logo

Mutlaka Görülmesi Gereken Dünyadaki 12 Doğaüstü Güzellik

mh_dogaustu_guzellik

Seyahat arama ve karşılaştırma sitesi momondo, dünyanın farklı yerlerindeki en hayret verici 12 doğaüstü güzelliği seyahatseverler için derledi. Dünyanın dört bir yanında yer alan bu saklı güzellikler Arjantin’den Türkmenistan’a, Amerika’dan Namibya’ya kadar geniş bir coğrafyada bulunuyor. Doğaüstü güzelliklerin iklimi sıcak Afrika çöllerinden eksilerden kurtulamayan Alaska’nın buzullarına kadar çeşitlilik gösteriyor.

 Hillier Gölü – Recherche Archipelago, Avusturalya

Avustralya’da yer alan Hillier Gölü’nü dünyadaki diğer bütün göllerden ayıran özelliği pembe olması. Hillier Gölü’nün neden pembe olduğuna dair henüz bir bilimsel sebep yok. Recherche Archipelago Bölgesi’nde yer alan Hillier Gölü, seyahatseverlerin kesinlikle görmesi gereken bir doğaüstü güzellik olarak listede yer alıyor.

 Coyote Buttes (“Dalga”) – Arizona, ABD

 Dünya üzerinde selfi çekmek için en havalı yerlerden birisi Dalga (The Wave) olarak kabul edilebilir. ABD’nin Arizona eyaletinde yer alan “Dalga”, koruma altında bulunan Vermilion Cliffs Ulusal Anıtı’nın bir parçası olarak izin almak koşuluyla ziyaret edilebiliyor.  Bu akışkan görünümlü kıvrımlar bize efsanevi Katalan Sürrealist Salvador Dali’yi hatırlatıyor.

 Mendenhall Buzulu – Tongass Ulusal Ormanı, Alaska, ABD

Buzulların yıllar içinde değişime uğraması mağaraları  oluşturuyor. ABD’nin Alaska eyaletinde yer alan Mendenhall Buzulu, mevsimsel değişimler sebebiyle her geçen gün inceliyor. Buzul mağaraları da alttan akan suyun buzulu aşındırması sonucu oluşuyor. Mağaranın tavan kısmı inceldikçe mavi renginin tonu da açılıyor. Bunları görmek için gerçekten kararlı olmak gerekiyor. İlk olarak yürüyerek veya kano ile buzula ulaşmak, ardından yüzeyin altında parmak uçlarında ilerlemeden önce kramponlar ile zorlukla ilerleyerek buzulun üstüne çıkmak gibi zorlu hedefleri tamamlamak gerekiyor.

Derweze – Karakum Çölü, Türkmenistan

Türkmenistan Karakum Çölü’nde yer alan ve 1970’lerin başlarından beri yanmaya devam eden Derweze, nam-ı diğer Cehennem Kapısı seyahatseverlerin ilgisini çekmeye devam ediyor. Yakında yaşayan yerlilere göre burası “Cehennemin Kapısı”. Ziyaret etmek için en iyi zaman şimdi. 2010 yılında Türkmenistan Başkanı burayı ziyaret etmiş ve kapatılmasını talep etmişti; ancak Cehennem Kapısı henüz kapatılmadı.

 Salar de Uyuni – And Dağları, Bolivya

Nadiren dahi olsa yağmur yağdığı zaman devasa tuz düzlük, ucu bucağı görünmeyen bir aynaya dönüşüyor. Yüzeyin sıkı tuz tabakasından içeriye giremeyen ince bir su tabakası yüzeyde kalıyor. Bir kaç santimetre yağmur suyu ve antik göl yatağı birleştiği zaman ayna için gerekli tüm malzemeyi oluşturuyor. Salar de Uyuni dünya üzerindeki en düz ve optik yanılsamar ile dolu, eğlenceli fotoğraflar için harika bir yer. Jamaika adasından birazcık daha az alanı kaplayan Salar de Uyuni dünyanın en geniş tuz gölü.

 Antilop Kanyonu – Arizona, ABD

Sayısız ani sel baskınları kumtaşını yumuşatmasıyla ortaya çıkan Antilop Kanyonu, ürkütücü sessizliğe sahip bu kanyonu muson mevsiminde ziyaret etmek büyük riskler taşıyor. Kanyon Navaho Kızılderili Bölgesi’nde yer alıyor ve ani su baskınları hiçbir belirti göstermeyen bir anda ortaya çıkabiliyor.

 Grand Prismatik Spring – Yellowstone Ulusal Parkı, ABD

 Bu jeotermal kaynakların gözalıcı renkleri optik prizmadan geçen ışığın oluşturduğu minik gökkuşağının renkleri ile aynı, tıpkı ismi gibi. Kırmızı, turuncu, sarı, yeşil ve mavi renkler mineral açısından zengin sıcak sularda yaşayan bakteriler tarafından ortaya çıkıyor. Kaplıcanın su sıcaklığı ise 85°C civarında. Her gün bir olimpik havuzun hacmi kadar su buradan buharlaşıyor.

 Deadvlei – Namib-Naukluft Parkı, Namibya

Deadvlei İngilizce “dead” – ölüm ile Afrika dilinde “vlei” – bataklık kelimelerinden oluşuyor. Bu bölgede görülen akasya ağaçları yaklaış 1000 senedir cansız bir şekilde ayakta durmaya devam ediyor. Bu buz gibi ya da ateş gibi bölge dünyanın en yüksek kum tepelerinden birinin yakınında yer alıyor. Kıpkırmızı Sossusvlei kum tepelerinin en yükseği 383 metredir. Bir bakıma Empire State binası kadar görkemlidir.

 Fly Ranch Geyser – Nevada, ABD

 Amerika Nevada’da 1916 yılında bir çiftlik sahibinin kuyu kazarken farkında olmadan jeotermal su cebini delmesiyle doğanın kendi yolunu izlemesine rengarenk minareller oluşuyor. 100 yıllık kaplıca hareketleri sonunda geriye nefis Geyser kalır. Geyser, kendi kendine yer altından çıkan rengarenk minerallerden oluşuyor.

 Sivri Kuleler – Nambung Ulusal Parkı, Avusturalya

Avusturalya, Nambung Ulusal Parkı’nda yer alan ve 4 metre yüksekliğe sahip Sivri Kuleler’in çevresinde yürürken mistik hislere kapılmamak imkansız.  Kireçtaşından oluşan Sivri Kuleler ziyaretçiler tarafından mezar taşlarına, termit tümseklerine ve hatta parmaklara benzetiliyor. Bilim insanları bu yapıların tam olarak nasıl ortaya çıktığı hakkında kesin bir fikre sahip değil. Hemfikir oldukları konu ise bu yapıların oluşması için milyonlarca yıllık jeolojik gücün etkisinin gerekli olduğu.

 Ejderha Kanı Ağacı – Sokotra takımadası, Yemen

 İsmindeki kan aslında bu ağaçların özünün rengi. Ejderha ise doğaüstü görünen yapılarından geliyor. Yerel halk ejderhanın kanını, yaraları iyileştirmek ve ateş düşürmek gibi bir çok hastalığın tedavisinde kullanıyor. Ağaçlar ters düz olmuş bir şemsiye görünümü sergiliyor. Ağaçların bu şekli aslında Sokotra’nın yıl boyu yaşadığı sıcak ve kuru havasına karşı evrimsel bir gelişim.

Perito Moreno Buzulu – Los Glaciares Ulusal Parkı, Arjantin

Yaklaşık 29 kilometre uzunluğa ve 5 kilometre genişliğe sahip olan Perito Moreno, dünya üzerinde büyümeye devam eden nadir buzullardan biri olarak listede yer alıyor. Yaz aylarında buzul yüzeyinden Argentino Gölü’ne düşen buz parçalarını izlemek son derece popüler bir etkinlik olarak biliniyor.

www.momondo.com.tr

Etiketler: » »
Share
3232 Kez Görüntülendi.