Son Dakika
Microsoft Türkiye’nin Harvard Business Review ile işbirliği içinde düzenlediği “Birlikte Daha İleriye: Geleceği Yeniden Hayal Et” başlıklı sanal zirve, 24-25 Eylül 2020 tarihlerinde çevrimiçi olarak gerçekleştirildi. Microsoft Türkiye’den ve globalden farklı departman yöneticilerinin dijitalleşmenin operasyonlara katkısıyla ilgili öngörülerini paylaştığı zirvede, Microsoft Türkiye’nin iş ortakları da ağırlıkla dijital dönüşüm yolculuklarında edindikleri deneyimleri katılımcılara aktardılar. Etkinliğe pazarlama dünyasının başarılı ismi Levent Erden ve insan kaynakları alanındaki çalışmalarıyla tanınan Egon Zehnder Yönetici Ortağı Murat Yeşildere de konuk oldu.
HBR Türkiye Genel Yayın Yönetmeni Serdar Turan’ın Moderatörlüğünde düzenlenen zirve kapsamında “Finans Oturumu”, “Perakende Oturumu” ve “Üretim Oturumu” ile sektör bazlı çözümlere; “CFO Oturumu”, “CHRO Oturumu” ve “CMO Oturumu” ile de rol bazlı çözümlere odaklanıldı.
CFO oturumunda “COVID-19 Dönemi ile Beraber Değişen CFO Rolü” başlıklı bir sunum yapan Microsoft Türkiye CFO’su Müge Çelebi Özdemir, pandemi sürecinde işletmelerin seyahat kısıtlamalarından tedarik zincirlerinin zarar görmesine kadar birçok negatif etmenle mücadele ettiğine ve ciddi anlamda finansal zorluk yaşadığına dikkat çekti. Özdemir, toparlanma ve adaptasyon sürecinde işletmelerin en değerli cephanelerinden birinin teknoloji olacağına vurgu yaparak “Pandeminin ardından toparlanma sürecinin odağında teknolojinin yer alacağına inanıyoruz. Finans alanında bizim için değeri çok büyük olan verinin her yıl ikiye katlandığı bir dünyada yaşıyoruz. Ancak doğru veri, doğru şekilde analiz edildiği takdirde bize katma değer olarak dönüyor. Öte yandan eski modellerde takılı kalmak, işletmeleri insan hatasına daha açık hale getiriyor. Dolayısıyla riskleri azaltmak için proaktif olarak bize yardımcı olacak yeni, güncel sistemler edinmemiz gerekiyor. Örneğin bu süreçte makine öğreniminin datadan faydalanma konusunda son derece olumlu sonuçlar verdiğini görüyoruz” dedi.
CMO Oturumu’nun “Pazarlamada Teknoloji İle Değer Yaratmak” başlıklı söyleşisinde Moderatör Serdar Turan’ın sorularını Microsoft Türkiye Pazarlama ve Operasyonlardan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Münir Kundakçı ile Microsoft Türkiye CMO Lead Doğuş Alev Aka yanıtladı. Müşteri tarafında iki yeni trendin yükselişte olduğunu dile getiren Münir Kundakçı “Bu trendlerin biri büyükten küçüğe; diğeri de hizmetlerden ürünlere doğru bir kayış. Daha basit, daha fazla fiyat avantajı sağlayan, tedarik zincirinde yakınlık ve kolaylık vadeden; operasyonel anlamda güven telkin eden ürün ve hizmetlerin tercih edildiği bir döneme girdik. Söz konusu trendler arasında doğru uygulananlar müşteri tarafından benimsenecek ve kalıcı olacaktır” derken; Doğuş Alev Aka da bu dönemde pazarlama yöneticilerinin en önemli rollerinin veriyi ve stratejiyi harmanlayarak teknolojiyi özümsemek olduğunu belirtti.
Next Akademi Kurucu Ortağı Levent Erden ise “Teknolojinin asıl getirdiği şey, insanları tanımak ve hangi hareketi neden, niçin yaptıklarını; kiminle nerede karşılaştıklarını görebilmek. Bundan önce dataya ulaşmak çok zordu, şimdi dağlar taşlar data. Önemli olan datayı anlamlandırmak, dinlemesini bilmek, oradan strateji çıkartmak ve onun da ötesine, her dakika her saniye bunun yenilenmesini sağlamak. Bugün sosyal medyada 10-15 saat önce girilmiş bir bilgiye eski gözüyle bakıyoruz. Artık ‘anındamak’ lazım. Updating değil, upmomenting var” diyerek dijital dünyada verinin büyük bir hızla şekil değiştirdiğine vurgu yaptı.
CHRO oturumunda söz alan Microsoft Türkiye İnsan Kaynaklarından Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Esra Gaon, “COVID-19, Geleceği ve Geleceğin İnsan Kaynaklarını Nasıl Şekillendiriyor?” başlıklı konuşmasında pandemi sürecinde İK yöneticilerinin değişen rollerinden bahsetti. Gaon “Eskiden İK yöneticisi dediğimizde işe alım ve oryantasyon süreçlerini yöneten; eğitim, kariyer planlama gibi konularda danışman rolü üstlenen bir figür akıllara geliyordu. Ancak günümüzde İK yöneticisinin teknolojiyi nasıl kullandığı, iş süreçlerine nasıl entegre ettiği de büyük önem taşıyor. Liderliğin kodlarının yeniden yazıldığı bu döneme hibrit çalışma modeli damga vurdu. Bu noktada Microsoft Türkiye olarak Teams ürünümüzden çok etkin şekilde faydalandığımızı söyleyebiliriz. Sadece bir iletişim platformu olmaktan çıkan ve üzerinde İK uygulamalarının yürütüldüğü operasyonel bir araç haline gelen Teams ile uzaktan çalışmanın insan odaklılığı ortadan kaldırmadığını; aksine ekiplerin birbirini daha yakından tanıma fırsatı bulduğunu gördük” diyerek her krizi yeni bir öğrenme fırsatı olarak değerlendirdiklerini ifade etti.
Pandemiyle oluşan uzaktan çalışma ortamında çalışanların çevrimiçi olarak daha sık bir araya gelmesiyle iletişimin ve etkileşimin güçlendiğini belirten Egon Zehnder Yönetici Ortağı Murat Yeşildere ise “İK yöneticisi çalışanda da üst yönetimde de merakı canlı tutan unsurları beslemeli. Çalışanların ve şirketin nabzını tutmalı. Öte yandan veri analitiği giderek önem kazanıyor ve ne İK’nın ne de diğer üst yönetim gruplarının bu tür yatırımları öteleme lüksü kalmadı. Çalışan bilgilerini dışardan gelen verilerle yoğurup buradan öğretiler çıkarmak, içgörüler yaratmak gerekiyor” dedi.
Etiketler: Birlikte Daha İleriye: Geleceği Yeniden Hayal Et zirvesi » Esra Gaon » Microsoft Türkiye » Müge Çelebi Özdemir » Murat Yeşildere » Serdar TuranBENZER HABERLER
Siber Saldırılarda Sisteme Sızan Kötü Amaçlı Yazılımların Kullanımı Yüzde 168 Arttı