logo

“Reeder’la Kızlar Kodlar Projesi” Hayata Geçiyor

Millî Eğitim Bakanlığı Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü ve Reeder Teknoloji Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi tarafından imzalanan işbirliği protokolü kapsamında “Reeder ile Kızlar Kodlar Projesi” hayata geçiriliyor. Milli Eğitim Bakanlığı Mesleki ve Teknik Eğitim Anadolu Liseleri’nde öğrenim gören kız öğrencilere eğitim destekleri sağlanarak ekonomiye değer katan sorumlu nesiller yetiştirilmesine katkı sağlanacak.

Reeder, teknoloji, çevre ve sosyal alanlara yönelik çalışmalarını geliştirmeye ve ileri taşımaya devam ediyor. Çalışan sayısı 400’e ulaşan Reeder toplumda, kadının kalkınmadaki rolü hakkında farkındalık oluşturmayı ve bunu yaygınlaştırmayı bir amaç edinerek kadın çalışan oranını %55’e ve kadın hissedar oranını ise %63’e yükseltti. Reeder bu yaklaşımı toplumda da yaygınlaştırmak hedefiyle Mili Eğitim Bakanlığı ile “Kızlar Kodlar” projesini hayata geçiriyor. Proje kapsamında Mesleki ve Teknik Eğitim Anadolu Liseleri’nde öğrenim gören kız öğrencilerin mesleklerinde yazılım kullanma becerilerini arttırmak amacıyla kodlama eğitimleri verilecek. Kız öğrencileri geleceğin başarılı kadın yazılımcıları, mühendisleri ve bilim insanları olmaları için destekleyen proje, ilk olarak Samsun, İstanbul, Manisa, Mersin ve Gaziantep illerinde uygulanacak.

Kızlar Kodlar projesiyle Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinde öğrenim gören 12-18 yaş aralığında en az 2500 kız öğrenciye ulaşılacak. Kız öğrencilere, okul yönetimi ve öğretmenleri aracılığı ile çevrimiçi eğitim portalı reelab.com.tr üzerinden Bilim, Teknoloji, Mühendislik, Sanat ve Matematik disiplinlerini bütünleşik olarak ele alan “STEAM” eğitimi verilecek.

İlk aşamada, 5 ilde 50 okulda eğitim gören kız öğrenciler reelab.com.tr uygulaması ile; Maker kültürünü Tasarım Odaklı Düşünme, 3 Boyutlu Tasarım, Algoritmalar, Oyun Tasarımı, Arduino ile Kodlama ve Mobil Programlama dersleri görecek ve birer Maker olmaları hedeflenecek. Reelab.com.tr eğitimlerini ve sınavını başarıyla tamamlayan, 250 kız öğrenciye, her ilde 2 gün sürecek uygulamalı yüz yüze atölyeler ile öğrenilen teorik bilgileri pratiğe dönüştürme ve ilk prototiplerini üretme imkanı sunulacak.

Hem teori hem de uygulamalı eğitimlerini tamamlayan öğrenciler proje aşamaları sonucunda birer Maker haline gelerek, kendi kendine kodlama, tasarım yapma ve yazılım geliştirmeye yetkin bireyler olacaklar. Çevrimiçi eğitimler ve uygulamalı atölyeleri tamamlayarak katılım belgeleri almaya hak kazanan kız öğrenciler;

Yüksek öğrenimlerine ve kariyer yolculuklarına yaşıtlarından bir adım önde başlayabilecekler.

Reeder şirketi içerisinde her sene gerçekleşen “Reeder yazılım geliştirme ve tasarım yarışması”’na derslerini başarıyla tamamlayarak katılım sertifikasını alan kız öğrenciler de başvuru yapabilecekler ve başarılı olan yazılım, kullanıma açılacak.

Ayrıca Reeder’ın staj ilanlarına başvuru yapan kız öğrenciler, önceliklendirilerek Reeder’ın bünyesinde staj yapma imkanı bulacak.

“Amacımız bilginin özgürleşmesini sağlamak”

Kızlar Kodlar Projesi toplantısında projenin tasarlanma sürecine işaret eden Reeder Kurucu Ortağı Sezen Sungur Saral “Ülkemize teknoloji üretimi geleneği kazandırmanın yanı sıra, hissedarlarının ve çalışanlarının çoğunluğu kadınlardan oluşan bir firmanın bayrağını taşıyor olmak bizi gelecek nesiller için umutlu kılıyor. İlk günden beri, korkularımızı aşmanın tek yolu bilgilenmektir, diyoruz ve genç beyinlerin bilimin gücüyle kendi yollarını açarak hepimize liderlik edeceğine inanıyoruz. Kızlar Kodlar Projesi işte bu ideal ile yola çıktı ve Milli Eğitim Bakanlığımızın desteğiyle şimdi Meslek Liseleri’ne ulaşmasına katkıda bulunmak bizi çok mutlu ediyor” dedi.

“Toplumun bütün katmanlarıyla kalkınma hedefine odaklanması gerekiyor”

Kalkınmada kız çocuklarının rolü ve projenin öneminden bahseden Milli Eğitim Bakanlığı Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürü Nazan Şener “Bir toplumda kız çocukları daha nitelikli hale gelirse her şey değişir. Mesleki ve Teknik Eğitimi geliştirmeye yönelik çalışmalarımız sektörle iş birliği içerisinde tüm hızıyla devam ediyor. Ülkelerin ekonomik, toplumsal ve sosyal-kültürel yönlerden geldiği aşamalar kalkınmanın göstergeleri arasında yer almaktadır. Bu açıdan toplumun bütün katmanlarıyla kalkınma hedefine odaklanması gerekmektedir. Ülkemizin kalkınmasını sağlayacak en önemli araçlardan birisi de eğitimli insan gücünün yetiştirilmesini sağladığı için mesleki ve teknik eğitimdir. Çünkü eğitimli bireylerin verimliliklerinin daha yüksek olduğu bilinmektedir. Bu kapsamda toplumun yarısını oluşturan kadının ülke kalkınmasına olan katkısı, kadının eğitim sürecine ve istihdama daha fazla katılmasına bağlıdır. Bu nedenle kız çocuklarımızın geleceklerini hazırlamak, onları geleceğin mesleklerinde söz sahibi haline getirmek ve toplumda daha güçlü olmalarını sağlamak amacıyla Millî Eğitim Bakanlığı Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü ile Reeder iş birliğinde “Reeder ile Kızlar Kodlar” projesi hayata geçirilecektir. Proje ile mesleki ve teknik eğitimde eğitim gören kız öğrencilerimizin kodlama eğitimleri alarak geleceğe hazırlanması sağlanacaktır” dedi.

Projenin mevcut yol haritası kapsamında

– Çevrimiçi eğitimlerin gerçekleştirilmesi amacıyla “reelab.com.tr” adıyla eğitim portalı kuruldu.

– Pilot olarak seçilmiş 5 ilde (İstanbul, Manisa, Mersin, Samsun, Gaziantep) 50 okulda, 50 gönüllü öğretmenin desteğiyle oluşturulan çevrimiçi eğitim portalı reelab.com.tr ile meslek liselerinde okuyan kız öğrenciler; “STEAM” yaklaşımı eğitimlerinden faydalanacak.

– 2500 kız öğrenci, Tasarım Odaklı Düşünme, 3 Boyutlu Tasarım, Algoritmalar, Oyun Tasarımı, Arduino ile Kodlama ve Mobil Programlama konularında yaklaşık 6 saatlik çevrimiçi eğitimler ile Maker kültürü ile tanışacak.

– Çevrimiçi eğitimlerde başarı gösteren 50 okuldan 250 kız öğrenciyle 2 gün boyunca çevrimiçi eğitimdeki konularda yüz yüze ve uygulamalı Maker atölyeleri yapılacak. Atölyeler her ilde ikişer kez gerçekleşerek her atölyeye başarılı 25 kız öğrencinin katılması sağlanacak.

– Çevrimiçi ve yüz yüze atölye eğitimlerine katılan öğrencilere sertifikalar verilecek.

– Projenin sonunda öğrencilere staj imkanları verilecek

– Reeder yazılım geliştirme ve tasarım yarışmasına katılım imkanı sağlanacak.

– Anketlerle öğrencilerin beklentileri ve sağlanan faydaların ölçümü yapılacak ve proje bu sonuçlara göre şekillenecek.

Etiketler: » » »
Share
577 Kez Görüntülendi.