Son Dakika
Turkcell Mobil Uygulamasını Yeniledi
Siber Saldırılarda Sisteme Sızan Kötü Amaçlı Yazılımların Kullanımı Yüzde 168 Arttı
Yandex Reklam Tercihleri Araştırması’nın Sonuçları Belli Oldu
Özel Sanal Gerçeklik Müzesi Müzeverse Kapılarını Ziyaretçilere Açtı
Gastromasa Gastronomi Konferansı İstanbul’da Gerçekleşti
Yeni PEUGEOT E-5008 ve 5008 Türkiye’de
Teknik anlamda arz ve talebin birbirini ölçülü bir şekilde karşıladığı durumları anlatan bir kavram olan denge, aynı zamanda dünya üzerinde bireylerin ve toplumların dikkat etmesi gereken önemli bir kriter. Benzer şekilde üreticilerin de belirledikleri satış fiyatlarında dengeyi gözetmeleri gerekiyor. Piyasalar, üretici ile tüketicinin buluştukları ve koşulların oluşturduğu bir fiyat üzerinden mübadele işlemi gerçekleştirdikleri bir alandır. Bu alandaki oyun kurallarına uyulmadığı zaman başlangıçta avantaj gibi gözüken unsurlar bir süre sonra zarar verici hale gelebilir. Oyun Endüstrisi 2000’li yıllara damgasını vurmaya devam ediyor, henüz gerçek potansiyeline de ulaşmış değil. Yine de sektör içerisindeki rekabet giderek evrimleşiyor; firmaları alışık olmadıkları yeni bir yapıya adapte olmaya zorluyor.
Oyun Sektörü üzerinden bir örnekle başlayabiliriz. Microsoft gibi bir dünya devinin bölgesel fiyatlandırma yapmak yerine oyun fiyatlarında küresel ortalamayı geçen zamlarına tanıklık ettik. Ülkemizdeki Xbox satışlarının istendiği düzeyde olmadığını biliyoruz, ancak oyun fiyatlarını Amerika’daki fiyat ortalamasının bile üzerine çektiklerinde bunun satışlara olumlu yansıyacağını düşünüyorlarsa ciddi bir pazarlama hatası yapıyorlar demektir. Microsoft’un bölge veya ülke sorumlusuna buradan seslenmiş olalım; umarım bu yanlışınızdan bir an önce dönersiniz ve tekrar bölgesel fiyatlandırma seçeneklerini Türk oyuncularına sunarsınız.
Epic Games basit bir hamle ile Türk oyuncularının gönlünü çoktan fethetti. Bir şok PS4 uyarlamasını kendi platformunda PC üzerinden satışa çıkartırken 20 lira ile 80 lira arasında bir bant belirledi ve bunu kararlılıkla uyguladı. Bir yerde deluxe versiyonlarının 1.000 lirayı geçtiği Xbox oyunları, diğer tarafta PlayStation klasiklerini 20 liraya alabildiğiniz bir çevrimiçi pazar…Rekabetin her zaman tüketici lehine olduğunu biliyorduk ama bu gerçekten hepimize sürpriz oldu. Kimse Detroit: Become Human oyununu 20 liraya alabileceğini hayal bile edemezdi. Demek ki doğru bir strateji ile bu olabiliyormuş. 400 liradan satıp 10 kişinin alması pazarın kaymağını alma stratejisine bir örnek olarak gösterilebilir.
Ancak şimdi 20 liradan satıldığı için bu oyunu Türkiye’den binlerce oyuncunun satın aldığı konuşuluyor. Bu stratejinin adı da “pazara derinlemesine nüfuz etme stratejisi” olarak geçiyor. Hangisi en doğru strateji elbette bilinmez, ancak zaman ve mekana göre özel taktikler belirlemek gerekebilir. Özellikle zorlu şartlardan geçen ekonomilerde bu tip uygulamaların getirisi beklentinin çok ötesine geçebilir. Umuyorum ki sadece oyun veya yazılım firmaları değil, tüm sektörlerde faaliyet gösteren küresel oyuncular bu gerçeğin kısa sürede farkına varırlar.
Gog’un Galaxy 2.0 ile tüm oyun kütüphanelerini tek bir çatı altından yönetileceğini müjdelemesi oldukça yankı buldu. Uygulama kısmında herşeyin tam olarak nasıl yapılacağı ve sorunların çözüleceği henüz net olarak bilinmese de, bir çok platformda sahip olduğumuz oyunları tek bir arayüz üzerinden takip edebilmek çok hoş bir deneyim olacak. Beta programına kayıtlar başladı, siz de Galaxy’nin yeni sürümüne herkesten önce sahip olmak istiyorsanız kendi resmi web sayfası üzerinden kayıt yaptırabilirsiniz.
Hepimizin amacı, kullanacağımız ürün ve hizmetlerin en kalitelisine en uygun fiyatla ulaşmak. Elbette markalar, ürünler ve hizmetler arasında fiyat farklılıkları olabilir. Yine de içinde bulunduğumuz çalkantılı süreci fırsata çevirmeye çalışan firmaların mutlaka tespit edilmesi ve uyarılması gerekiyor. Bu uyarı, devletin kontrol mekanizmaları tarafından yapılabileceği gibi, tüketici tarafında ise ürün ve hizmeti boykot etmek veya bir süre kullanmamak şeklinde de olabilir. Daha bilinçli bir tüketim anlayışına kavuştuğumuzda bu tip sorunların da kendiliğinden ortadan kalktığını şahit olacağız. O zamana kadar lütfen fiyat araştırması yapmadan hiç bir ürün ve hizmeti satın almayın. İnternet üzerinden fiyat karşılaştırması yapan bir çok ücretsiz web sayfası mevcut.
Yazıyı başka bir örnekle bitirelim. Bol ödüllü “Journey” adlı oyunu PlayStation Store üzerinden 69 liraya, kutulu olarak 59 liraya, ancak Epic Games üzerinden 19 liraya satın alabiliyorsunuz. Uygun fiyatlı bir oyundan örnek vermek istedim, oyunların fiyatları arttıkça aralarındaki uçurum da doğru orantılı olarak açılıyor. Bu tip örneklerin sayısını siz de ufak bir araştırma yaptıktan sonra arttırabilirsiniz. Özetle, bir ürün veya hizmeti satın almadan önce her zaman daha kalitelisi veya daha ucuzu olabileceğini unutmayın. Arzın fiyatı şekillendirdiği gerçeğini biliyoruz, yine de yüksek fiyatlı ürünleri siz satın almadıkça fiyatların çok hızlı aşağı yönlü hareket ettiğini görmüş olacaksınız. Alıcıların pazarlık gücünün endüstrileri şekillendirdiği bir dönemde yaşıyoruz, sahip olduğunuz gücü küçümsemeyin…
Etiketler: Epic Games » Erkut Altındağ » Oyun EndüstrisiİLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KÖŞE YAZILARI
01 Ekim 2024 Köşe Yazıları
01 Aralık 2023 Köşe Yazıları
01 Ağustos 2023 Köşe Yazıları
01 Ekim 2022 Köşe Yazıları