logo

İstanbul Hollanda Sarayı’nda Türkiye İnovasyon Haftası Daveti

mh_inovasyon_haftasi_01

Hollanda’nın partner ülke olarak yer aldığı ve Türkiye İhracatçılar Meclisi (TIM) tarafından düzenlenen Türkiye İnovasyon Haftası kapsamında 3 Aralık 2014 tarihinde “Hollanda Demek, İnovasyon Demek” sloganıyla bir davet düzenlendi. İnovasyon alanında başarısını dünyaya kanıtlamış 300’den fazla iş dünyası temsilcisi, sanatçı, akademisyen ve araştırmacının katıldığı organizasyonda, Hollanda’nın pek çok alanda kendisini gösteren yenilikçi teknolojileri de tanıtıldı.

 Ünlü manken Özge Ulusoy güneş enerjisi depolayan elbiseyi tanıttı!

Teknoloji ve modanın buluştuğu tasarımlarıyla ünlü Hollandalı moda tasarımcısı Pauline Van Dongen’in güneş enerjisi depolayan “Wearable Solar” koleksiyonundan elbiseler genç Türk modacı Ümit Temurçin’in koreografisi ile tanıtıldı. Gecede “top model” Özge Ulusoy’un da aralarında olduğu Türk ve yabancı mankenler tarafından sunulan ve güneşli bir günde 1 saat giyildiğinde cep telefonu şarjını yüzde 50 oranında doldurabilen tasarımlar davetlilerin yoğun ilgisiyle karşılaştı. “Kabul etmemiz lazım ki hayatımızı elektronik cihazlarımızla geçiriyoruz. Akıllı telefonlar, laptop’lar, Google gözlük… Bunlar bizim yaşam tarzımızın bir kısmını oluşturuyor ve bu cihazları düzenli olarak şarj etmeniz gerekiyor. Hepimizin telefonumuzu şarj etmeye çalıştığı ve şarj aleti bulamadığı anlar olmuştur. İşte giyilebilir teknoloji sayesinde asla bir daha şarj aleti aramanıza gerek kalmıyor” diyen Pauline van Dongen 5 Aralık günü 15.15’te Istanbul Kongre Merkez’inde düzenlenecek panelde canlı manken eşliğinde, yüksek teknoloji kullandığı tasarımlarının yaratım sürecine odaklanan bir sunum da yapacak.

 Daan Roosegaarde’nin yüksek teknoloji içeren interaktif sanat eserleri !

İnsan, teknoloji ve mekân arasındaki ilişkileri keşfeden yenilikçi sosyal tasarım projeleri ile dünyaca tanınan inovatör ve sanatçı Daan Roosegaarde’nin, dokunan kişinin duygularına paralel olarak renk değiştirip ses çıkartan mermer tasarımları İstanbul’daki Hollanda Sarayı’nın bahçesine yerleştirildi. Bu yüksek teknoloji ürünü sanat eserleri, Hollanda’nın Almere kentindeki bir mahallede yenileme projesinin son dokunuşu olarak yaratıldılar. “Mermerler” sıradan bir meydanı insanların gelmeyi, oynamayı ve birbirleriyle sohbete koyulmayı sevdikleri modern bir merkeze dönüştürdü.  5 Aralık günü saat 15.15’te Istanbul Kongre Merkezi’nde düzenlenecek panelde van Dongen’in yanı sıra teknolojiyi kamusal alanda, sosyal ilişkileri geliştirmek için kullanmanın yollarını anlatacak olan Roosegaarde’nin bir diğer eseri ise insan davranışına cevaben açan yüzlerce akıllı çiçekten yapılan yaşayan bir kubbe. Nilüfer Kubbesi, mimari ve doğal öğeleri interaktif bir çevrede birleştiriyor. Yaklaşıldığında gri kubbe ışıklanıp çiçeklerini açıyor. Reaksiyonu daha fazla insan yaklaştıkça yumuşak bir nefesten dinamik bir moda geçiyor. Akıllı Nilüfer varak, Stüdyo Roosegaarde ve üreticileri tarafından, özel olarak ışık alınca kapanıp açılan birçok ince Mylar film tabakaları kullanılarak üretildi.

 Reinier Bosch & Carolina Wilcke’den Güneş Enerjisi Depolayan FayansSolarix

Tüm dünyada hükümetler tarafından belirlenen iklim amaçlarını başarabilmenin anahtarı iklime duyarlı binalar yapmak ve enerji kullanımını azaltmaktır. Bunu başarmak için elimizde bulunan en önemli enstrüman her tür binanın çatısına yerleştirilebilen güneş panelleridir. Fakat çağdaş güneş panelleri çoğu zaman monoton bir mavi ile renklendirilmiş sıkıcı tasarımlardır. Bunlar bir sokağın ya da mahallenin genel görüntüsünü güzelleştirmezler. Reinier Bosch & Carolina Wilcke bir yandan binalarıın enerji kullanımını azaltmaya diğer yandan da binaların görüntüsünü iyileştirmeye yardımcı olan yeni tip güneş panelleri geliştiriyorlar. Bu güneş panellerine “güneş fayansları” demek daha doğru çünkü seramikten yapılıyorlar. Damarları elektriği ileten bir yaprak deseninde tasarlanıyorlar. Olasılıklar sonsuz. Çeşitli sokak görüntüleri üretmek üzere farklı renk ve motiflerde fayanslar tasavvur edilebilir. Gecede sergilenen örneğin yüksek teknoloji yerleştirmesi Hollanda’da yapılmış olmasına rağmen seramiği Türkiye’de üretildi.

 EM-02, Enerji verimliliği en yüksek şehir arabası  

Eindhoven Teknik Üniversitesi ve onun TU/ecomotive araştırma ekibi şehirde kullanılmak üzere EM-02 adını verdikleri elektrikli bir araba geliştirdi. Pratik, konforlu ve hesaplı olan bu araba bir Tesla’dan 10 kat daha fazla enerji tasarrufu sağlıyor. Ayrıca “Bağlantılı hareketlilik” yenilikleri ile sürüşü daha kolay ve güvenli hale getiriyor. Bu yenilikler trafik sıkışıklığına yardımcı oluyor, kişiye özel eğlence hizmetleri sunuyor ve sürüş deneyimini iyileştiriyor. Gece boyunca, Hollanda Sarayı’nın bahçesinde sergilenen arabayı geliştiren ekipten Hollandalı öğrenciler de katılımcıların meraklı sorularını yanıtladılar.

Gecenin açılış konuşmasını TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi ile birlikte yapan Hollanda Kraliyeti Başkonsolosu Robert Schuddeboom “Türkiye ekonomik gelişmesini sürekli kılmak için yaratıcı ve yenilikçi üretim yöntemlerine yöneliyor. Bu alanda Hollanda ile uzun soluklu işbirliği imkânı var çünkü Hollanda birçok kritere göre dünyadaki en yenilikçi yöntemler ile üretimde bulunan ve bu konuda uzun yıllara dayanan tecrübesi olan bir ülke. Bizler, Türkiye’nin ekonomideki 2023 hedeflerini oldukça ciddiye alıyoruz. Onun için hem şimdi hem de önümüzdeki yıl Türkiye İnovasyon haftasında partner ülke olarak yerimizi alıyoruz. Amacımız Hollanda’nın bu alanda sahip olduklarını tanıtmak. Bu akşam burada bulanan dostlarımız da önümüzdeki günlerde İstanbul Kongre Merkezi’ndeki Hollanda ülke standında görülebilecek ürünlerin bir kısmını inceleme fırsatı buldu. Buradaki sunumlarda Türkiye’den uzmanlar ile işbirliği yaptık. Bu ortak iş yapmanın değişmez bir koşulu. İki ülkenin geleceğe ümit ve güvenle bakan insanları olarak yenilikçi işlerde birlikte çalışma motivasyonuna sahibiz” diyerek hem TİM’e hem de Hollanda’dan gelen katılımcılara teşekkür etti.

Geceye katılan isimler arasında Yaman Törüner, Tuğba Özay ve Burcu Güneş dikkat çekerken, Mercedes Benz İstanbul Fashion Week tasarımcılarından Tuğba Ergin, Selma State, Çiğdem Akın ve Merve Bayındır Pauline Van Dongen’in tasarımlarını ilgiyle izledi.

Gece boyunca davetlilere ünlü Türk şef Erdem Dırbalı’nın moleküler, modern ve füzyon mutfağından hazırlanan menüden ikramlarda bulunuldu.

Istanbul İnovasyon Haftası 2014 detaylı programı için: www.turkiyeinovasyonhaftasi.com/tr/default.html 

Etiketler: » »
Share
2780 Kez Görüntülendi.