ederken Nelere Dikkat Etmelisiniz ?

    01 Ekim 2024 Köşe Yazıları

    Cep telefonunuzu şarj ederken telefonunuzdan daha fazla verim alabilmek için bazı konulara dikkat etmelisiniz. Çünkü günümüzde cep telefonları modern yaşamın bir parçası haline geldi. Telefonların doğru bir biçimde şekilde şarj edilmesi cihazın performansını arttırır. Dahası ekonomik ömürlerini de uzatır. Telefonunuzu Şarj Ederken İşte size şarj ederken dikkat etmeniz gereken bazı temel bilgiler Güvenli Bir Yerde Şarj Edin Telefonunuzu şarj ederken ıslak alanlardan ve çevresinde su bulunan yerlerden uzak durun. Özellikle kablonuzda hasa...
  • Sosyal Medyada Dunning-Kruger Etkisi

    01 Aralık 2023 Köşe Yazıları

    Sosyal medya, günümüzde bireylerin düşüncelerini, duygularını ve bilgilerini paylaşmaları için popüler bir platform haline geldi. Fakat bazen sosyal medya üzerindeki tartışmalar ve bilgi paylaşımları Dunning-Kruger etkisi ile açıklanabiliyor. Sosyal psikologlar David Dunning ve Justin Kruger’ın ortaya çıkardığı bu önyargı ile kişiler bir hayalî üstünlüğün bilişsel önyargısı ile ilişkilendiriyorlar. İnsanların yetersiz olduğu durumları fark edememesi hali olarak da açıklanabilir. Bu durumda olan insanların yeterlilik düzeylerini nesnel olarak de...
  • DJI Air 3: İki Ana Kamera İle Geldi

    01 Ağustos 2023 Köşe Yazıları

    Yeni DJI Air 3, çığır açan ikili ana kamera sistemiyle dikkat çeken bir drone. DJI Air 3, 46 dakikaya varan uzun pil ömrü ile de öne çıkıyor. Gelişmiş pil teknolojisi sayesinde tek bir şarjla uzun süreli uçuşlar mümkün olurken, pilin hızlı bir şekilde şarj olabilmesi de özel bir ayrıntı. Bu gelişmeler sayesinde DJI Air 3'ü uzun uçuşlar yapmak isteyenler için ideal bir seçenek haline getiriyor. Ayrıca Air 3, her yöndeki engelleri hem algılıyor hem de bunlardan kaçabiliyor. Kullanılan çift kamera, daha uzun uçuş süreleri ve gelişmiş güvenlik gibi...
  • YouTube’da Herkese Açık Kullanıcı Adı Nedir?

    01 Ekim 2022 Köşe Yazıları

    YouTube’un herkese açık kullanıcı adı, kullanıcıların sizi bulmasına ve sizinle bağlantı kurmasına yardımcı olan yeni bir özellik olarak dikkat çekiyor. Kanal adından farklı olarak, herkese açık kullanıcı adı her içerik üretici için benzersiz olacak. Böylece YouTube'da kişiye özgü kimliğinizi daha kolay oluşturursunuz. Kullanıcı Adları ve Kanal URL'leri Herkese Açık Olacak Herkese açık durumda olan kullanıcı adınız kanal URL'lerinde görünecek. Kişiselleştirilmiş olan URL, herkese açık kullanıcı adı için genel olarak belirleyici olacak. Herk...