Son Dakika
BJK SuperApp’in Lansmanı Gerçekleşti
Turkcell Mobil Uygulamasını Yeniledi
Siber Saldırılarda Sisteme Sızan Kötü Amaçlı Yazılımların Kullanımı Yüzde 168 Arttı
Yandex Reklam Tercihleri Araştırması’nın Sonuçları Belli Oldu
Özel Sanal Gerçeklik Müzesi Müzeverse Kapılarını Ziyaretçilere Açtı
Gastromasa Gastronomi Konferansı İstanbul’da Gerçekleşti
2017 yılının tüm üzüntüleri unutturması ve ülkemiz için hayırlı bir yıl olmasını temenni ederek bu ayki yazımıza başlayalım. Vatanımız açısından çok zor bir yıl geçirdik; içinde bulunduğumuz coğrafyanın jeopolitik önemi nedeniyle birçok ülkenin yıllar boyunca yaşadığı gündemi biz birkaç gün içerisinde yaşayabiliyoruz. Elbette bu yaşananların toplum psikolojisi üzerinde çok ağır tahribat oluşturduğu gerçeğini de unutmamamız gerekiyor. Özellikle de çocuklarımızın bu tip olaylardan sonra travma yaşamaması açısından önlem almamız şart. Aslında bu makalenin konusu direkt olarak çocuklarımızı da ilgilendiriyor. Çünkü içerisinde “oyun” kavramı var. Çocuk gelişimini etkileyen en önemli araçlardan birisi hangi tür olursa olsun oyun mekanizmasıdır. Oyunlar sayesinde çocuğun hayal gücü gelişir, etrafındaki nesneler ile olan iletişimi artar ve ihtimaller arasından kararlar vermek zorunda kalır. El-ayak koordinasyonunu geliştirdiği gibi, sosyalleşme ve empati kurma konusunda da önemli bir yere sahiptir. Ancak “oyun” kavramı günümüzde tamamen dijital bir anlam kazanmaya başladı. Artık oyun kelimesini duyduğumuzda aklımıza bilgisayarlarda veya konsollarda oynadığımız dijital oyunlar geliyor. Elbette bu tip oyunların bir kısmının çocuk zekasını olumlu yönde geliştirdiğini ve başta yabancı dil olmak üzere bazı beceriler kazandırdığını biliyoruz. Yine de sosyal ortam içerisinde diğer arkadaşlar ile oynanan bir oyunun yerini hiç bir teknolojik unsur tutamaz. Saatler boyunca bilgisayar başında, ailesi ile bile iletişime geçmeyerek zaman geçiren çocukların bir yetişkin olduklarında sosyal dünyadan bağını koparmış, mutluluk kavramına uzak kalan ve iletişim kurmakta zorlanan bireylere dönüştüğünü gözlemleyebiliyoruz. Bu nedenle dijital oyunların belirli bir çerçevede sınırlanması ve çocukların bilgisayar ya da konsol başında geçirdikleri zamanın kontrol altında tutulması gerekiyor.
2017’de konsol markaları arasında en önemli atılımı yapacak firmanın Nintendo olması bekleniyor. Nintendo Switch adını verdiği yeni nesil konsol sisteminin en önemli özelliği oyun konsollunun kumandasının tamamen konsola entegre olabilmesi, konsolun da taşınabilir bir el konsolu haline dönüşebilmesi. Bu anlamda hem tekli hem de çoklu oyunculu şekilde kullanılabilen Nintendo, aynı zamanda oyun kumandalarına tıpkı Wii konsolunda olduğu gibi kablosuz olarak kullanabilme olanağı sağlıyor. Mart ayında piyasaya sürülmesi beklenen konsolun fiyatı konusunda henüz net bir açıklama yok. Wii U konsolunda olduğu gibi sınırlı bir tüketici grubuna hitap edip etmeyeceği henüz net olmayan Switch oyun konsolu, eğer Wii U’da yapılan hatalar yapılmaz ise Xbox One ve Playstation’a rakip olabilir. Ancak Wii U çok az sayıda kaliteli oyun içermesi, bölgesel satış kısıtları ve gerekli tanıtımın yapılmaması sebebi ile hedeflenen satış rakamlarına ulaşamamıştı. Nintendo’nun hala Türkiye’de resmi distribütörünün olmaması ise başka ciddi bir sorun.
Dünyada oyun konsollarının bir kullanım alanı daha ortaya çıkmaya başladı. Özellikle hastanelerde tedavi gören çocukların daha rahat bir tedavi süreci geçirmeleri için özel oyun odaları inşa ediliyor. Bu oyun odalarında büyük ekran televizyonlar ve çeşitli konsollar, hasta çocukların yaşlarına uygun oyunlar yer alıyor. Aynı zamanda özel bir görevli sürekli olarak denetim gerçekleştiriyor, yorulan ve uzun saatler oyun oynayan çocukların dinlenmesi için uyarılarda bulunuyor. Oyun odalarına gelme imkanı olmayan ve kendi odalarında tedavi gören çocuklara da taşınabilir konsollar ve el konsolları ile destek olunuyor. Zorlu hastane sürecinde her türlü psikolojik etkenin büyük önem kazandığı bir ortamda, çocukların mutlu olmasını sağlamak ve onları rahatlatmak aileleri için de kolaylık sağlıyor. Aslında buradan Microsoft, Sony ve Nintendo gibi büyük firmalara bir çağrıda bulunmak istiyorum. Lütfen siz de ülkemizde bu uygulamaları pilot bölge seçerek başlatın. Marka değerinize bu şekilde neler katabileceğinizi, hasta çocukların ailelerinden ne kadar dua alacağınızı bir düşünün. Hastanelerde oyun odaları kurulsun ve bu odalarda hasta çocuklarımıza uygun oyunlarla eğlence hizmeti verilsin. Bu sizler için de çok büyük bir adım olacaktır.
Büyüdüğümüzü düşünüyoruz ancak içimizdeki çocuk sadece yıllar boyunca tecrübe kazanıyor. Hayata daha farklı bakmayı öğreniyor, bazı gerçekler ile yüzleşiyor. Ancak özünde yine aynı çocuğuz. Büyüdüğümüz için sorumluluklarımız arttı, artık oyun oynayacak çok fazla zamanımız yok. Yine de hangi yaşta olursak olalım, “oyun” kavramını hayatımıza dahil etmeliyiz. Kendimiz oynayamıyorsak çocuklarımızın oyunlarına eşlik etmeliyiz. O da olmuyorsa, mutlaka bir çocuğu mutlu edebilecek bir oyuna dahil olabilirsiniz. O çocuğa bir oyuncak alarak…
Etiketler: Erkut Altındağ » Nintendo » Playstation » Wii konsolu » Xbox OneİLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KÖŞE YAZILARI
01 Ekim 2024 Köşe Yazıları
01 Aralık 2023 Köşe Yazıları
01 Ağustos 2023 Köşe Yazıları
01 Ekim 2022 Köşe Yazıları