Son Dakika
6. Hizmet İhracatının Şampiyonları Ödüllerini Aldı
Uzakrota Zirvesi’nde 60 İlham Verici Oturum Gerçekleşti
BJK SuperApp’in Lansmanı Gerçekleşti
Turkcell Mobil Uygulamasını Yeniledi
Siber Saldırılarda Sisteme Sızan Kötü Amaçlı Yazılımların Kullanımı Yüzde 168 Arttı
Yandex Reklam Tercihleri Araştırması’nın Sonuçları Belli Oldu
İnternetin ve banka – kredi kartlarının hayatımıza girmediği dönemlerde taksitle bir ürün satın almak bir hayli sıkıntılı olurdu. Her şeyden önce en az 2 kişinin size ödemeniz ile ilgili kefil olmasını istemek zorunda kalırdınız. Genelde kefiliniz olmadan da kimse size taksitle mal satmazdı. Diyelim kefili buldunuz bu sefer de size senetler imzalatılır, üzerine yapıştırılacak damga pulları aranır ve senetler bankaya verilirdi. Bir senedi ödemezseniz hemen kefilinize icra gelirdi. Peşin parası olmayanlar için çok zor ve sıkıntılı dönemlerdi
Artık bir mal satın alırken veya ödeme yaparken ne kefil bulmak zorundasınız ne de senet imzalamak. Çünkü artık hemen herkesin cebinde kredi kartları mevcut. İstediğimiz zaman internet üzerinden canımızın istediği ürünü satın alabiliyor ve istediğimiz ödemeyi istediğimiz taksit sayısında yapabiliyoruz. Bunun nasıl bir kolaylık olduğunu yaşı 40’ların üzerinde olanlar çok daha iyi anlayacaklardır.
Günümüze geldiğimizde ise artık durum çok farklı. BKM’nin 2017 yılı Temmuz ayı verilerine göre mobilya, market ve giyim sektörlerinde Temmuz ayı içerisinde internetten yapılan ödemeler ikiye katlanırken, son 1 yılda internetten yapılan toplam kartlı ödeme tutarı 85 milyar TL’ye ulaşmış. Yine Temmuz ayında kartlarla yapılan “Motorlu Taşıt Vergisi” ödemelerinin 3’te 2’si ise internetten gerçekleştirilmiş.
İnternetten Ödeme Alışkanlıkları Artıyor
2017 yılı sonunda internetten kartlı ödeme tutarı yaklaşık 100 milyar TL’ye ulaşacak gibi görünüyor. İnternetten ödeme alışkanlıklarının her geçen gün artması kartlı ödeme istatistiklerine de yansıyor. 2016 yılı Ağustos – 2017 yılı Temmuz dönemi arasını kapsayan son bir yılda 84,7 milyar TL internetten kartlı ödeme yapıldığı görülüyor. Yıllık %44 olan büyüme hızının bu seviyede devam etmesi halinde 2017 yılı sonunda internetten kartlı ödeme tutarının yaklaşık 98,4 milyar TL’ye ulaşacağı tahmin ediliyor.
Mobilya, Market ve Giyim 2’ye Katlandı
Mobilya, market ve giyim sektörlerinde internetten yapılan kartlı ödemeler de 2’ye katlanmış durumda. Temmuz ayı içerisinde yapılan internetten kartlı ödemelerin sektörel dağılımı incelendiğinde ise 144 milyon TL ve geçen yılın aynı dönemine göre %149 artışla mobilya ve dekorasyon internetten en fazla kartlı ödeme artışı görülen sektörler olmuş. 363 milyon TL ve %119 artışla market ve AVM, 350 milyon TL ve %102 artışla giyim ve aksesuar, 106 milyon TL ve %91 artışla ise sağlık ürünleri/kozmetik sektörü internetten en fazla kartlı ödeme artışı görülen sektörler arasında yer almış.
Kartlarla Yapılan Vergi Ödemelerinin Yarısından Fazlası İnternetten Yapıldı
İnternetten yapılan kartlı ödemeler incelendiğinde ise kamu ve vergi ödemelerinin %59’unun internetten yapıldığı görülüyor. 1,8 milyar TL’lik ödeme tutarı ile “Kamu-Vergi Ödemeleri” sektörü, Temmuz ayında internetten en fazla ödeme yapılan sektör oldu.
Eski günlerde aranızdan kimbilir kaç kişi kefil olduğu arkadaşı borcunu ödemediği için mağdur oldu. Güvenilir olmayan bir arkadaşımız ‘kefil olur musun?’ dediğinde atlatmak için ne bahaneler uydururduk. Veya kefil istendiği için almaktan vazgeçtiğimiz ürünleri çok çabuk unuttuk. Şimdi cüzdanlarımızda hatta cep telefonlarımıza tanımlı kredi kartları ile nakit taşımaya gerek kalmadan, istediğimiz yerden ve kefile ihtiyaç duymadan seçtiğimiz vadede alışveriş yapabilmenin keyfini yaşıyoruz. Bunun ne büyük bir rahatlık olduğunu anlamak için sanırım herkesin o yokluklar içindeki eski günleri yaşaması lazım…
Bu ayki yazımı bir Kızılderili atasözü ile bitiriyorum. “Dinle, yoksa dilin seni sağır eder. Yüzleş, yoksa kalbin seni esir eder. Anla, yoksa zihnin seni deli eder“.
Etiketler: Aykut Altındağ » BKM » İnternetten Kartlı Ödemeler Rekora Koşuyor » Motorlu Taşıt VergisiİLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KÖŞE YAZILARI
01 Ekim 2024 Köşe Yazıları
01 Aralık 2023 Köşe Yazıları
01 Ağustos 2023 Köşe Yazıları
01 Ekim 2022 Köşe Yazıları