Son Dakika
Huawei’nin XMAGE 2024 Mobil Fotoğrafçılık Sergisi İstanbul’da Gerçekleşti
Zyxel Networks, WiFi 7 Portföyünü Genişletiyor
Gastro Elazığ Projesi Kapsamında 76 Çeşit Saray Yemeği Tanıtıldı
Dijital Öğretmenler Ankara’da Buluştu
Bora Yücel, Odine Çözümlerden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Oldu
BYD HAN ve Sedan Modeli BYD SEAL Türkiye’de Satışa Çıktı
Netflix’in fikir olarak ortaya çıktığı 1997 yılından bu yana film endüstrisinde birçok değişim yaşandı. 2007 yılında ise televizyon hizmetlerinin başlatmasıyla birlikte yeni nesil bir eğlence anlayışı tüm dünyaya yayıldı. Önceden belirlenmiş aylık bir ücret karşılığında zengin içerik arşivinden seçtiğiniz binlerce film ve diziyi mekan kısıtlaması olmadan ve reklamsız olarak, internete bağlanabildiğiniz her yerden izleyebilmek! İşte bu fikir günümüze geldiğimizde 190 farklı ülkede toplam 139 milyon aboneye ulaşmış durumda. Son yıllarda ülkelere özgü orijinal içerek üreterek 2018 yılında belgesel yapımı olan ve Icarus ile Oscar ödülü alan Netflix’i önümüzdeki günlerde içerisinde bulunduğu piyasada zorlu bir rekabet süreci bekliyor.
Disney için geçtiğimiz sene çok kolay değildi; yeni iş süreçlerinin geliştirilmesi kapsamında 1 milyar dolarlık zararları oldu. Yine de atılan adımlara bakıldığında çok kısa bir süre içerisinde yeni içerik ve abone ekleyebilecek hale gelen Disney alt yapı olarak Netflix’le yoğun bir mücadeleye girmek için hazırlık yapıyor. 2018’i 15 milyar dolar kar ile kapatan Netflix, elbette bu platformda tecrübeli ve işini şansa bırakmak istemiyor. Yoğun bir şekilde bölgesel yapımlara ve küresel ödülleri hedefleyen sanatsal çalışmalara odaklandılar.
Streaming adını verdiğimiz doğrudan yayın hizmeti film stüdyoları için önemli bir gelir kaynağı haline gelmeye başladı. Vizyona girdikten sonra tüm filmler Netflix ve benzeri hizmet kuruluşları tarafından izleyiciye çok kısa bir süre içerisinde sunulmaya başlıyor. Böylece film stüdyoları da daha uzun yıllara varan filmin maliyetini kurtarma sürecini kısaltmış oluyorlar. Ülkemizde “Organize İşler 2: Sazan Sarmalı” bunun güzel bir örneğiydi. Film henüz vizyonda iken Netflix platformunda da yayınlanmaya başladı. Bu durum beraberinde tartışmaları getirse de, tüm yapımcılar için odak noktası bütçe olduğu için üretim maliyetlerini ve telif haklarını karşılayacak bir ilk firmaya filmin gösterim hizmetleri kiralanıyor. Bu noktada Disney ile Netflix arasındaki rekabetin şiddetini belirleyecek önemli bir unsur var. Disney, Netflix’den farklı olarak franchising usulü çalışmaların tamamında sahip olduğu fikir hakları sayesinde ilave gelir akışı sağlayabiliyor.
Ayrıca Disney’in kendi sinematik dünyası içerisinde farklı üreticiler ile geliştirdiği ve piyasaya sürdüğü ürünlerle gelirlerini katlayarak arttırıyor. Netflix’i bu anlamda zorlu günler bekliyor olabilir. Disney gibi büyük bir eğlence devinin marka gücünü sonuna kadar kullanacağı, küresel aksiyon alacağı ve piyasadaki diğer küçük balıkları yutma girişiminde bulunacağı herkes tarafından konuşuluyor. Yine Netflix’in bazı pazarlarda (maalesef ülkemiz de var) içeriği çok güçlü tutmadığı için de eleştirilirken, Disney’in abone kabul etmeye başlayacağı dönem ile birlikte izleyicilerin diğer platforma geçeceği düşünülüyor. Disney, çevrimiçi film izleme alanında yeni bir altın çağı başlatabilir. Bunu fark eden Netflix yöneticileri ise yönünü orijinal içeriklere ve daha fazla yapımcı şirketle anlaşma yapmaya çevirmiş durumda.
Disney bugüne kadar Pixal, Marvel ve Lucasfilm ile ön anlaşmalar yapmış durumda. Önümüzdeki birkaç sene içerisinde Netflix’in de içeriğini çekerek rakibini zayıflatmayı planlıyor. Tüm bu gelişmeler neticesinde kablolu ve uydu yayınların artık tercih edilmediği, doğrudan internet bağlantısı kullanılan platformların ön plana çıktığı bir dönem başladı. Dahili uydu alıcılı televizyonların yerini akıllı ve internete bağlanabilen, kendi işletim sistemi olan televizyonlar alacak. Pazarın yapısı giderek değişecek, bu değişimi önceden farkeden firmalar kendi faaliyetlerini buna göre planlayıp hareket edecekler. Ülkemizde de Puhu TV ve Blu Tv gibi alternatif platformların olması umut vaad ediyor. Yine de yakında başlayacak olan fırtınalı dönem için hazırlık yapılması gerekiyor.
Güçlü rakiplerin yer alacağı yeni bir sahne inşa ediliyor; bu sahnede yer alabilmek için yeni paradigmaya uygun hizmetler sunan firmalar gelecek yıllara damga vuracak. İşte sektörü ilgilendiren tüm firmalara yenilikçi olmak için bir fırsat sunuluyor. Çevrimiçi yayın platformları, yapımcılar, film şirketleri… Ülkemizin ekonomik kalkınmasına katkı sağlayabilecek inanılmaz bir fırsat; bunu değerlendirebilecek firmalara da küresel anlamda markalaşma yolunda çok iyi bir imkan! Bu fırsattan da zamanı geldiğinde teknolojik altyapısı hazır olan firmaların avantaj sağlayacağını bilmemiz gerekiyor. Sonrası ise kolay: Çok çalışmak…
Etiketler: Disney » Erkut Altındağ » Netflix » StreamingİLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KÖŞE YAZILARI
01 Ekim 2024 Köşe Yazıları
01 Aralık 2023 Köşe Yazıları
01 Ağustos 2023 Köşe Yazıları
01 Ekim 2022 Köşe Yazıları