Son Dakika
Elinize televizyonunuzun kumandasını aldınız ve en sevdiğiniz koltuğa oturup televizyon seyretmeye başlayacaksınız. Karşınıza bir menü geldiğini ve gelen menüden kendi yayın akışınızı oluşturduğunuzu, haber akışını kişiselleştirdiğinizi, daha doğrusu televizyonunuza ilgi alanlarınızı belirterek hangi filmi veya diziyi seviyorsanız, hangi takımı tutuyorsanız veya hangi belgeseli izlemek istiyorsanız onu izlemeye, üstelik tüm bunları sadece kendi belirleyeceğiniz zaman diliminde yapmaya çalıştığınızı bir düşünün. Şimdilik bir hayal gibi görünen bu düşünceler 2009 yılı bitmeden gerçeğe dönüşecek gibi duruyor. Fakat şimdilik IPTV uygulamaları konusunda gerek yasal gerekse teknik sorunlar aşılmış değil. Çalışmalar devam ediyor.
Peki nedir bu IPTV diye sorabilirsiniz. Şifreli, IPTV, şifresiz TV kanallarının ve Depolanan Video içeriklerinin IP (Internet Protocol) paketlerine dönüştürülerek genişband internet erişim teknolojileri üzerinden son kullanıcıya yayınlanması olarak tanımlanıyor. IPTV’nin Fransa başta olmak üzere Avrupa’nın birçok ülkesi ile Japonya ve Amerika’da canlı örnekleri var. Normal şartlarda TV ya da video yayınının internet üzerinden anlık sağlanabilmesi için yüksek bant genişliğine ihtiyaç duyuluyor. Günümüzde özellikle yaygınlaşan ADSL hizmetleri sayesinde internet altyapısı üzerinden her çeşit verinin iletilebilmesi mümkün hale geldi. Ayrıca veri sıkıştırma oranlarındaki gelişmelerde IPTV’nin gelişmesinde büyük rol oynuyor.
Normalde IPTV izlemek için hızlı bir internet bağlantısına (ADSL 2+ veya VDSL), IPTV BOX cihazına ve bir ekrana ihtiyaç duyuluyor. En önemlisi de izlenecek programlar için sağlayıcıya üyelik gerekiyor. Özellikle Türk Telekom’un bu konuda ciddi bir yatırımı ve hazırlığı var. 200-300 kişilik bir ekip ile IPTV üzerine çalışmalar sürüyor. Önümüzdeki aylarda bununla ilgili sürpriz açıklamalar bekliyorum.
IPTV’nin kullandığımız TV sistemine göre en önemli avantajları arasında her kullanıcının ayrı bir yayını izleyebilmesi ve iki yönlü iletişim yeteneğinin olması gibi özellikler bulunuyor. Bu sayede IPTV kullanıcısı seyrettiği yayın üzerinde denetim (durdurma, ileri, geri sarma vb.) işlemlerini istediği zaman yapabiliyor.
IPTV’yi kapalı ve kişiye özel bir TV sistemi olarak düşünebiliriz. Ayrıca IPTV’nin tipik bir “Internet Görüntüsü”nden çok farklı bir yapı olduğunu da vurgulamak gerekir. Burada kullanıcı seyrettiği video’ları aynı zamanda da yönetebilmektedir.
Sonuç olarak diyebiliriz ki; çok yakında Türkiye IPTV kavramıyla tanışacak ve büyük olasılıkla onu çok sevecek. Çünkü IPTV kullanıcıları ne seyretmek istiyorlarsa ve ne zaman seyretmek istiyorlarsa seçme özgürlüğüne sahip olacaklar.
Bu ayki yazımı B. Traven’e ait bir deyiş ile bitiriyorum. “Eğer size yalan söylemesini istemiyorsanız, fazla soru sormayın.”
Aykut Altındağ
Genel Yayın Yönetmeni
www.maxihaber.net – “Online Sektörel Gazete”
Aykut Altındağ Kimdir?
http://www.maxionline.net/aykut/aykutaltindag1.htm
İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KÖŞE YAZILARI
01 Ekim 2024 Köşe Yazıları
01 Aralık 2023 Köşe Yazıları
01 Ağustos 2023 Köşe Yazıları
01 Ekim 2022 Köşe Yazıları